European banks in trouble

Vorige week maandag of dinsdag schreef Paul D’Hoore in zijn beursnieuwsbrief dat het ergste op de financiële markten voorbij was. Jaja! Recht in zijn gezicht! Hij blijft al meer dan één jaar positief terwijl de beurzen wereldwijd dalen! De laatste maanden deed hij niet anders dan positieve berichten schrijven in zijn nieuwsbrief over Dexia en Fortis en andere bankaandelen. Vooral Dexia lijkt me zijn favoriet te zijn. Fortis dit weekend genationaliseerd en hij heeft het niet van ver, maar zelfs niet van dicht, zien aankomen. Toch mocht hij de ganse week op de VRT verschijnen om de kijkers, de Belgische spaarders, gerust te stellen.
Waanzin was dat, als je weet dat privé-investeerders en institutionelen een run op de bank begonnen waren. De gewone mens weet niet wat er gaande is en zal alleen in de kou over blijven. Premier Leterme zal hiervoor eeuwig herinnerd worden voor zijn dwaze uitspraken die hij de laatste dagen deed.
Nu, Fortis is deels genationaliseerd. Ook Dexia zit nu in de diepe stront en geraakt er zelf niet meer uit. Opnieuw moet de overheid tussenkomen. Geen enkele andere bank is bereid tussen te komen omwille van de huidige gigantische onzekerheid op de kapitaal- en geldmarkten.
Begin vorige week dacht Paul D’Hoore dus dat het ergste voorbij was. Ik heb in een vorige post al geschreven dat dit nog veel gezegd zal worden nog voor het werkelijke ‘ergste’ voorbij is!
De belangrijkste dingen die ik schrijf, hou ik voornamelijk voor mezelf en/of schrijf ik in mails naar mensen die het verdienen. Ik ben al heel lang negatief over banken en zal dat ook nog heel lang blijven. Investeren in bankaandelen zal de komende jaren zeker niet de beste belegging zijn, wel integendeel. Maar vorige woensdag voelde ik nog wat extra stront bij de banken liggen. Ik had het erover in volgende email. Het bewijst opnieuw mijn genie. (als niemand anders het zegt…)
24/09/2008 11:49
Subject:European banks in Big trouble

Dear Jim,

I hope you find the time to read this because it really important!
This article in the FT scared the hell out of me this morning.
Will Europe default on their debt or will they hyperinflate? Why is the Fed making lending facilities for all western banks?
Have a look:
“The crucial problem on this side of the Atlantic is that the largest European banks have become not only too big to fail, but also too big to be saved. For example, the total liabilities of Deutsche Bank (leverage ratio over 50!) amount to about €2,000bn (more than Fannie Mae) or more than 80 per cent of the gross domestic product of Germany. This is simply too much for the Bundesbank or even the German state, given that the German budget is bound by the rules of the European Union’s stability pact and the German government cannot order (unlike the US Treasury) its central bank to issue more currency. Similarly, the total liabilities of Barclays of around £1,300bn (leverage ratio 60!) are roughly equivalent to the GDP of the UK. Fortis bank has a leverage ratio of “only” 33, but its liabilities are three times the GDP of its home country of Belgium.”
I don’t think Europe has a plan if one of its banks goes under. It has been mentioned at Jackson Hole in August: http://www.bloomberg.com/apps/newspid=20601068&sid=aSnuRU7si4_k&refer=home#
“European governments should quickly prepare to address the collapse of a financial institution, Allen and Carletti said. They looked hypothetically at the possible consequences from trouble at Fortis, Belgium’s largest financial-services firm, and UBS AG and Credit Suisse Group AG of Switzerland. “
I know Fortis is in BIG trouble. A bank run is not out of the question.
“Were Fortis to fail, Belgium’s government would probably be “unwilling to intervene and assume fiscal responsibility because of the large size of the burden,” Allen and Carletti said. “The key issue would be how the burden would be shared between countries of the European Union.”

The joke is that Belgium is in a serious constitutional crisis for more than 1 year. Belgium’s government is unable to intervene. As I write, Belgium’s government is imploding. When Fortis fails, we can only hope the Dutch government will intervene and go to the ECB. And hope the ECB will have a plan. Can the ECB print money? Otherwise we will see a multiple bank run across the Low Countries and probably the rest of Western Europe.

