Na lang wachten valt Obama de banken aan

De aandelenbeurzen werden deze week opgeschrikt door een offensief van president Obama. De Amerikaanse president wil de macht van de banken binnen de perken houden. Iets wat hij al verschillende keren eerder heeft gezegd. Maar de banken geloofden niet (en met hen ikzelf) dat dit echt realiteit kon worden. Maar het mediaoffensief dat deze week werd gebracht, samen met het opperen van een wetsvoorstel, was zo krachtig dat enkele zekerheden op de helling beginnen te komen te staan.

Het gaat voorlopig nog maar om een wetsvoorstel waarvan de details niet bekend zijn. Maar te grote banken zouden sterk beperkt worden in hun doen en laten. Het is duidelijk dat dit wetsvoorstel gebaseerd zijn op onder andere de ideeën van Congreslid Kanjorski, die reeds eerder zo’n wetsvoorstel heeft geformuleerd.

Dat het wetsvoorstel nu ondersteund wordt door de president zelf maakt de zaak sterker. De wet moet echter nog door het Congres worden ondertekend. Dat zal een enorme strijd leveren en de grootbanken zullen bij Congresleden lobbyen als nooit tevoren. Want net op het moment dat Obama met zijn voorstel komt beslist het Amerikaanse Hooggerechtshof dat Amerikaanse bedrijven (en dus ook banken) ongelimiteerde financiële steun mogen leveren aan politieke campagnes. De grootbanken zullen dus een ongeziene hoeveelheid geld aan het werk zetten om Congresleden voor zich te winnen. En weet dat er in dit jaar belangrijke verkiezingen te wachten staan in de VS. Het plaatje wordt dus zeer ingewikkeld en een politieke krachtmeeting…

Het heeft er ook alle schijn van dat de drastische actie van Obama ingegeven is door het verlies van een Congreszetel deze week. De Democratische partij verloor deze week namelijk de verkiezing voor een zetel in Massachusets (sinds lang een Democratisch bolwerk). Het electorale verlies toont aan hoe het vertrouwen van de bevolking in Obama in het laatste jaar is gedaald. Met belangrijke verkiezingen in het verschiet probeert Obama stemmen te winnen door de onpopulaire banken nu hard aan te pakken.

Het valt af te wachten hoe dit allemaal in realiteit zal uitpakken. Zal Obama er werkelijk in slagen om het machtige Goldman Sachs, de mastodontbank die zijn tentakels heeft uitgespreid tot in de diepste diepten van de Amerikaanse macht, aan banden zal worden gelegd? Het is wachten op meer details van het plan van Obama maar het is mogelijk dat Obama (laat ons hopen!) voor een revolutie gaat die de macht van de banken inperkt. Echter, dit wetsvoorstel zou compleet ingaan tegen de wet die reeds eerder in December wél werd goedgekeurd. Deze wet, The Wall Street Reform Act of 2009 (hier eerder besproken), gaf duidelijk aan dat banken in de toekomst meer steun konden verwachten indien een nieuwe crisis zou opduiken.

Er zijn dus veel zaken die elkaar op dit moment tegenwerken. Het is nog te vroeg om te oordelen over alle implicaties.

De verandering die Obama een jaar geleden beloofde, is er tot nu toe nooit gekomen. Obama is nog steeds de koning van de belofte. Nu is zijn moment om zijn woorden hard te maken aangebroken. Hij geniet bij de bevolking nog steeds het voordeel van de twijfel. Hij zal deze kans nu moeten nemen. Echter, een revolutie tegen de banken is nodig, maar de kans bestaat echter dat Obama deze revolutie met zijn leven zal moeten bekopen. Voorlopig ben ik verre van een fan geweest van Obama maar als hij werkelijke harde hervormingen in het banksysteem zou doorvoeren dan zou dit getuigen van heldenmoed.

Hier zijn vele keren ‘als’ op zijn plaats. Mijn vrees is echter dat alles echter een schijnmanoevre is uit electorale overwegingen. Denk niet dat deze nieuwe politieke beslissingen negatief zijn voor goud. Obama is in het nauw gedreven door een politieke nederlaag in Massachusets. Om nieuwe electorale nederlagen te vermijden, zal Obama een hardere ‘linkse’ lijn voeren. Het spenderend beleid zal opgevoerd worden om stemmen terug te winnen. Het zal de publieke schulden nog meer verhogen.

Tenslotte, een hervorming van het bankensysteem is slechts één van de vele voorwaarden om de wereldeconomie en financiële wereld uit een Depressie te halen. Het complete monetaire systeem moet veranderd worden. Het zál ook veranderd worden, het is echter de vraag of Obama de touwen zelf nog in handen zal nemen, of indien het wachten is tot de Chinezen en co tot actie overgaan. Als Obama, zoals John F Kennedy, monetaire veranderingen zou willen doorvoeren, zou hij zijn leven erbij kunnen laten, maar zou hij tot het einde der dagen in de wereldgeschiedenis gevierd worden als een groot staatsman.

Het is te laat om een gigantische herwaardering van het goud tegen te houden, de publieke schulden kunnen niet 50 jaar in de tijd teruggedraaid worden. Maar het is niet te laat om de rondrazende corruptie in het financiële en politieke systeem aan te vallen. Het is misschien niet te laat om een eventuele hyperinflatie te vermijden, hoewel het zeer moeilijk wordt.

Misschien is het zelfs mogelijk dat Obama met meer macht over de banken, net zoals Bill Clinton, de banken zal dwingen om opnieuw gigantisch veel geld uit te lenen aan de bevolking. Dit zou de zonsopgang voor hyperinflatie kunnen betekenen.

Zoals ik zei, het is vroeg, te vroeg, om alles goed te kunnen inschatten. Maar het mag duidelijk zijn: Een groot spel is bezig. En alles draait nu om het in stand houden van vertrouwen. Als Obama dit verliest – dit was aan het gebeuren maar hij probeert het terug te draaien – dan ziet het er zeer slecht uit voor Amerika en voor de westerse wereld.

… wordt ongetwijfeld vervolgd…

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in banken, Obama. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s