De nacht waarin het Westen besloot de munten te vermoorden.

… en toen begon de waanzin …

De Apocalypse is hier. De sluiers worden opgetrokken. De teerlingen zijn geworpen. De Rubicon werd overgestoken.

Nooit in de wereldgeschiedenis werd op dergelijke grensoverschrijdende wijze de welvaart van de mensen uitgehold. De mogelijkheid om terug te keren is er nu niet meer. De laatste kans werd gisteren, zondag 9 mei 2010, verkeken. Nu is het moment aangebroken om een traan te laten. De volgende crisis, als we dit niet zien als een continuum, wordt het een kwestie van mogelijk overleven. De voedingsbodem voor een nieuwe Grote Oorlog wordt hier gezaaid. Het is vruchtbare grond. De munten die de mensen aanhouden gaan nu vermoord worden.

De volatiliteit op de financiële markten is ongekend, enkel vergelijkbaar ten tijde van het verval van grote beschavingen. Het manisch-depressieve karakter van de crisis overheerst. Dit is niet de zoveelste alledaagse stierenmarkt in aandelen wat we nu zien. Dit is de implosie van een systeem.

Toen ik gisteren (de vorige nacht) berichtte over de 600-750 miljard euro die Europa ging uitlenen was nog niet bekendgemaakt wat de Europese Centrale Bank (ECB) ging doen. Wat ze vannacht uiteindelijk deed was niets minder dan de oorlog verklaren aan fiat geld. Sarkozy zei dan wel dat de euro ging verdedigd worden, wat we echter zullen zien is dat de euro zal vernietigd worden. De ECB, lang gepercipieerd als een zeer conservatieve centrale bank die zich niet zou inlaten met het vrijelijk drukken van geld, is uiteindelijk gezwicht onder de druk. Groepsdruk, weet je wel. Voor de roep van de Europese leiders, de vele banken met blootstelling aan Zuid-Europese landen, president Obama, Goldman Sachs, … Er zijn belanghebbenden in overvloed.

Vannacht besloot de ECB overheidsobligaties op te kopen, samen met de andere Europese nationale banken. Het opkopen van staatsobligaties door centrale banken is steevast het startsein voor een aanstormende hyperinflatie. Voorlopig gaat het niet om pure Quantitative Easing (QE, of kwantitieve versoepeling, ofte geld drukken). Voorlopig zegt de ECB in ruil voor aankoop van pakweg Griekse staatsobligaties ook iets te zullen verkopen wat ze zelf op de balans hebben. Bijvoorbeeld, Duitse overheidsobligaties of goud. Het verkopen van goud is “the usual suspect” aldus wist de hoofdeconoom van Petercam mij vandaag aan de telefoon te vertellen. “Is goed voor jou dan kan je nog wat bijkopen”, lachte hij. “Ze doen maar”, dacht ik.

Dit is wel een andere nucleaire optie die de ECB nu toepast.

Opnieuw vertelden talloze marktanalisten mij vandaag dat ik te pessimistisch ben. Dat zij geloven dat het goed zal komen. Het draait echter niet meer om geloven, als je het mij vraagt. Tenzij je verkracht wil worden in de kerk.

Het draait nu om weten. Zij wisten én geloofden niet dat de banken in 2007-2009 gingen crashen, dat het tegenpartijrisico allesoverheersend zou worden. Dat de eruo in de problemen zou komen. Dat eurolanden bankroet zouden gaan. Dat Goldman Sachs de markten manipuleert en niet als enige. Dat er opnieuw zoveel geld door de centrale banken vrijgemaakt zou worden om het systeem weer eens te redden. Dat de exit-strategie een lacher is. Et cetera ad infinitum.

Ze lachten alles weg.

“I love the smell of 700 billion in the morning”, moeten ze in Brussel hebben gedacht.

Het is tijd om te denken aan Europese emigratie. De hel zal losbarsten wanneer men de beloftes probeert na te komen. Men probeert het probleem nog maar eens op te lossen met de oorzaak van het probleem. Meer schulden. De volgende crash wordt best mogelijk zo verschrikkelijk dat het allemaal op 1 dag zal gebeuren. Een ineenstorting van 50% ofzo.

Gelooft u nog in J-C Trichet die donderdag nog zei dat men de optie om overheidspapier op te kopen zelfs nog niet had besproken, laat staan overwogen?! Gelooft u nog in Van Rompuy en De Gucht, de Belgische euro-politici, die vorige week nog beweerden dat de zwakte van de euro nergens op gebaseerd was?! Was het daarom dat er dan ‘slechts’ 750 miljard tegenaan gegooid moet worden?

