Belgische huizenprijzen zakken voor het eerst in 26 jaar.

Volgens De Tijd:

Huisprijs zakt voor het eerst in 26 jaar

De zware recessie doet de Belgische woningprijzen voor het eerst in 26 jaar dalen, blijkt uit cijfers van vastgoedmakelaars en notarissen. De prijsdaling in de eerste zes maanden van 2009 was beperkt, maar ING België voorspelt voor het hele jaar een daling van 8 tot 10 procent. (tijd) – Tot voor kort was de Belgische vastgoedmarkt verrassend veerkrachtig. De woningprijzen bleven stijgen, hoewel sommige economen waarschuwden voor een sterke overwaardering. In 2008 stegen de woningprijzen nog met ruim 4 procent.

Maar 2009 zorgt voor een trendbreuk. In de eerste zes maanden daalden de prijzen van huizen en appartementen met respectievelijk 0,4 en 2,2 procent tegenover dezelfde periode van vorig jaar, zegt Alain Declercq van ERA, een netwerk van vastgoedmakelaars. De prijsindex van het makelaarsnetwerk Trevi daalde in het eerste kwartaal met 1,5 procent jaar op jaar en in het tweede kwartaal met 0,8 procent.

De terugval lijkt het grootst in het centrum van het land. De prijzen in Brussel en Waals-Brabant zakten met ruim 6 procent, zeggen de notarissen van de regio.
ING-economen Julien Manceaux en Philippe Ledent zijn niet verrast over de daling van de woningprijzen. Ze berekenden dat huizen in verhouding tot de lonen, rente en verstrekte woonkredieten de jongste 25 jaar nooit zo duur waren.
‘De vastgoedprijzen moeten met 16 procent dalen om de overwaardering weg te werken’, zeggen Manceaux en Ledent. ‘Door de economische crisis zal het grootste deel van de correctie, 8 tot 10 procentpunt, wellicht dit jaar plaatsvinden.’ 2009 is het eerste jaar sinds 1983 waarin België wordt geconfronteerd met een algemene daling van de woningprijzen.
Ledent is beduidend somberder dan begin dit jaar, toen hij een prijsdaling tussen 5 en 8 procent voorspelde. ‘De vooruitzichten voor de langetermijnrente en de economische groei zijn verslechterd en de studie van de notarissen wijst op een sterke prijsdaling.’ De federale overheid publiceert half augustus officiële cijfers over de vastgoedprijzen van het eerste halfjaar.
Er is ook een lichtpunt. ING, het studiebureau Stadim en ERA signaleren dat het aantal vastgoedtransacties in het tweede kwartaal duidelijk hoger lag dan in het eerste kwartaal en het vierde kwartaal van vorig jaar.
Wouter Vervenne
08:00 – 18/07/2009 Copyright © De Tijd

Wel…wel…wel

Wat nooit kon gebeuren (dixit 10 miljoen Belgen) is aan het gebeuren.

Smack my ass and call my Judy.

Nu iedere Belg en elke paardenkop een huis tussen de 100.000 en 300.000 euro gekocht heeft, is ‘le moment suprême’ aangebroken.

Ik wil de Belgen geen brood geven die hun huis aan te dure prijzen hebben gekocht. Doe ik het toch, dan ben ik stante pede bankroet.

“De prijsdaling is beperkt”, wordt gezegd. Inderdaad. Zo begint het. Niet met een spectaculaire val. Maar de daling zal versnellen, net zoals de werkloosheid dat maand na maand doet.

De werkloosheid die de komende maanden en jaren heel hard zal toenemen, wordt het mes in de halsslagader van de Belgische huizenmarkt. Het bloed zal gutsen in de riolen. En het zal allemaal zo onverwacht zijn. “Het ging nog nooit zo goed meneer, en opeens veranderde alles”.

