Oil is jumping higher!

Ik zie olieprijzen ongelooflijk hard stijgen vandaag op korte tijd. Meer dan 15 procent. Dit is nooit gezien! Ik weet niet wat de direct oorzaak is. Dit rapporteert De Tijd vanavond:

De prijs voor een vat ruwe olie stevent maandag in New York af op zijn grootste dagwinst ooit. De olieprijs spurt 25 procent hoger tot 130, de grootste stijging sinds de handel in oliefutures in 1984 aanving. In Londen is de stijging door technische factoren geringer.
(tijd) – De ongeziene stijging van de West Texas Intermediate is grotendeels aan technische factoren te danken. Het contract voor levering in oktober loopt maandag af en de meeste traders handelen al in contracten voor november. Dat maakt de handel in het oktobercontract erg illiquide.
De Brent in Londen, het referentiecontract voor Europa en Afrika, klimt veel minder hard. Een vat ruwe Noordzee-olie wordt 6 procent duurder tot 105,55 dollar. De olieprijs stijgt voor de vierde dag op rij als gevolg van de verzwakkende dollar en optimisme na het pakket maatregelen dat de Amerikaanse overheid trof om het tij in de financiële sector te keren. ‘Grondstoffen gaan hoger omdat verwacht wordt dat het plan van Paulson de economie een duw in de rug zal geven’, klinkt het.Datzelfde plan deed de dollar dan weer terrein prijsgeven ten opzichte van de euro. De euro verstevigt tot 1,4807 dollar, het hoogste peil in drie weken. Economen vrezen dat het plan om voor 700 miljard dollar rommelhypotheken aan te kopen, de overheidsfinanciën nog dieper in het rood zal duwen.Een zwakke dollar is doorgaans goed nieuws voor grondstoffen die daardoor duurder worden en beschouwd worden als natuurlijke bescherming voor dollardalingen.

Het lijkt erop dat hyperinflatie dichterbij is dan ooit. Jezus, de dollar krijgt (terecht!!) gigantisch rake klappen. Dit was allemaal te verwachten op lange termijn. Maar het blijft nog steeds surrealistisch om dit allemaal werkelijk te zien gebeuren. Het gebeurt allemaal nog wat sneller dan ik had verwacht… Ik ben al lang overtuigd dat olie in de komende jaar zeer duur zal worden. Dit om allerhande fundamentele redenen. Ik zie geen directe aanleiding die de recordstijging van vandaag kan verklaren. Maar ik ga het later zeker nog hebben over de redenen waarom de olieprijs de komende jaren kan stijgen richting 200, 300 en mogelijk 500 dollar per vat.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s