FDIC garanties zijn een lacher

De garanties van de FDIC (Federal Deposit Insurance Corporation) zijn een lacher geworden. De instantie garandeert de spaartegoeden van de Amerikaanse burger bij meer dan 8000 banken. Een week geleden verhoogde de FDIC haar verwachtingen over het aantal banken dat zal failliet gaan in de huidige recessie (sic). Een 85-tal banken ging reeds failliet en men vermoedt nu dat dit aantal zal oplopen tot boven de 400. Dat waren de slechte resultaten waarover ik zei dat ze ermee naar buiten gingen komen. Maar er werd wel wat belangrijke informatie achtergehouden. De FDIC heeft dringend nood aan extra geld om banken die in de komende weken en maanden failliet zullen gaan bij te staan. De FDIC middelen staan zo goed als droog nadat 85 banken failliet gingen en depositohouders moesten bijgestaan worden voor een maximum van 250.000 dollar. De Deense Saxobank meldde in een studie dat de FDIC (op datum van 12 augustus) nog slechts 648 miljoen dollar aan middelen heeft terwijl ze voor een bedrag van meer dan 10 biljoen dollar aan bankactiva garandeert. 10 biljoen is 10 miljoen miljoen. De FDIC heeft nog slechts 648 miljoen.

Voor de mensen die niet kunnen volgen, in deze tijden van hyperinflatie die eraan komen moet je dringend de lijst van grote getallen instuderen.

Het is waanzinnig, maar vrees niet. De Amerikaanse federale overheid zal de FDIC voorzien van de nodige middelen vanaf dit nodig is. Men probeert deze hulp tot het allerlaatste moment uit te stellen alsof men blijkbaar bang is om het te melden en het in de media kan uitvergroot worden.

De bank run is uitgesteld, zoals verwacht. Gewoon door de wereld niet te laten opschrikken met akelig nieuws. Uitstel is geen afstel. Helemaal niet!!
Zie hier een interessant artikel over de problemen bij de banken die de FDIC verzekert.

Heb geen schrik. Het tekort van de Amerikaanse begroting zal volgens de meest voorzichtige en optimistische schattingen slechts met 9 biljoen oplopen tot bijna 20 biljoen dollar, dit tegen 2019. Mijn verwachtingen zijn dat dit getal, dit tekort tegen 2019 minstens dubbel zo groot zal zijn, waarschijnlijk 3 of 4-dubbel zo groot. De voorzichtige schattingen onderschatten het toekomstige begrotingstekort omdat geen rekening gehouden wordt met biljoenen die nog zullen uitgegeven worden om de FDIC te redden, net als vele andere instanties die om geld zullen smeken. Het tekort wordt onderschat omdat de uitgaven worden onderschat en de inkomsten worden overschat. Zeer simpel allemaal. Zo rekent men erop dat de werkloosheid snel naar normale (lees: lage) niveau’s zal terugkeren. Wishfull thinking. Er wordt weinig rekening gehouden met de kosten van Fannie Mae & Freddie Mac. En grote uitgavenposten zoals de oorlog in Irak, de gezondheidszorg, et cetera worden al lang van de balans van de Amerikaanse begroting gehouden. Zelfs ondanks deze groteske “begrotingtrucs” gaat het tekort door het dak. Op een bepaald moment zal de wereld dit niet meer willen financieren. Dat moment komt akelig dichterbij.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s