Eén inkomen is nu vaak nodig om de hypothecaire lening van een overgewaardeerd huis af te betalen. In de jaren zeventig konden koppels nog leven van 1 inkomen. Nu zijn twee inkomens nodig. Dat is wat ik noem: verarming op grote schaal.

En we hebben het niet door.

Tientallen discussies heb ik de laatste jaren gehad over de Belgische huizenmarkt. 90% van de mensen geloofde me niet. Zelfs de grootste macro-economen van het land geloofden me niet dat hier een zware prijsdaling mogelijk is, wat het artikel wel beweert (misschien doelend op Itinera-econoom Ivan Van de Cloot maar die zag het veel te laat en veel te licht). Tientallen discussies tussen pot en pint met niet-economen. Iedereen extrapoleerde de decennialange stijging van het verleden in de toekomst.

Zelfs nu nog bekijken mensen me alsof ik een alien ben, als ik zeg dat huizenprijzen gaan dalen.

Zelfs onlangs nog vertelde iemand me dat het ergste voorbij was. Ik dacht dat hij me aan het uitlachen was. “Er is nog niets gebeurd”, roep ik dan. Pi-nuts! Omdat de bankencrisis achter de rug lijkt, gaan huizenprijzen in België nu niet meer dalen? No way! Ten eerste is de bankencrisis niet achter de rug, verre van. En ten tweede, huizenprijzen gaan dalen. Big time. Long time.

Als iets 26 jaar gestegen is in waarde, en het keert, wel dan gaat het niet keren voor een paar maanden. Het is niet dat we binnen een paar maanden weer gaan beginnen stijgingen zien in de huizenprijzen en dat opnieuw 26 jaar lang. We gaan een daling zien (héél zeker in reële termen, na inflatie dus) en die daling kan makkelijk jaren duren.

De top van de col ligt achter ons. En wees maar zeker dat er in de afdaling vele huizenkopers van de laatste jaren Jens Voigt gewijs op de bek gaan. Hersentrauma dus voor vele huizenkopers.

Enkel God weet hoe lang die daling van de huizenprijzen kan duren. Ik ken mensen, uitzonderingen & zonderlingen, die met plannen rondlopen in de zin van ‘Operatie villa 2011’. Daarmee wordt bedoeld dat ze in 2011 een villa zullen kopen met hetzelfde geld waar je nu een rijhuis voor hebt. Het jaartal kan misschien verkeerd zijn. Maar de redenering is dat niet.

Ikzelf opperde het plan “Kasteel 2013”. En de lacherige reactie was dat dit plan enkel in Moldavië zou uitgevoerd kunnen worden. Ik denk dat ik in 2013 liever in Moldavië zit, dan in Brussel. Als komt wat ik verwacht, een mogelijke massale stadsvlucht richting het platteland als gevolg van de economische depressie die tot diep in het volgende decennium zal doorwoekeren.

Bovendien blijf ik ervan overtuigd dat men binnen enkele jaren slechts enkele goudmunten zal nodig hebben voor de aankoop van een modaal huis.

Wie niet gelooft dat huizenprijzen in België nog een zware daling tegemoet hebben, moet duidelijk beter zijn ogen openen. Nog nooit zag ik zoveel bordjes “te koop”. Die zullen niet snel verdwijnen, integendeel. Het is allemaal nog maar begonnen. Vele mensen die hun loon zien verminderen of zelfs volledig verdwijnen, kunnen de eerste maanden nog met spaarcenten de leningen afbetalen. Vroeg of laat is ook die reserve op en dan komt onherroepelijk dat bordje: te koop. En dan zal men zo snel mogelijk het huis moeten verkopen om een persoonlijk faillissement te vermijden. Eénmaal de huizenmarkt dat doorheeft, dan zullen de prijzen wel ééns heel hard beginnen dalen. Dit staat allemaal ook in uw straat te wachten, in volle gang van 2010.

Gold bless.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in huizenprijzen. Bookmark de permalink .

