G-20 Top

Nu zaterdag, 15 november 2008, komen de G-20 bijeen om de financiële crisis te bespreken en tot oplossingen te komen.

Overheden zijn van plan het financiële systeem én de banken met nieuwe regels vast te ketenen. Net op het moment dat overheden op hun beurt alle regels aan hun laars lappen. Zo worden in Europa de fiscale regels al jaren overtreden, maar nu wordt het Europees Pact voor Stabiliteit en Groei compleet weggeveegd. Het zal het einde van de Europese welvaartstaten betekenen. Enkel mensen die nu al 70 jaar zijn zullen nog van een mooi pensioen kunnen genieten. Binnen een paar jaar is het gedaan.

De crisis die de (voornamelijk westerse) overheden zal treffen zal in het niets staan in vergelijking met de huidige financiële crisis. Ik twijfel er geen seconde aan, ook al weet ik dat de financiële crisis verre van voorbij is.

Zal er zaterdag iets belangrijk uit de bus komen?
De voorzitter van het IMF beweert dat er niets speciaals zal gebeuren, maar ik hecht weinig geloof aan de woorden van politici. Op een zaterdag in 1982 zei de Mexicaanse president dat de Mexicaanse munt sterk zou blijven. De maandag daarna werd de Mexicaanse munt met de helft gedevalueerd. Mensen verloren dus de helft van hun spaargeld. Hetzelfde gebeurde nog twee keer in dat jaar. Je gaat het nooit vooraf uit de monden van politici horen als er zoiets belangrijks staat te gebeuren. Ten eerste liegen ze dat ze zwart zien en ten tweede zijn ze gewoon dom. (waarom verloren anders Leterme en De Gucht geld door de problemen bij Fortis en Lehman? Zij zagen de problemen niet aankomen en zouden ze nu wel kunnen oplossen? Het is een slechte grap)

Maar goed, men spreekt van een tweede Bretton Woods, in navolging van een internationale conferentie die het naoorlogse financiële systeem hertekende. De kans is klein dat zoiets op 1 weekend zal bepaald worden. Zoiets vergt veel voorbereiding én een complete crisis. Een crisis erger dan de huidige, een crisis die nu nog in de toekomst ligt.

Maar er kunnen wel dingen veranderen. Er zullen dingen veranderen. Voor mij is het alleen nog een vraag wanneer. Het kan zeer binnenkort gebeuren, het kan wat verder in de toekomst liggen, wie weet. Het doet er niet toe. Vanaf nu moet je op voorbereid zijn dat elke overheid wereldwijd in een weekend kan bepalen dat het geld dat de overheid uitgeeft met pakweg de helft in waarde daalt. Een devaluatie heet zoiets. We zullen wereldwijd devaluaties krijgen in vele munten. Ook en vooral in de dollar. Wie nu niet op het ergste voorbereid is, zal het wellicht nooit zijn. En zal de gevolgen voelen. Daarna komt de hyperinflatie. Mensen zullen hun vertrouwen in papiergeld helemaal verliezen en dit op korte tijd. Maar dat weten ze nu nog niet.

Er komt een revaluatie in het goud. Een gigantische prijsstijging ten opzichte van papiergeld. Hoe langer dit alles wordt uitgesteld, hoe heviger de bewegingen zullen zijn. Ze beginnen er dus maar beter dit weekend aan, die lamzakken van politici. Maar goed, het monetaire systeem wordt al decennia gemanipuleerd, misschien kunnen er nog wel een paar weken of maanden bij.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s