De filosofie achter goud.

Waarom goud?

Goud heeft een intrinsieke waarde. Het is zeldzaam en schaars.
Papier is dat niet (of toch véél minder) Papier kan zomaar worden bijgedrukt. Goud kan niet worden bijgedrukt. Er kan ook maar zoveel worden ontmijnd als er in de grond zit. En dat is niet veel!
Het aanbod is dus klein. Goud is dus enkel weinig waard als er niet veel vraag naar is.

De laatste jaren stijgt die vraag echter. Centrale banken die zich willen ontdoen van de dollar zoals die van Argentinië, Rusland, China, Arabische landen, etc. zijn van plan hun goudreserves op te drijven. Ze doen dit met mondjesmaat. En zonder dit teveel bekend te maken aan de buitenwereld. Stel je voor dat China, de sterkst stijgende economische grootmacht, zou zeggen dat ze liever goud hebben dan dollars. De dag dat dit gebeurt, stijgt goud enorm. En die dag komt eraan.

De goudprijs staat in tegenstelling tot de dollar. Als de dollar in waarde daalt, stijgt de goudprijs. Dat is al decennia zo. De laatste jaren is goud zelfs in waarde gestegen wanneer de dollar niet daalde! Dit is veelzeggend.

De goudprijs gaat mee met de inflatie. Als er een grote inflatie is, vluchten men naar goud. Goud is een toevluchtsoord in barre tijden. Dit is altijd al zo geweest.

De goudprijs heeft ook een hoge correlatie met de prijs van olie. Als olie duur wordt, wordt goud veel waard. Dit is al altijd zo geweest.
De goudprijs stijgt ook sterk bij onrust in de wereld. Als er schokkende politieke gebeurtenissen bijvoorbeeld. Ik heb het over terroristische aanslagen, atoomproeven, oorlogen, et cetera.

Wanneer is goud veel waard geweest? Namelijk veel waard in nominale waarde. De hoogste waarde van goud in dollar was in 1980. Toen was goud eens iets meer dan 800 dollar waard. (De goudprijs in dollar wordt berekend per ons goud. De ons is een eenheid voornamelijk gebruikt voor goud. Eén ons weegt 31,1 gram. Als je dus 31,1 gram goud koopt, betaalde je dus in 1980 meer dan 800 dollar daarvoor.)

Daarna is het in dollarwaarde gedaald. Het is tot in de jaren negentig gedaald tot 250 dollar. Vandaag is 1 ons goud 680 dollar waard. De laatste vijf jaar is goud meer dan verdubbeld in waarde. In mei 2006 was het zelfs al even meer dan 700 dollar waard.

Dat verdient dus meer dan op een spaarboekje. Een spaarboekje is trouwens een gigantisch slechte belegging. De inflatie is jaarlijks volgens de overheid 2% (In werkelijkheid zeker dubbel zo veel!) Een spaarboekje brengt amper zoveel op. Je geld wordt dus nog steeds minder waard!

Waarom zeg ik dat goud een goede belegging is in de komende jaren?

Omdat de dollar zal dalen, zal goud stijgen.
Omdat de inflatie zal toenemen, zal goud stijgen.
Omdat de olieprijs zal stijgen, zal goud stijgen.

Omdat goud een baissemarkt van twintig jaar heeft overleefd. De trend is al enkele jaren omgekeerd. Maar de goudprijs heeft nog een lange weg (bergop) af te leggen. Geniet van het klimmen!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s