Europese schuldencrisis zal zich verspreiden als de pest

“If you are a nerdy bond market historian like me, you could have seen this coming a mile off.” Niall Ferguson, Harvard professor.

Ik heb het helemaal niet hoog op met professoren en allerhande mensen in topfuncties. De meesten zijn de oorzaak van het probleem, hebben de crisis niet zien aankomen en begrijpen vaak nog steeds niet waarom het verkeerd aan het lopen is. Maar Niall Ferguson, daar heb ik wel wat respect voor. Hij schreef al heel wat interessante boeken over de gevolgen van politieke en economische gebeurtenissen in de wereldgeschiedenis. Er zijn weinigen die de verwevenheid van economische en politieke acties op een dergelijke magistrale en duidelijke manier kunnen uitleggen. Hij ziet economische gebeurtenissen als de drijfveer van onze politieke samenleving door de eeuwen heen. Ik heb twee boeken van hem liggen: The Ascent of Money en The Cash Nexus. Beide boeken zijn ook in het Nederlands vertaald. De BBC verfilmde ‘The Ascent of Money’ in een schitterende documentaire.

Zie hieronder een must see interview met Niall Ferguson op Bloomberg, waarschijnlijk vrijdag gegeven. Ferguson maakt duidelijk dat de Europese schuldencrisis nog in kracht zal toenemen.

“The contagion is going to spread, it’s already spreading to Spain and Portugal.”

En hij noemt België als mogelijk volgende slachtoffer!

“And frankly, there is no particular reason why Belgium and Italy should be entirely free of worry.”

En verder:

” This (debt crisis) could spread beyond Europe. … The US is not far behind Greece.”

“It will be extremely difficult to contain the ripple effects. … There will be general strikes soon in the (European) countries. … France & Germany will probably bail Greece out.”

Maar daarna?

Zal men Portugal ook redden? Wat zal dit allemaal niet kosten voor de belastingbetalers van de andere landen. Europese solidariteit? Zal het zich staande houden? Wat als Spanje hulp nodig heeft? O ja, het heeft hulp nodig. Of Spanje wordt Haïti. Maar van waar zal het geld komen?

Dit is Waterloo voor de Europese bureaucraten. De hedge funds (de markten) die nu de zwakke Europese landen aanvallen zijn als Wellington die gefinancierd werd door de Rothschild bankiers. Sarkozy, Barroso, Van Rompuy hebben de hubris van een Napoleon.

Kan Europa als unie overleven als het economisch verval duidelijk wordt? Dat wordt moeilijk. Oostenrijk-Hongarije, het Ottomaanse rijk, het viel allemaal terug uiteen in vele landen.

Om de vergrijzing in dit nieuwe decennium te financieren, moeten al jaren grote begrotingsoverschotten gemaakt worden. Wat nooit gebeurde. In plaats van +5 procent, zitten we nu aan -6 tot -13 procent (Luxemburg en Finland niet meegerekend). Een devaluatie of hyperinflatie om de schuldenberg te verlichten wordt onvermijdelijk. De tijd tikt weg.

Om de Unie bijeen te houden zal compleet totalitarisme moeten ontstaan, maar we zitten echter niet veraf. Het verdrag van Lissabon en het oplegging van deze wetgeving zonder electorale goedkeuring was een beslissende stap. Nu zullen de bureaucraten gestraft worden voor hun hubris door de goden van de markt.

De hedge funds vormden waarschijnlijk de aanleiding. Zij zijn echter niet de oorzaak van het probleem. Europa een Empire? Laat me nog eens lachen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Europa, muntencrisis. Bookmark de permalink .

Een reactie op Europese schuldencrisis zal zich verspreiden als de pest

  1. Leonidas zegt:

    Hansy,Met veel plezier. Of het de waarheid is.. wel het is wat ik denk.We zullen zien of het de waarheid wordt.groeten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s