Griekenland kent zijn IJsland moment: BANKROET !!!!

Het is net op tijd dat de nieuwe blog kant en klaar is om nieuwe berichten te plaatsen.

Gisteren en vandaag waren cruciale dagen op de Europese obligatiemarkten. Griekenland is gesneuveld op het slagveld vandaag. De twee-jaars rente ging er boven de 15%. Pakistan heeft nu meer geloofwaardigheid dan Griekenland.

Ik heb reeds maanden bericht gegeven over dit fenomeen dat onafwendbaar is. Het bankroet van vele, vele landen waarvan Griekenland maar het begin is na IJsland en nadat andere landen zoals Oekraïne, Letland, Hongarije, Servië, en anderen moesten aankloppen bij het IMF.

Griekenland heeft echter zoveel schulden uitstaan dat een devaluatie van die schulden onvermijdelijk lijkt. Vele financiële tegenpartijen zullen dus met verliezen komen te zitten. Dat is wat ook de aandelenbeurzen vandaag eindelijk begonnnen te snappen. De aandelenbeurzen, het voorbije jaar gedopeerd met bloedgeld (variant van bloedepo), gingen makkelijk in Europa met 3% onderuit. In Athene crashten de beurzen met 7%. Financiële aandelen kelderden vaak meer dan 15 lager. De ontnuchtering wordt groot. De crisis is niet voorbij. Verre van.

Wat ik al lang zeg, zal opnieuw waarheid blijken te zijn. We zitten in een wereldwijde economische Depressie die tot diep in het huidige decennium zal aanhouden. Het is een manisch-depressieve omgeving waarvan we op de aandelenmarkten het laatste jaar de manische kant opnieuw leerden kennen. De obligatiemarkten zijn nu het grootste gevaar voor de financiële wereld. Die markt staat op het punt van complete ineenstorting.

Vandaag was opnieuw een glorieuze dag voor goud. Goud steeg in dollars met 1,3% en in euro met 2,6%. En dat terwijl al de rest crasht. In euro’s tekende goud een nieuw record boven 880 euro op. Goud maakt duidelijk dat er maar één echte munt is die bestand is tegen alle onheil dat momenteel over de wereld wordt uitgebraakt. Desondanks het aaneenrijgen van records in euro is het goud helemaal uit de focus van de mainstream media gevallen. Opmerkelijk. Ze zullen het opeens weer oppikken en zoals gezegd, dan kan het snel gaan.

In februari schreef ik heel wat berichten over de schuldencrisis in Europa en ik maakte steeds duidelijk dat het niet opgelost ging worden door de EU. Het ging escaleren van het ene land naar het andere. En dat is wat we nu werkelijk zien. Ik voorspelde dat de hedge funds de Europese obligatiemarkten gingen aanvallen en dat gebeurde. Ik zei nog vooraleer dat het zo gepercipieerd werd dat overheden die hedge funds als vijanden gingen verklaren. Maar zoals werd gezegd, de hedge funds zijn niet de oorzaak van het probleem. Zij hebben enkel het probleem aan de kaak gesteld. Het probleem is dat alle westerse landen boven hun stand hebben geleefd, verschillende decennia aan een stuk, en nu blijkt dat dit grote feest, die grote illusie, niet meer financierbaar is. Het is enkel nog financierbaar door meer  schulden uit te geven maar er is geen geld meer genoeg in de wereld om die schulden op te kopen. Daarom dat centrale banken geld drukken om die schulden te kopen. Dit is echter een neerwaartse spiraal die onvermijdelijk leidt tot devaluatie, wanbetaling en/of hyperinflatie. In elk geval: een ineenstorting van de waarde van fiat geld in het westerse economische systeem.

Mijn bericht van 7 februari is interessant om opnieuw te herlezen. Ik heb het daarin over de risicopremies die toen nieuwe records optekenden. De risicopremie op allerhande staatsobligaties wist een eerste keer te stijgen in het verlengde van de kredietcrisis, begin 2009. Dat was de eerste fase, de eerste golf waarbij staatsobligaties ter discussie werden gesteld. Dan hadden we een tweede fase in januari en februari 2010. Nu zien we de derde fase waarvoor ik heb gewaarschuwd. Is dit de finale fase, de tsunami, die de westerse economiën en hun muntensysteem ten gronde zal richten? Of wordt het opnieuw gestuit, uitgesteld, waarna we binnen enkele maanden opnieuw een paar landen bankroet zullen zien gaan? Net zoals we de banken ook in schijfjes bankroet zagen gaan in de loop van 2008.. Uiteindelijk is het finale bankroet onafwendbaar, enkel de timing is niet exact gekend op voorhand.

Op 7 februari schreef ik:

“We tekenen voor Europa nieuwe records op in de risicopremies. Misschien ebt het weer even weg, misschien niet. Maar er komt zeker een finale golf, een tsunami.

Laten we even kijken, hoe de risicopremies voor IJsland waren… IJsland, dat voorbeeld van hoe je op relatief beschaafde manier bankroet kan gaan. Maar bankroet is bankroet. IJsland ligt nog buiten schot. Maar kijk hoe Griekenland zich op niveau’s zich bevindt waar IJsland zich in de markten bevond in maart 2008. Een half jaar vooraleer het in oktober ‘game over’ was. Interessant…”

Hieronder zie de grafieken in een nieuwe versie die vergelijkbaar zijn met de grafieken in het bericht van 7 februari. Op de grafiek zie de risicopremie op Grieks staatspapier in geel weergegeven. Blauw is Portugal. Vergelijk goed met de post van 7 februari.

Zie nu hoe Griekenland deze week zijn eigenste IJsland moment kent!!! Zonder hulp gaat Griekenland onvermijdelijk bankroet. Geeft Europa het geld dan zijn ze gedoemd om er straks ook uit te delen aan Portugal, Spanje, Italië, België, en verder.. Tot Duitsland breekt, weigert nog een land te steunen en dat land uit de eurozone moet stappen. Dan breekt de eurozone. Ofwel in twee delen, een sterker en een zwakker deel. Ofwel breekt de eurozone helemaal gefragmenteerd (minder waarschijnlijk). Als Duitsland Griekenland weigert te helpen dan hebben we gegarandeerd met een Grieks bankroet te maken waarbij de situatie zal escaleren naar een Argentinië-scenario. Rellen, Revoluties, Presidenten die om de haverklap worden afgezet, Bank Runs, Devaluaties van de nieuwe drachme, et cetera…

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in depressie, Europa. Bookmark de permalink .

2 reacties op Griekenland kent zijn IJsland moment: BANKROET !!!!

  1. Pingback: De belangrijkste geschiedenisles die je nooit kreeg (5/7) | Beurs.com

  2. Pingback: Griekse “corralito” op komst. | Goldandglory's Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s