Dear Jim, please keep us posted on the OTC mess. It is very important!
all the best,

_________

Ik was dus juist dat Fortis in zeer grote moeilijkheden verkeerde. Het probleem werd, tegen mijn verwachtingen nog snel (relatief na een zeer lang crisisberaad tot zondagnacht) opgelost.

Zondagnacht meldde Paul D’Hoore op de VRT dat door de ingreep van de overheid Fortis nu zeker van de problemen verlost is. Dat denk ik echter niet! De kapitaalinjectie zal meer dan waarschijnlijk onvoldoende lijken. Een volledige nationalisering lijkt niet onmogelijk. Het belangrijkste is wat er gebeurd met de portefeuille van kredietderivaten die Fortis met zich meedraagt. Ik verwacht dat op deze portefeuille nog heel wat verliezen zullen moeten worden genomen. Ofwel door Fortis zelf, ofwel door de overheid (lees: de belastingbetaler). In de krant De Standaard wordt gemeld dat de overheid zich garant stelt voor de 40 miljard euro aan kredietderivaten en de mogelijke verliezen. Indien dit waar is, dan is het probleem van Fortis enkel verschoven naar de overheid. Ooit moeten die verliezen gedicht worden.

Het leuke is dat enkele politici en Paul D’Hoore denken dat de overheid winst kan maken door de nationalisering en misschien mogelijke winsten op kredietportefeuille kan nemen. Dit zal meer dan waarschijnlijk een fata morgana lijken.

Wereldwijd zullen kredietderivaten nog voor biljoenen dollars aan verliezen zorgen. Maar de politici weten helemaal niet wat deze markt voorstelt en wat de gevolgen zijn. De gevolgen zijn echter onontkoombaar. De politici denken dit op te lossen door meer leningen te verstrekken. Dat is niet wat het probleem in de ongereguleerde markt van kredietderivaten veroorzaakte. Een ongebreidelde kredietverlening. Banken, bedrijven en burgers moeten gewoon minder op krediet leven. We hebben een crisis nodig om af te raken van deze verslaving. Helaas willen politici om electorale redenen geen tijdelijke economische crisis. Ze proberen het probleem op te lossen, net met wat het probleem veroorzaakte: meer krediet en meer geld in de markten pompen. Dit zal fataal blijken te zijn.

Het is geen toeval dat ik in mijn post op 11 september zei dat de nieuwe Depressie is begonnen. Een Depressie kan enkel veroorzaakt worden door de acties van de overheid. De markteconomie recupereert steeds van een recessie. De economie heeft recessie nodig om zich te zuiveren. De overheid, de politici, willen dit zuiveringsproces steeds uitstellen, ze willen dat de goede tijden eeuwig blijven duren om hun kiezers goed te stemmen. De problemen en de gevolgen eeuwig uitstellen is echter onmogelijk.

De Grote Depressie werd in de jaren dertig van de vorige eeuw veroorzaakt door exuberante maatregelen van de overheid die de crisis verergerde. Het zal nu niet anders zijn. Met de nationaliseringen van dit weekend, de honderden miljarden (bijna twee biljoen dollar op twee weken) dat in de markten wordt gepompt, worden de fundamenten gelegd voor een decennialange crisis.

Ik had geanticipeerd op dit overheidsingrijpen. Het is daarom dat ik al zo lang waarschuwde voor een crisis van epische proporties.

Dat deze avond het Amerikaanse Congres ‘het bailout-plan van minister Paulson’ niet heeft getekend, lijkt dit tegen te spreken. Toch zal de overheid, de komende dagen, weken, maanden en jaren alles eraan doen om de crisis tegen te houden. Het zal het enkel verergeren.

De Amerikaans beursindex S&P 500 kent vandaag de grootste daling sinds de crash van 1987. En zeggen dat volgens Paul D’Hoore vorige week het ergste voorbij was. Wie gelooft die kerels nog? Dat hij ook nog de spaarders misleidt, daarvoor zal hij op het schavot moeten komen!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in European banks, Fortis, Paul D' Hoore. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s