In de tang van vanalles en nog wat.

De aandelenmarkten kregen vandaag opnieuw een patat rond de oren. Wereldwijd daalden de meeste beurzen met 4 à 5 procent. De meeste beurzen staan nu op dezelfde niveau’s als in 1997. 1997, dat was het jaar dat Johan Museeuw als wereldkampioen de wielerklassiekers reed. Lang geleden. Zwijg, vrouw.

De beurzen blijven maar dalen. Het begint pijn te doen voor de babyboomers die veel van hun spaarcenten in pensioenfondsen gestoken hebben. Een groot deel van die pensioenfondsen belegt in aandelen. Voor velen is de helft van het gespaarde geld reeds verloren. De babyboomers zullen het NOOIT meer kunnen recupereren. Een reële boom, zonder massale inflatie, zullen zij niet meer kennen tenzij ze ouder dan 100 jaar worden.

Dit is de Kondratieff-winter en de ganse babyboomgeneratie zal arm worden en arm blijven. Ik twijfel niet aan het feit dat dit zal gebeuren.

Er zijn weinig manieren om zich te beschermen. Eén van de belangrijkste beschermingen is goud.

De olieprijs daalde vandaag met 10% tot 40 dollar per vat. Vorige zomer piekte het nog tot bijna 150 dollar. Ik ga eerlijk zijn. Ik had een daling van de olieprijs tot deze niveau’s nooit meer verwacht. Een daling tot 70 à 80 dollar hield ik voor mogelijk maar dit niet. Wat ik nu denk? Ik blijf bij mijn visie dat de olieprijs de komende jaren naar de honderden dollars per vat kan gaan. De olieprijs kan opeens weer even snel beginnen stijgen als ze gedaald is. Een groot deel van de daling is veroorzaakt door speculanten, hefboomfondsen. Toen olie aan 150 dollar stond, riep iedereen de schuld van de speculanten in. Het was hun schuld dat de olieprijs zo hoog was. Nu roept niemand. En toch is het zo. De speculanten overdrijven nu langs de andere kant.

De vraag naar olie mag dan wel dalen als gevolg van de economische crisis. Ik geloof dat het aanbod van olie opeens nog veel sterker kan dalen. Piekolie is een feit.

Waar de beurzen naartoe kunnen gaan? Er zijn veel argumenten te vinden om een verdere crash te verwachten. Er zijn echter ook argumenten om te pleiten voor een complete ommekeer op een bepaald moment, wanneer iedereen te pessimistisch wordt. Ik ga hier nu niet over doorgaan.

Goud daalde sinds het net niet 1000 dollar bereikte. Het was niet toevallig dat de goudprijs vorige week begon te dalen op de dag én het uur dat Obama een speech gaf. De goudprijs mag nooit stijgen als de president spreekt of een andere belangrijke gezagdrager, bijvoorbeeld centrale bankier. De goudprijs werd naar beneden gemanipuleerd zoals het al meer dan tien jaar op strategisch momenten gebeurd.
Goud mag van de autoriteiten dan niet stijgen omdat het hen belachelijk zou maken. Velen noemen dit een samenzweringstheorie. Maar het hoeft daarom niet onwaar te zijn. Als de goudprijs stijgt dan wil dit altijd iets zeggen. Als de goudprijs zou stijgen wanneer Obama een speech geeft over zijn financieel plan zou dit impliceren dat er iets fout mee is. Het publiek mag niet in staat zijn dit te zien. En dus wordt de perceptie veranderd door manipulatie.

De goudprijs wordt naar beneden gemanipuleerd door de overheden. Profiteer hiervan. Je moet het zo zien: de overheid subsidieert goud. Door het aan te bieden aan een lagere prijs dan het werkelijk waard is. Ooit, en waarschijnlijk veel sneller dan we durven denken, zal de overheid niet meer in staat zijn de manipulatie vol te houden. Dit gebeurde eerder in 1968 en vele keren daarvoor. Het zal opnieuw gebeuren en de goudprijs zal dan ontploffen.

