Dollar steeds meer onder druk (tot de crash komt)

De dollar is opnieuw in crisis…

… en de goudprijs begint opnieuw te stijgen en kijkt niet meer achterom…

De dollar heeft vandaag een tik rond de oren gekregen nadat er op het wereldwijde web op economische websites en blogs een hype ontstond als gevolg van een artikel in de Britse krant The Independent.

Het artikel stelt dat er ‘geheime plannen’ zijn om de Amerikaanse dollar aan de kant te schuiven als wereldmunt. Er zouden geheime gesprekken gaande zijn tussen Rusland, China, Arabische landen, Japan, Frankrijk en Brazilië.

Het is verre van de eerste keer dat zoiets op het wereldwijde web wordt geschreven. Ikzelf heb de voorbije maanden al vele malen dit nieuws gelezen dat er achter de schermen iets werd geregeld door niet-Angelsaksische landen om de dollar als belangrijkste handelsmunt te omzeilen. Vele investeerders zoals James Sinclair, Jim Willie, Jim Puplava hebben in artikels gedetailleerd geschreven wat Robert Fisk nu schrijft (het zou me zelfs niet verwonderen dat Mr. Fisk het van hen heeft overgenomen!!) Ook voormalig Amerikaans presidentskandidaat Ron Paul heeft benadrukt dat er gesprekken bezig zijn voor een alternatieve wereldmunt. Andere politici en de media lachten hem uit!!!! Dat zijn de belangrijkste analisten die hebben zien aankomen dat goederen op een bepaald tijdstip niet langer wereldwijd in dollars zouden worden betaald. Ik kom hier nog verder op terug met een waslijst aan links. (Ook andere beleggers zoals Jim Rogers, Marc Faber, Peter Schiff, Gerald Celente, et cetera voorspellen een dollar ineenstorting maar waren volgens mij nooit zo specifiek.)

Zelf kon ik ook wel bedenken dat na wat er de laatste jaren allemaal is gebeurd, andere landen de autoriteit van de dollar niet meer langer wilden respecteren. Het staat allemaal in de sterren geschreven.

De voorbije maanden werden mensen met ideëen over geheime gesprekken tussen China en Rusland en co nog gecatalogeerd als ‘conspiracy theorists’. Samenzweringstheorieën zijn het en daarom wordt het weggelachen door de zogenaamde intelligentsia, professoren en economen allerhande. Maar nu een artikel in The Independent staat, geschreven door de zeer gerespecteerde journalist Robert Fisk (Midden-Oosten journalist die 3 keer Osama Bin Laden kon interviewen) slaat de onrust precies toe. Natuurlijk is het een samenzwering en ditmaal tegen de VS. Het is niet omdat het een samenzwering is dat het geen realiteit is. Samenzweringen gebeuren elke dag. Maar je moet nu eenmaal begrijpen dat de financiële crisis van die aard is, zo groot van omvang is, dat het de wereldwijde machtsverhoudingen tussen landen grondig zal vertekenen. Achter, en tegenwoordig ook vaak vóór, de schermen woedt een economische wereldoorlog. Ik denk niet dat ik hiermee overdrijf.

Nu goed, de laatste jaren waren er steeds wel beleggers die de dollar in vraag stelden als wereldmunt, maar sinds de financiële crisis is er toch ook uit politieke hoek meer en meer tegenwind gekomen voor de dollar. Russische en Chinese politici zijn al meer dan een jaar bezig met de dollar publiekelijk in vraag te stellen. En de laatste maanden en weken begonnen ook de Wereldbank, het IMF en zelfs de Verenigde Naties te pleiten voor een nieuwe wereldmunt!!

Het valt nu af te wachten wat dit alles zal geven. Het nieuws rond het artikel is op dit moment zelfs positiever voor goud dan dat het negatief is voor de dollar. Want goud ging vandaag als een raket omhoog. Niet alleen in dollartermen. Ook in euro’s en andere munten wist het sterk te stijgen. Goud heeft in dollars nu opnieuw het record gebroken. Het dak is er af. In euro-termen zitten we nog ongeveer 10% van het record dat begin dit jaar werd opgetekend. Het blijft dus interessant om goud te kopen, zeker voor euro-beleggers, maar natuurlijk ook voor dollarbeleggers.

Want dit verhaal is nog lang niet gedaan!! Dit is nog maar goed begonnen! De muntencrisis die ik voorspel is nu vanuit zijn beginstadium langzaam aan het evolueren naar een kritiek punt. Niet alleen de dollar zal in vraag worden gesteld. Goud toont dat alle munten in vraag moeten én zullen worden gesteld.

Ook de euro zal in vraag worden gesteld, net als de Britse pond. Net als de VS hebben de overheden die deze munten beheren een schuldenberg gecreëerd die niet meer af te betalen is zonder devaluatie of hyperinflatie. Dit is wat we zullen zien in het volgende decennium, een decennium dat binnen 3 maanden begint!!

Wat we zullen zien, is een crisis van papier en digitaal geld zoals we het nu kennen. De vertrouwenscrisis in deze betaalmiddelen is al een tijd bezig maar zal steeds erger worden totdat het vertrouwen opeens ontploft zoals een vulkaan. Onverwacht snel. En weinigen zullen voorbereid zijn.

