Risicopremies op Europese obligaties stijgen naar records.

Hieronder zie je een grafische weergave van de risicopremies op Europese overheidsobligaties in de laatste 2 jaar. Voor halfweg 2008 waren die op hun normale lage niveau’s. Ten gevolge van de kredietcrisis en de schulden die de overheden hadden overgenomen van de banken begonnen de risicopremies op overheidsschuld te stijgen. Als partij kan je je namelijk indekken tegen een wanbetaling van overheden door in credit default swaps te beleggen. Hieronder zie je hoe de kost van die credit default swaps (CDS) stijgt of daalt in de loop der tijd. Hoe hoger de kost, hoe meer de markt de kans groot acht dat een overheid zijn schulden niet meer zal kunnen afbetalen. Dan gaat de markt zich hiertegen indekken, stijgt de vraag naar dergelijke CDS’en en stijgt de kostprijs.

Je ziet de kostprijs van CDS’en op Grieks overheidspapier (geel), het jongste zorgenkind Portugal (appelblauwzeegroen), Spanje (grasgroen), België (Elio Di Rupo-Roze), Finland (blauw), Noorwegen (oranje).


We tekenen voor Europa nieuwe records op in de risicopremies. Misschien ebt het weer even weg, misschien niet. Maar er komt zeker een finale golf, een tsunami.

Laten we even kijken, hoe de risicopremies voor IJsland waren… IJsland, dat voorbeeld van hoe je op relatief beschaafde manier bankroet kan gaan. Maar bankroet is bankroet. IJsland ligt nog buiten schot. Maar kijk hoe Griekenland zich op niveau’s zich bevindt waar IJsland zich in de markten bevond in maart 2008. Een half jaar vooraleer het in oktober ‘game over’ was. Interessant…

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Europa, muntencrisis. Bookmark de permalink .

Een reactie op Risicopremies op Europese obligaties stijgen naar records.

  1. Pingback: Griekenland kent zijn IJsland moment: BANKROET !!!! | Goldandglory's Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s