Pakistan in de fik/ Navo in de rats

Hoe zal Obama reageren op problemen in Pakistan? Chill blijven?

Ik ga dringend weer wat meer beginnen lezen over internationale politiek. De laatste jaren heb ik me vooral verdiept in de economie omdat ik daar een crisis zag ontstaan. Daarvoor ben ik wat bezig geweest met de politiek van de grootmachten in Centraal-Azië te bekijken, maar op een veel lager niveau, een serieus lager pitje, dan ik nu doe met de economie.
Nu is het alsof ik oorlog ruik. En niet zomaar een oorlog. Pakistan staat al een tijdje in de fik maar het lijkt alsof het vuur naar een paar steden vol brandbaar afval kan overslaan. Het Midden-Oosten heeft nooit veel nodig gehad om in de fik te staan..
Pakistan wordt door de geallieerde troepen (Navo) gebruikt om de logistiek te verzorgen naar Afghanistan. Afghanistan, waar de VS zeven jaar geleden intervenieerde. Afghanistan is landlocked, ingesloten door land en de geallieerde kunnen niet alles bevoorraden via de lucht (gelukkig bewaken de Belgen het vliegveld van Kaboel). Er moet ook wat via land komen. Aangezien het niet via Iran kan, moet het via de andere weg: Pakistan.

Zondag werd een konvooi van 160 legervoertuigen aangevallen door islamitische militanten, gelinkt aan de Taliban. De ganse boel werd uitgebrand. Gisteren, maandag, nog eens 53 voertuigen. Die voertuigen steken de bergachtige grensstreek tussen Pakistan en Afghanistan over via de Khyberpas. Niet langer dus.
Gelukkig blijven de gealllieerden er positief bij:
“A Pentagon official said on Monday the attacks would have a minimal impact on US and NATO forces in Afghanistan and no effect on combat operations.”
De Navo zal nu misschien proberen via andere, nieuwe posten in Centraal-Azië de bevoorrading te regelen maar je moet me niet vertellen dat het veel makkelijker zal verlopen vanuit Turkmenistan of Tadzjikistan. De vraag is echter of Rusland dat nog eens zal toelaten. Die Russen zijn ook niet echt blij dat ‘hun’ olieprijs daalde door de westerse banken- en kredietcrisis.
De Taliban in Pakistan is ‘pissed off’ en het Pakistaanse leger kan het niet meer controleren. Of ze willen het niet meer.
Als die Taliban er nog veel in slagen om zo’n konvooien in de fik te steken dan komen de Navo-troepen langzaam in moeilijkheden. Of denk je dat Iran zal komen helpen? Straks wordt die luchthaven in Kaboel aangevallen door de Taliban, mogen wat Belgische bodybags terugkeren, Crembo buiten, en de Navo in de rats. De Navo ligt te slapen. De Europeanen zijn wat aan het discussiëren over de eeuwige burgeroorlog in Congo terwijl de ganse wereld kan geterroriseerd worden door een extra oorlog in Centraal-Azië.

Neeneen, de militanten in Pakistan zullen niet opgeven.

Een denktank (ICOS) zei maandag dat de Taliban opnieuw aanwezig is in 72% van Afghanistan. De Navo ontkende.
Wanneer de boel daar ontploft, dan gaat de olieprijs als een raket omhoog.
Ik verwacht de komende weken en maanden alvast meer berichtgeving in de media vanuit Peshawar of Karachi.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Navo, Pakistan. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s