Het artikel in The Independent zegt dat men olie niet meer in dollars zal betalen, maar in een ‘mandje’ van andere munten waaronder de yen, de yuan, de euro, een pan-Arabische munt en… goud. Jawel, goud! Want goud is geld!! Meer dan iets anders!

Dit zal ook met zekerheid betekenen dat olie duurder wordt, voornamelijk in Amerika wat er de economische crisis nog zal versterken.

Het artikel zegt dat deze transitie naar nieuwe munten binnen negen jaar zal plaatsvinden. Ik denk niet dat dit zo makkelijk te plannen zal zijn. Het zal sneller gebeuren. Het zal meer onverwacht gebeuren. Het zal niet zo zijn als met de invoering van de euro, dat burgers dit van maanden, zeg maar jaren, tevoren zullen weten. Zelfs de politici zullen dit amper weten. Het zal door een kleine groep van mensen worden doorgevoerd. Snel en krachtig in een verrassingseffect.

Hierbij vind je een zeer interessant interview met Max Keiser die zijn reactie geeft op het gepubliceerde artikel en de toekomst van de dollar. Max Keiser is al lang zeer negatief over de wereldeconomie, over de schuldenberg van de VS en de positie van de dollar. Hij draait dan ook niet rond de pot. Zijn vervelende stem moet je erbij nemen.

Haha!!! Ik bekijk deze filmpjes nadat ik deze tekst schreef en de reacties komen redelijk overeen met de mijne. Russian Today profiteert gretig van het negatieve nieuws over de dollar om de zaken wat uit te vergroten. De interviewster haalt naar mijn mening zeer terecht twee maal aan dat deze muntencrisis eigenlijk ook een vorm van economische oorlogsvoering is. Wel, het belang van een dollarcrisis kan niet onderschat worden. Hier nog een interview met Gerald Celente, die de financiële crisis van 2007-2009 voorspelde, met zeer belangrijke opmerkingen over de dollar, Amerika, goud:

Wat me wel een aangename verrassing was, is de deadline voor deze ‘muntentransitie’, die werd gesteld in 2018, aldus het artikel van Robert Fisk.

Iemand vroeg me op deze site ooit eens hoelang en hoe ver ik de goudprijs zie stijgen. Mijn antwoord was 9300 dollar en 2017. Ik denk nog steeds dat 2017 een goede (maar toch enigszins ruwe) schatting is voor een mogelijke top van de goudprijs. Dat het idee voor de deadline van deze zogenaamde muntentransitie daar niet ver van af ligt, is een goed teken.

Deze data liggen nog ver van ons af maar dit wil allerminst zeggen dat je moet wachten met je voor te bereiden op deze stijging. De stijging van de goudprijs gebeurt terwijl ik dit schrijf. En zoals je ziet, kan het plots accelereren. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer op een bepaald moment de muntencrisis zo hard in kracht toeneemt, de vraag naar goud zo groot zal zijn dat er géén goud in fysieke vorm meer te koop zal zijn. Tenzij op de zwarte markt en dit dan aan véél keren de op dat moment ‘officieel’ gehanteerde prijs.

De goudprijs is nu in dollars gestegen naar een recordniveau. Maar de zilverprijs noteert nog meer dan 20% onder zijn record. Als goud nog even door blijft stijgen (en ik denk zelf dat het de komende maanden nog sterk kan doorstijgen), dan gaat de zilverprijs regelrecht ONTPLOFFEN !! Dan gaan we opnieuw dagen zien waarbij zilver met 1 dollar per dag stijgt. Kleine correcties zijn natuurlijk meer dan mogelijk. Deze correcties zullen plaatsvinden tot het 50 dagelijkse gemiddelde bereikt wordt. In vorige hausses van goud en zilver corrigeerden de prijzen ook vaak tot deze voortschrijdende gemiddelden. Als je wil weten wat het 5o dagelijkse gemiddelde is (de gemiddelde prijs van goud of zilver gedurende de laatste 50 handelsdagen) dan kan je dat makkelijk aanvragen op grafiek. Bijvoorbeeld op stockcharts.com

Indien nodig gebruik je de code “$GOLD” of “$SILVER” om de juiste grafiek te krijgen. De blauwe lijn is het 50 dagelijkse gemiddelde. Van goud is dit momenteel 972 dollar, van zilver is dit 15,3 dollar. Het zijn voortschrijdende gemiddelden waarmee wordt bedoelt dat ze elke dag aangepast worden. Als de goudprijs stijgt de komende dagen, dan zal het gemiddelde ook stijgen (zeker in het huidige geval want we zagen de laatste weken geen sterke daling). Dus de 50 daagse gemiddelden kunnen ook sterk beginnen stijgen. Een correctie tot deze gemiddelden is zeker een koopkans, maar dat kan hoger liggen dan de huidige prijs.

Het mag ook evident zijn dat de aandelen van goud- en zilvermijnen door het dak aan het gaan zijn. Deze kunnen blijven stijgen en zelfs sneller dan de goudprijs. Toch blijft het allerbelangrijkst om in de portefeuille eerste een voldoende positie in fysiek edelmetaal op te bouwen. Dit is het allerbelangrijkst met een muntencrisis in het vooruitzicht.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Devaluatie, dollar, goud, muntencrisis. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s