2 reacties op Belgische huizenprijzen zakken voor het eerst in 26 jaar.

 1. mooi, persoonlijk wel verrast dat vastgoed in 2010 alweer aantrekt. WTF!?!

 2. Jan zegt:

  ’t Is met ups en downs. Ik zou me nog niet teveel zorgen maken. Het voorjaar is traditioneel een goed seizoen voor het vastgoed. De berichtgeving op korte termijn brengt ons nodeloos in de war:

  Uit De Standaard 02/09/2010 “Belgische vastgoedmarkt koelt af”:

  In juli en augustus stelden de Belgische notarissen een duidelijke afkoeling van de markt vast. ‘Onze barometer geeft een zeer actueel en volledig beeld van de vastgoedmarkt, omdat alle 1.200 notarissenkantoren in dit land meteen na de ondertekening van een verkoopcompromis een dossier openen in onze databank’, vertelt notaris Bart van Opstal, voorzitter van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat, in de marge van de presentatie van de Trends Vastgoedgids 2010.

  ‘Tijdens de zomer is het traditioneel rustiger op de huizenmarkt. Maar in juli van dit jaar hebben we toch 8,5procent minder compromissen afgesloten dan in juli 2009. Augustus was weer wat beter, met een stijging van 7procent tegenover juli, maar nog altijd 1procent onder vorig jaar, toen we nog in volle crisis zaten.’

  De sterke prijsstijgingen van de voorbije lente hebben zich de voorbije zomer dan ook niet doorgezet. Van Opstal: ‘Op de appartementenmarkt merken we een daling van de gemiddelde verkoopprijs met 4,2 procent. Vlaanderen zit met 4,1 procent zo goed als op dat gemiddelde, in Wallonië kwam er een kleine 2,2 procent bij maar Brussel kreeg enkele rake klappen, een daling met liefst 7procent. Op de Brusselse huizenmarkt is de klap nog indrukwekkender, met net geen 8procent. Al hoort daar de kanttekening bij dat de prijzen in de hoofdstad in het tweede trimester sterker gestegen waren dan in de andere gewesten’, nuanceert notaris Van Opstal. In Wallonië en Vlaanderen kosten huizen nu respectievelijk 3,4 en 7,5 procent meer.

  Vergeleken met de prijzen in het tweede trimester zijn huizen amper 0,6 procent duurder geworden (+2,04procent in Vlaanderen, min 15,94procent in Brussel) en zijn appartementen zelfs 5,04procent goedkoper geworden (-6,06procent in Vlaanderen, -3,77procent in Brussel). Volgens Van Opstal is de afkoeling geen reden tot paniek. Waarschijnlijk heeft de Belg wat voorzichtig gereageerd op de forse prijsstijgingen in de eerste maanden van dit jaar. ‘Daarenboven is onze barometer al een jaar min of meer stabiel, wat wijst op een stabiele markt. De Belg heeft de financiële crisis duidelijk sneller verteerd dan in de buurlanden. Na de toch vrij forse prijsstijgingen in het eerste een tweede trimester van dit jaar is de afkoeling van de voorbije zomer zelfs welgekomen’, vervolgt de notaris. ‘Want een oververhitte markt is gedoemd om in elkaar te stuiken, en daar is niemand bij gebaat, ook de vastgoedsector zelf niet.’

  Over de rest van het jaar blijft Van Opstal voorzichtig: ‘De cijfers voor september zullen uitwijzen of we te maken hebben met een achteruitgang dan wel een stabiliserende markt, want september is traditiegetrouw een maand waarin de notarissen de dossiers die tijdens de zomermaanden zijn blijven liggen, bijwerken. Maar de al bij al goedkope leningen van het moment, de beperkte inflatie en het stijgende consumentenvertrouwen stemmen mij alvast hoopvol.’

  http://www.standaard.be/Artikel/detail.aspx?ArtikelId=SP2UQ6VF

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s