Hedge Funds for Vendetta ?

V: The only thing you and I have in common, Mr. Creedy, is that we are both about to die.

Creedy: How do you imagine that’ll happen?
V: With my hands around your neck.
Creedy: Bollocks. We’ve swept this whole place. You’ve got nothing. Nothing but your bloody knives and your fancy karate gimmicks. We have guns.
V: No. What you have are bullets and the hope that when your guns are empty I’m no longer standing, because if I am, you’ll all be dead before you’ve reloaded.
Creedy: That’s impossible. Kill him!
(Uit: V for Vendetta)

Het zit er aan te komen dat hefboomfondsen het Europese integratieverhaal eens gaan herschrijven. Mogelijk in de zin van: “kruis erover”.

Maar natuurlijk gaan die horden jankende Europese bureaucraten nooit opgeven. Het zal pas stoppen, wanneer het stopt. Wanneer een ziedende bevolking Straatsburg in de fik steekt.

Een schitterende trade van het moment is ‘long’ relatief veilige staatsobligaties van Duitsland, Finland, e.a. De andere kant: ‘short’ Griekenland, Italië, Spanje en de rest van de nieuwe ontwikkelingslanden. De ‘spread’ is in de kassa en de kassa’s lopen over bij die hefboomfondsen die nu als aasgieren rond Griekenland en co hangen.

Sarkozy, Brown, Merkel: wie weet was het allemaal ingestudeerd? Maar ze hebben de hefboomfondsen serieus ‘pissed’ gemaakt door vorig jaar op de top van London hen de oorlog te verklaren. Hefboomfondsen vluchten Londen, richting Genève en verder: Singapore en HongKong. De rijken vluchten uit Londen na de belastingverhoging van Brown net zoals de rijken uit Rome begonnen te vluchten na de belastingverhogingen onder keizer Commodus. Volgens Edward Gibbon het begin van de val van Rome.

Hefboomfondsen gaan de laffe streken van Brown en co echter niet zo snel vergeten. Met genoeg mankracht (lees: geld) rijten ze het Europese verhaal voor je het weet aaneen. Je moet niet zeggen dat de overheden het niet gezocht hebben. Publieke schulden woekeren als terminale kankers doorheen Barrosso’s Europese “Empire” (sic).

Herinner u dat George Soros met zijn hefboomfonds Groot-Brittannië in 1992 uit de EMU kegelde? Nu kunnen er zoveel landen uitgekegeld worden dat er amper nog iets overschiet van de EMU.

Griekenland zit diep in de diarree. Ze krijgen hun schulden via obligatieuitgiftes aan de straatstenen niet meer kwijt. De rente gaat er steil omhoog. De ECB wil niet helpen. En ik ga ook niet helpen. Hulp van het IMF zou een blamage zijn voor Europa. Herstructeren en besparen is in Griekenland onmogelijk zonder dat de bevolking begint te rellen. Wanbetaling van de schulden is de laatste optie. Betalen we volgend jaar opnieuw met drachme’s op de Griekse stranden?

De ECB is eigenlijk hilarisch idioot. Griekenland laten ze kreperen. Maar Estland willen ze dit jaar nog in de EMU krijgen. Met private schulden kunnen ze daar de Baltische zee vullen.

Komt er een euro voor de zwakke landen en een euro voor de sterke landen? Zou lachwekkend zijn maar die bureaucraten gaan het misschien wel uittesten.

Kunt u zich voorstellen dat landen als Griekenland, Italië, Spanje, Ierland, België één voor één uit de Europese monetaire unie vliegen? Neen? Kunt u zich een devaluatie van de euro voorstellen? Neen? Mr. Creedy kon zich in volgend filmpje ook niet voorstellen dat hij ging sterven. Hij waande zich veilig. Arme kerel, hij had geen verbeelding. Het zal hem leren. Maar zo’n mensen leren het nooit

God weet het. De euro ziet er voorlopig vanaf. Het kan tijdelijk positief voor de dollar zijn. Het kan het goud in dollars doen dalen. Maar goud kan best stevig blijven en eventueel zelfs stijgen in euro’s. Als Griekenland een debacle wordt, met gegarandeerd domino-effect doorheen de monetaire unie, dan gaan we een remake zien van 1931. De Oostenrijkse Shilling onder vuur. Nadien het Britse pond van de goudstandaard gedevalueerd. Complete chaos doorheen Europa. Alles barstte in een explosie van volatiliteit. Weinigen waren voorbereid. De meeste Europeanen verloren het grootste deel van hun spaargeld.

De remake gaat er komen. Een devaluatie van de euro en daarna een devaluatie van de dollar. Of omgekeerd. Het is amper te voorspellen wie het eerst in lijn staat. Want de dollar heeft zijn eigen problemen. Californië is een veel groter drama dan Griekenland maar ze zijn daar beter in de problemen te camoufleren. Het zijn daar acteurs voor iets…

De dollar is dus geen optie. De euro is geen optie. Er is maar één optie.

Ik weet niet of 2010 hét jaar wordt. Misschien 2011, misschien 2012. Ik weet enkel dat er 1 optie is en ik kijk naar 2017.

Beneath this mask there is more than flesh. Beneath this mask there is an idea, Mr. Creedy, and ideas are bulletproof.” (V for Vendetta)

Dit bericht werd geplaatst in muntencrisis. Bookmark de permalink .

Een reactie op Hedge Funds for Vendetta ?

  1. Pingback: Rekening houden met het einde van de Eurozone. | Goldandglory's Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s