Vladimir Vladimirovitsj Putin, premier van Rusland, weet wat er te gebeuren staat. Deze economische crisis is veel groter en alomvattender dan 99% van de bevolking nu weet. Het is meer dan een economische en financiële crisis. Het is een systeemcrisis en het zal de politiek van alle landen beïnvloeden. Miljardair Soros vergelijkt de crisis met de val van de Sovjet-Unie. Alleen zien we nu de val van de westerse wereld en meer bepaald de Angelsaksische wereld. (Kunnen ze het nog redden? De kans is er, maar wordt kleiner met de dag) De macht in de wereld zal wijzigen. De macht gaat naar hen die goud hebben. Zo ging het goud in de jaren ’20 naar de opkomende economische macht, de VS. Nu gaat het goud weg van de VS en Europa, richting Rusland, China, India en de Arabische landen.

Putin werd geciteerd op woensdag: “I’m well aware that the price of gold is rising on world markets.” Putin wéét wat er aan het gebeuren is! Kan hij ernaar handelen? Zal hij ernaar handelen?

Vergeet niet dat ik hier een week geleden in een post schreef: “Wees een Rus en koop goud!” De Russische centrale bank kocht goud en volgde hiermee orders van het Kremlin. In de jaren ’60 kocht de Franse president De Gaulle het Amerikaanse goud op, dit was één van de oorzaken van de ineenstorting van de goudstandaard, het deed de goudprijs ontploffen. Maal 20.

Ik volg al lang de problemen in Oost-Europa. Ik wou er al veel over schrijven maar vind de tijd maar niet. Het wordt ernstiger en ernstiger. Oekraïne staat op, en waarschijnlijk over, de rand van het bankroet. Hongarije vraagt 230 miljard dollar van de Europese Unie maar krijgt niets tot weinig. De Hongaarse president werd op de Europese top van laatste zondag weggelachen. Europese politic zeiden dat de man “overdramatiseert’. Ik denk het niet. Oost-Europa is van vitaal belang. Het is natuurlijk te laat om in te grijpen. Maar het zou ook een fout zijn niet in te grijpen. Dit is een ongelooflijk probleem. Het is ook het probleem van de bankencrisis. Men had het in de eerste plaats nooit zover mogen laten komen.

Oost-Europa is van groot belang en het lijkt me slechts een kwestie van tijd vooraleer we een golf van opstanden en revoluties krijgen. Een regering die valt in Ijsland en Letland betekent niet veel. Maar in Polen of Oekraïne wel. Daar wonen tientallen miljoenen mensen. Mij lijkt een 1830 scenario voor Oost-Europa niet ver weg. Een golf van revoluties dus. En hoe zal dat uitdraaien. Een ruk naar rechts? Nationalisme? De kant van Rusland kiezen? De VS? Massaal anti-Europa?

Europa zit in zware problemen. Als ze Oost-Europa helpen komt West-Europa in de problemen want de oplossing kost heel veel geld. Als ze Oost-Europa niet helpen komt West-Europa ook in de problemen, want dan kost het hen ook heel veel geld.

We’re doomed. Freakin’ doomed.

Quotes of the day:

“We are all wired into a survival trip now. No more of the speed that fueled that 60’s. … All those pathetically eager acid freaks who thought they could buy Peace and Understanding for three bucks a hit. But their loss and failure is ours too. What Leary took down with him was the central illusion of a whole life-style that he helped create… a generation of permanent cripples, failed seekers, who never understood the essential old-mystic fallacy of the Acid Culture: the desperate assumption that somebody… or at least some force – is tending the light at the end of the tunnel.” (Fear & Loathing in Las Vegas, the movie)

“There will be a revolt.” (Vasily Kirilyuk, spoke these words to reporter last week of February 2009 on Independence Square in Kiev, Ukraine, 29 years old person, fed up)

“I fear that foreign bankers with their craftiness and tortuous tricks will entirely control the exuberant riches of America and use it to systematically corrupt modern civilization.” (Otto Von Bismarck, Duits bondskanselier, 19de eeuw)

“The first panacea for a mismanaged nation is inflation of the currency; second is war. Both bring a temporary (and false) prosperity; both bring a permanent ruin. But both are the refuge of political and economic opportunities.” (Ernest Hemingway)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in goud, olie, Oost-Europa, Poetin, revolutie. Bookmark de permalink .

Een reactie op In de tang van vanalles en nog wat.

  1. kamiel zegt:

    Mvg,
    Kamiel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s