Zotte zweden

Wel, ik ben al een tijdje terug van eigenlijk een korte vakantie. Maar het zou dwaas geweest zijn vorige week ’s avonds achter de computer te gaan kruipen met zo’n prachtig weer, wetende dat zo’n dingen in België niet lang blijven duren. Een reden te meer dat je moet pakken wat je kan krijgen.

Ook al is het een economische depressie. Het heeft geen zin om zelf in een depressie te geraken. Je moet buiten komen en in de zon gaan staan. Fietsen, tuinieren, relaxen, wat dan ook. Veel mensen zullen in de komende jaar amper nog durven buiten komen omwille van de schaamte, omdat ze veel verloren hebben. Velen zullen het gevoel hebben dat ze hun eer hebben verloren. Vele anderen zullen buiten moeten blijven omdat ze het dak boven hun hoofd hebben verloren. Echt, ik heb al veel schokkende verhalen gelezen over de gevolgen van de crisis voor personen in de VS. Het opent de ogen. Weldra bij ook u in de straat, in Europa.

De mens heeft de zon nodig, een machtige bron aan vitamines!

Wat is er beter dan de zon? Zuurstof? Lang leve het zweet van de zon! De Maya’s noemden tweeduizend jaar geleden goud het ‘zweet van de zon’.

Ik kan opnieuw een boek schrijven over wat er de laatste weken allemaal is gebeurd, wat is geëvolueerd. Op financieel-economisch vlak wordt er weer heel wat gefikst achter de schermen. De opkomende machten blijven de dollar in vraag stellen. De moord op de comateuze dollar wordt voorbereid. De stekker gaat eruit. Maar de dag dat het gebeurt, blijft de wereld wel draaien. Wees voorbereid want de gevolgen zullen tot ver in de 21ste eeuw strekken.

Wat me de laatste dagen deed denken? De Zweden en andere Scandinaven.

De Zweedse centrale bank, in eerdere posts al gezegd dat dit de oudste centrale bank ter wereld is, heeft een paar dagen geleden beslist om de rente te verlagen tot 0,25%. Een laagtepunt, vergelijkbaar met de lage rentes in de VS, het VK, en vele, vele andere landen. De centrale banken leggen de rente zo laag omdat dit bedrijven en consumenten zou stimuleren om te lenen. Je kan ook stellen dat ze het sparen proberen af te raden. Men probeert de spaarder te ontmoedigen door hem slechts een zeer lage rente te geven. Men wil de spaarder aanzetten tot consumeren om zo de economie aan te zwengelen. Keynesianisme. Het zal niet werken. De wereldeconomie is tegen de grootste berg schulden aangelopen in de wereldgeschiedenis. We kunnen niet door de muur.

Dat de Zweden de gewone beleidsrente verlaagden tot 0,25% is niet zo héél speciaal meer, aangezien zoveel landen hen al voorgingen. Wat wél speciaal is, is dat ze de depositorente voor banken verlaagd hebben tot -0,25%. Een negatieve rente dus.

Wat betekent dit? Het betekent dat de Zweedse banken moeten betalen als ze deposito’s bij de centrale bank aanhouden (wat momenteel voor grote bedragen wordt gedaan omwille van het wantrouwen in het banksysteem). Het betekent dat de Zweedse banken geld zouden krijgen als ze geld lenen van de centrale bank. Dus: ze lenen geld én ze krijgen er nog eens geld (intrest) bij. Hoe leuk is dat!! Je kan het best vergelijken met een hypotheeklening die je aangaat voor je huis. Je krijgt de lening van de bank en in plaats daar elke maand intrest op die lening te moeten betalen, KRIJG je intrest van de bank. Hoera, een perfecte wereld!

De Zweedse centrale bank wil de banken hiermee stimuleren om hun deposito’s te ontlenen aan bedrijven, consumenten, etc. De geldmultiplicator wordt hiermee in werking gezet en zo probeert men inflatie te creëren. Centrale banken geloven nu namelijk dat ‘een beetje inflatie’ goed is voor de economie. Maar hoe zorg je ervoor dat dat beetje bij een beetje blijft. Hoe zorg je ervoor dat het niet ontspoort? Het is waaghalzerij en het zal praktisch onmogelijk zijn.

Het is alsof iemand die zegt dat hij vanaf nu dagelijks een beetje cocaïne zal innemen, want het geeft een goed gevoel. En wanneer we ons goed genoeg voelen, zullen we er wel mee stoppen. Dat is praktisch zéér moeilijk. Het zal met die inflatie nog véél moeilijker zijn dan met de drugs.

De Zweden zijn zot!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s