Mijn voorspellingen (een beginnende poging voor het jaar 2009)

In de loop van 2009 zal het meer en meer duidelijk worden dat de wereld in een Nieuwe Grote Depressie is geworpen. De wereld komt in de greep van een economische depressie, ook al zal de meerderheid van de media, de politici en de economen het pakweg een ‘wet t-shirt party’ noemen. De volledige crisis zal verteerd moeten worden als een gastronomisch menu. De kredietcrisis is het voorgerecht. De crisis van het wereldwijde monetaire systeem, de muntencrisis, de crisis van het papiergeld, wordt het hoofdgerecht. En zal weldra (zéér heet) worden opgediend. Het lekkerste, het dessert, wordt de terugkeer van het goud in het monetaire systeem, de terugkeer van hoop voor de wereld. Het ganse menu zal niet enkel in 2009 worden opgediend maar ook nog tot diep in het volgende decennium. De voorspellingen die hier dus gemaakt worden hebben niet alleen hun gevolg voor dit jaar, maar ook voor de jaren vanaf 2010.

Voor 2009:

1) De goudprijs stijgt met 50%. Zilver stijgt meer.

2) De olieprijs verdubbelt. Van de huidige niveaus betekent dit een olieprijs van 75 à 80 dollar per vat. Nog steeds veel te goedkoop. Ik zie de olieprijs de komende jaren nog steeds stijgen naar 300, 400 dollar per vat. De olieprijs zal in 2009 stijgen om verschillende redenen. De sterke daling is overdreven en uiteindelijk ook gevoed door speculanten. De olieprijs zal uiteindelijk ook terug stijgen omwille van geopolitieke redenen. Daarnaast zal de vraag niet zozeer toenemen (als gevolg van de depressie) maar zal het aanbod wel in het probleem komen. Dit fenomeen zal zich enorm versterken in de komende jaren zodat rantsoenering van olie de kop zal opsteken in de westerse wereld.

3) De kredietcrisis blijft verder aanwakkeren. Westerse banken zullen nog miljarden aan herkapitalisaties moeten doorvoeren. Een nationalisering van het Amerikaanse bankensysteem wacht.

4) De markt in credit default swaps (ongeveer 60 000 miljard dollar) kan verder in de fik vliegen als gevolg van het toenemend aantal faillissementen. Het tikt als een atoombom onder het bankensysteem. Indien deze markt niet langzaam smelt maar ontploft, zullen overheden wereldwijd een ‘bank holiday’ moeten inroepen.

5) Overheidsobligaties zijn een zeepbel geworden. De zeepbel zal in stand worden gehouden door overheden en centrale banken die met nieuw gedrukt geld zullen worden opgekocht. Obligaties zullen waardeloos worden omdat de munt waarin ze worden uitgedrukt waardeloos zal worden (maar nog niet onmiddellijk dit jaar).

6) De muntencrisis kan elk moment goed van start gaan. Competitieve devaluaties tussen de dollar, euro, yen, yuan, roebel. Niemand wil de sterkste munt hebben. Overheden zullen wereldwijd massaal geld drukken om hun eigen schulden op te kopen!!!! Dit zal de geboorte van hyperinflatie betekenen. Hyperinflatie kan in 2009 mogelijk nog worden uitgesteld omdat het kredietsysteem plat ligt. In 2010 kan hyperinflatie niet meer ontkend worden. Binnen iets meer dan 11 maanden is het 2010…

7) De eerste devaluatie van de dollar zal de wereld schokken. De goudprijs kan vanaf nu elk weekend exploderen. Het heeft geen zin om te wachten. No gold, no glory. No guts, no gold. Men heeft lef nodig om fysiek goud te kopen.

8) Huizenprijzen zullen in 2009 in vele landen ineenstorten. In de VS, Groot-Brittannië, Spanje, Ierland, Oost-Europa, en anderen blijven huizenprijzen sterk dalen. Ook in landen waar de huizenprijzen tot voor kort niet daalden, zullen nu verliezen worden opgetekend. De huizenprijzen zullen in België met gemak 15% dalen. Om daarna in 2010 nog verder te dalen. Appartementen kunnen in België met 50% dalen, huizenprijzen makkelijk met een paar tiental procent. Enkel onmiddellijke hyperinflatie kan huizenprijzen nominaal doen stijgen. Hyperinflatie lijkt eerst te zijn weggelegd voor Oost-Europa, Groot-Brittannië, de VS en mogelijk China. West-Europa (euro-land) kan nog het langst gevrijwaard blijven.

9) Toenemende werkloosheid wordt wereldwijd een probleem. Dit zal de sociale onrust tot ongekende proporties vergroten. We zullen rellen zien. Regeringen zullen omvallen. Revoluties in China, Rusland en de VS kunnen kiemen.

10) Pakistan wordt een groot geopolitiek probleem. In vergelijking met wat in Pakistan zal gebeuren, zal de oorlog in Gaza op een cocktailparty lijken! In 2009 is de kans nog minimaal maar in de eerste helft van het volgende decennium volgt een Pakistaanse aanval met atoomwapens (op India). Dit moet duidelijk maken dat ik de Pakistaanse zaak ernstig neem.

11) Er zullen in 2009 grote bedrijven failliet gaan. Vraag me niet welke. Het zullen niet alleen banken zijn. Grote geglobaliseerde bedrijven, genre Arcelor Mittal, kunnen het faillissement aanvragen.

12) De munten van de Baltische staten (Estland, Letland en Litouwen) gaan zwaar in de problemen komen en zullen de invoering van de euro op hun buik kunnen schrijven. (ik zie de euro in de huidige hoedanigheid het volgende decennium niet overleven.)

13) De wereldhandel is abrupt stilgevallen. Protectionisme, handelsoorlogen zullen de kop opsteken. Het gasdispuut tussen Rusland en Oekraïne slechts een klein voorbeeld. Wanneer landen het munten tegen elkaar gaan devalueren, zal protectionisme onder de vorm van kapitaalcontroles en handelstarieven niet te stoppen zijn. De globalisering zal voor een paar jaar plat liggen. Hebt u er al aan gedacht: wat als internetproviders failliet gaan en de gevolgen wanneer u geen toegang meer hebt tot het wereldwijde web?

14) Zijn aandelen interessant? Zonder goud in de portefeuille zijn aandelen te riskant. In de huidige deflatoire omgeving kunnen aandelen nog serieuze klappen krijgen. Wanneer hyperinflatie een feit is (en ik kan dit van waar we nu staan niet exact zeggen), zullen aandelen gigantisch stijgen (maar daarom niet meer stijgen dan de inflatie). Bankaandelen blijven af te raden. Grondstofaandelen zoals goud- of zilvermijnaandelen hebben de voorbije maanden ook zware klappen gekregen (vb. Yamana Gold, First Majestic Silver) maar zullen zowel in de komende deflatie als inflatie hun nut bewijzen. Niets gaat echter boven fysiek goud of zilver. We gaan de komende jaren terug naar een zeer materiële wereld. Uiteindelijk zal dit ook leiden tot meer oorlogen om grondstoffen.

15) Tegen 2017 zal het ergste voorbij zijn. Maar nu is het nog steeds 2009

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in voorspellingen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s