Het zal ze leren.. of niet leren…

Geen zalig kerstfeest voor deze Chinese jongedame die investeerders voor 56 miljoen dollar opgelicht heeft. De doodstraf wacht. En terecht.

Woman, 28, sentenced to death for defrauding investors

A businesswoman was sentenced to death in east China’s Zhejiang Province Friday for defrauding investors of 384 million yuan (US$56 million).Wu Ying, 28, former owner of the Zhejiang-based Bense Holding Group, amassed the funds by promising high returns to investors between May 2005 and February 2007, according to the Intermediate People’s Court of Jinhua city. The money was used for Wu’s personal consumption and in paying back the loans and operation costs of her company, said the court. Born to a farmer’s family in Dongyang city, Zhejiang, Wu started from scratch by opening a beauty salon in 1997. By 2006, she had become known around the nation for her Bense Group, which had interests ranging from hotels and department stores to Internet cafes, car sales, construction materials and dry-cleaning chains.Wu was arrested in February 2007 and indicted September last year. She retracted her confession in April.

Het is erg dat dezelfde straf niet wacht voor al die jakhalzen van bankiers die voor miljarden, eigenlijk biljoenen, dollars gefraudeerd hebben. De CEO’s van de gefaalde banken liggen ondertussen haast wel allemaal buiten maar meestal mét een dikke afscheidspremie. In de plaats hadden ze allemaal in de cel op hun doodstraf moeten wachten. Ik denk dat enkel Bernie Madoff met zijn 150 jaar gevangenisstraf een redelijke rechter voor zich had. En Madoff heeft een financieel gat geslaan dat 1000 keer groter was dan dat van de Chinese jongedame.

Het was ook de Zweedse bankier Palmstruch die halfweg de 17de eeuw de doodstraf kreeg nadat hij door wanbeleid een van de grootste Europese banken ten gronde richtte. Hij had chance dat de Zweedse koning hem clementie gaf. Het zijn echter zo’n straffen die we nodig hebben om onze medemens te ontraden ook in de toekomst nog naar fraude te grijpen. Nu is fraude alomtegenwoordig. Net als in de nadagen van het oude Rome.

Doordat de bankiers niet gestraft werden voor hun daden, maar eigenlijk beloond, zijn de banken op dit eigenste moment weer aan het frauderen aan 500 km/per uur. De volgende crisis wordt verschrikkelijk. Terwijl in 2008 en 2009 de overheden de banken nog op het nippertje konden redden, gaan de overheden de volgende keer onvermijdelijk mee de dieperik in. Zelfs de redder zal in nood verkeren en wie zal hem redden? Niemand zal er nog zijn. Het vertrouwen zal ineenstorten. Die vertrouwensval wordt hét bepalende moment van het volgende decennium (als er geen atoombom valt). De crisis van de overheden, namelijk een regelrechte muntencrisis die haast de volledige westerse wereld in zijn greep zal pakken, zal even hard toeslaan als een oorlog dat kan. En daarmee is het verre van gezegd dat het westen gespaard zal blijven van oorlog. Het is ondertussen 65 jaar geleden…

Iedereen denkt dat het komende decennium amper slechter kan worden dan het decennium dat we nu afsluiten. Een optimistische denkfout die diep in de psyche van de mens zit gebakken. Het kan, maar de probabiliteit is volgens mij onnoemelijk klein. De machtshebbers hebben zoveel problemen voor ons uit geschoven, en wij hebben hun ding laten doen. De toekomst wacht geduldig en zal dan opeens weer onverwachts opduiken en het optimisme aan diggelen slaan.

We worden omringd door idioten.

Maar goed, ik zal hier wijselijk stoppen met mijn “pessimisme”. Kerstmis en Oudejaarsdag wachten en dan schuiven we die zever even opzij. In het nieuwe jaar komen we harder terug. Met de waarheid.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s