Een tweede elektronische bank run? (Deel 1)

Een korte nota want morgen vertrek ik naar Oekraïne.

Ik had het volgende al eerder moeten posten want het is wel degelijk belangrijk en iets waar uitgebreid over nagedacht moet worden.

Maanden geleden heb ik gesproken dat er een grote kans wat dat er een bank holiday zou uitgeroepen worden door de Amerikaanse president, net zoals dat in de jaren 30 gebeurde. Dat was toen in het heetst van de strijd, het heetst van de kredietcrisis. Althans voorlopig. Voorlopig lijken de bluswerken goed hun werk te doen. Iedereen gelooft dat het herstel nog lang zal duren, maar weinig geloven dat er in de nabije toekomst opnieuw zoveel banken zo dicht bij het bankroet zullen komen als in september-oktober vorig jaar.

Ik ben daar niet mee eens en hou nog steeds rekening met een grootschalige, mogelijks wereldwijde, bankrun in de komende jaren. De voorbije maanden ben ik de kans dat dit zich zal voortdoen steeds groter gaan inschatten omdat er fundamenteel niets veranderd is aan het financieel systeem. Integendeel.

Nu goed, ik ben niet de enige die in doemscenario’s (volgens mij realistische scenario’s) gelooft, maar wel een van de weinige. Iemand anders is Harry Schultz. Dirty Harry zegt het volgende in zijn nieuwsbrief van een paar dagen geleden (en hij had hier ook al eind juni op gewezen):

“Conclusion: Stand by for a possible bank run & bank holiday on Aug 26th, after the news breaks on the 25th. (FDIC 2nd Qtr. Report)This is in line with the HSL prediction of a US bank holiday in Aug/Sept. If you live in the US, get 3 to 6 months household expense money out of banks now.”


Zéér belanrijk: eind juni schreef Harry Schultz het volgende (ik markeerde in het zwart om nadruk te leggen):

In its current issue, HSL reports rumors that “Some U.S. embassies worldwide are being advised to purchase massive amounts of local currencies; enough to last them a year. Some embassies are being sent enormous amounts of U.S. cash to purchase currencies from those governments, quietly. But not pound sterling. Inside the State Dept., there is a sense of sadness and foreboding that ‘something’ is about to happen … within 180 days, but could be 120-150 days.”

Yes, yes, it’s paranoid. But paranoids have enemies — and the Crash of 2008 really did happen.
HSL’s suspicion: “Another FDR-style ‘bank holiday’ of indefinite length, perhaps soon, to let the insiders sort out the bank mess, which (despite their rosy propaganda campaign) is getting more out of their control every day. Insiders want to impose new bank rules. Widespread nationalization could result, already underway. It could also lead to a formal U.S. dollar devaluation, as FDR did by revaluing gold (and then confiscating it).”Bent u klaar voor een bank run? Hoe zit het met uw conditie?

Een mogelijke bankrun op het Amerikaanse bankensysteem op 26 augustus nadat de FDIC, die de Amerikaanse spaartegoeden garandeert, haar resultaten heeft bekend gemaakt. Namelijk, erbarmelijke resultaten.

Mijn mening: het zullen erbarmelijke resultaten zijn. De FDIC gaat extra geld nodig hebben. Biljoen vaneigens. Maar waarom zou de staat dit niet geven?

Het was onder andere door het ingrijpen van de FDIC dat de eerste elektronische bankrun van de geschiedenis (op 18 september 2008: zie eerdere post) gestopt werd zonder compleet financieel armageddon. De FDIC verhoogde toen de garantie van 100.000 dollar tot 250.000 dollar. In België deed men een gelijkaardige actie door de garantie te verhogen van 20.000 naar 100.000 euro. Natuurlijk is die garantie zoveel waard als het vertrouwen van de mensen. De staat kan de spaardeposito’s niet garanderen. Ze hebben dat geld niet. Ze hebben het niet, en dit is al eerder gezegd.

Ik verwacht wél een bankrun de komende maanden, of de komende jaren. Omdat er opnieuw iets gaat breken. Het kan dat het FDIC is, maar ik verwacht dat die zullen gered worden door de overheid. Het kan de val van AIG zijn, onredbaar voor de overheid opeens. Het kan een domino-effect zijn van falende staten zoals Californië, Pennsylvania, Alabama, Florida, et cetera… Een faling van een ander land: Oekraïne, Letland, et cetera met domino-effect. Het kan een geopolitiek evenement zijn. Het kan een aanval zijn op de goudmarkt. Het kan de rente zijn die onhoudbaar stijgt, een crash van de dollar. Het kunnen de Chinezen zijn. Ik ga er in een vervolg nog op terug komen, maar het kan vanalles zijn, en net omdat er zoveel mogelijkheden zijn voorspelt dit niet veel goeds. Er mag niets fout lopen en er zal nog vanalles fout lopen.

Maar ik zeg u: Bereidt u voor.

De kans dat het gaat gebeuren is véél te groot om je niet te beschermen. Volgens mij is het zo goed als onvermijdelijk geworden dat we een complete financiële catastrofe nog in het vooruitzicht hebben.

Bon, ik vertrek morgen naar Oekraïne, waar de economie aan het imploderen is. Elke crisis heeft zijn opportuniteiten en de opportuniteit zit hem in het feit dat de euro sinds vorig jaar 66% versterkt is ten opzichte van de Oekraïense munt.

Men komt het best op goede ideeën op de meest vreemde plaatsen. En ook daarom geen Bodrum, Benidorm of Blankenberge, waar de massa zit, en je eigenlijk niet op reis bent maar opnieuw tussen de Nederlandstaligen zit. Vorig jaar las ik nog eens over de Kondratieffcycli op een strand in Constanta, Roemenië. Het sterkte me in het geloof dat er een economische “winter” zat aan te komen. Dat het een paar weken nadien voor de rest van de wereld al zo ver ging zijn (met Lehman & co), daar was ik nooit 100% zeker van, maar ik was wel héél zeker dat het in een nabije toekomst zich ging voltrekken. Ik heb de Kondratieffcycli al bestudeerd sinds 2002. In 2005 schreef ik ooit een paper aan de universiteit met als titel: “Een nieuwe Grote Depressie?” Het was gewoon een kwestie van geduld hebben om gelijk te krijgen. Het zal ook nu niet anders zijn met de bankrun en met de inflatie, en de gevolgen van bank runs, inflatie en financiële corruptie (zie deel 2 van dit artikel). Die gevolgen zullen nog veel catastrofaler zijn, namelijk een implosie van de westerse samenleving zoals we die nu kennen.

Ondertussen blijft de goudprijs venijnig op schietafstand van de 1000 dollar. De komende weken worden zeer belangrijk. De vorige 2 jaar kreeg de goud- en zilverprijs steeds een pandoering rond de oren tussen 5 en 25 augustus. Zullen de grootbanken de prijs opnieuw naar beneden manipuleren? Het wordt interessant? Bij een stevige daling moet bijgekocht worden. Vanaf september kunnen we normaal hoger. Als men de goudprijs in augustus niet lager krijgt, ziet het er zeer goed uit voor de rest van het jaar, dan kunnen we snel boven de 1000 dollar en dan breekt de hel los, dan zal de aandacht op goud komen te liggen. Want het ziet er zeer slecht uit voor de economie, de overheden en het volledige wereldwijde financiële systeem.

PS: de nota is toch al weer langer dan verwacht, echter nog te kort om de zaken duidelijk uit te leggen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in bank run. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s