Het is allemaal naar de kl*ten. De euro had vandaag onmiddellijk moeten kelderen en goud had moeten verdubbelen in prijs. Dank aan de manipulatoren dat het zo niet liep. Slechts kortstondig uitstel van executie.

Zoals een comateuze drugsverslaafde kregen de markten vannacht een nieuwe shot in de aderen. Even de adrenaline-kick. Waanzinnig euforische beurzen. De fatale hartaanval van de drugsverslaafde komt nog. Enkel hyperinflatie kan de aandelenmarkten redden. Want de hersencellen van de drugsverslaafde zijn reeds weggerot.

Er is geen weg terug. Enkel dood ligt voor ons. Pas daarna komt de reïncarnatie. Ik vind het allemaal zo jammer, omdat het anders had gekund.

“Don’t try to solve serious matters in the middle of the night”  (Philip K. Dick)
Dit bericht werd geplaatst in Apocalyps, depressie, muntencrisis. Bookmark de permalink .

5 reacties op De nacht waarin het Westen besloot de munten te vermoorden.

 1. Nico zegt:

  Proficiat, dit artikel is zo super goed geschreven dat iedereen die dit leest toch moet beseffen dat het 5 voor 12 is. Iedereen zou dit moeten lezen, niemand kan zo’n artikkel verbeteren in gewone mensen taal. Ik kijk door hetzelfde raam en zie alles op ons afkomen, iedereen zal oogsten wat hij gezaaid heeft. (de overheid vooral onkruid)

 2. Jimmy zegt:

  Beste,

  Gedurende de hele maand, nadat ik je blog vond via econoschok van Geert Noels, ben ik enkele keren op je blog komen kijken naar je commentaren en analyses.

  Telkens zijn je vertellingen waarheidsgetrouw en correct qua inhoud. Dat kan ik niet echt van Geert Noels zeggen, hij loopt soms achter de feiten of wilt hij gewoon de feiten en de megatrend niet zien.

  De trend is reeds duidelijk: we gaan regelrecht in een wereldwijd politiek geënsceneerd hyperinflatie. We zien overal de printers in snelheid toenemen (lees: steeds grotere bedragen worden op tafel gelegd om de deflatoire megacrisis tegen te gaan, veroorzaakt door ‘offshore notionele derivaten’, men heeft steeds liquiditeiten nodig die men niet aan kan geraken en men raakt aan liquiditeiten door assets zoals aandelen, vastgoed,… te verkopen… Maar anderzijds zijn er te weinig geïnteresseerden of kapitaalkrachtige mensen (Nu zijn er teveel werklozen en die hebben natuurlijk geen geld…) om het op te kopen, dus moeten ze ‘bestens’ (=tegen eender welk prijs) verkopen…) Politiek gezien is deflatie niet aanvaardbaar omwille van de lange pijn (kan tot 30 jaar duren eer het begint te herstellen) dat men moet ondergaan (stijgende werkloosheid, dalende prijzen, faillisementen,…), dit kan gewoonweg het hele politiek systeem ‘nekken’, ze zien deflatie als de pest.

  Daarom zullen de politici voor de nucleaire optie (=hyperinflatie à la Argentina-style) kiezen om de korte pijn te realiseren. Dus ze opteren voor ebola, omdat het efficiënt is en politiek aanvaardbaar is. Zo kunnen ze ‘het systeem’ herstarten en kan het politieke circus weer beginnen…

  De enige mogelijkheid om zich te wapenen tegen zulk megacrisis is fysiek goud (en andere PM’s zijn ook interessant omwille van de mogelijke confisquatierisico) te bezitten.

  Hier ergens spreekt u over emigratie, welk land zou u dan aanbevelen indien men aan emigratie denkt? Ik heb zo mijn bedenkingen hierover, maar zou graag eerst uw mening hieromtrent willen horen.

  Mvg

  Jimmy

  PS nog 1 opmerking:

  Sommigen zeggen: “goud kan je niet opeten”. Maar eigenlijk is dit een onlogische stelling, want ik kan ook zeggen: papier geld kan ik niet opeten. Het zou zelfs giftig zijn, alleen door de inkt dat gebruikt wordt om biljetjes te drukken. Hier verwart men met eetbaarheid en koopkracht van het geld of goud. Met papier geld kan ik (op dit moment) brood kopen. Met goud kan ik ook brood kopen, door simpelweg goud te verkopen aan de bank en cash geld voor krijgen om brood mee te kopen. Dat is de juiste logica van goud, goud is geld en wordt als betrouwbaar monetair asset gebruikt voor internationaal oliehandel (dat is nog een ander lang verhaal, maar wel bepalend voor het voortbestaan van een munt).

  • goldandglory zegt:

   Hallo Jimmy,

   Geert Noels is zo iemand die nadien (als goud genoeg gestegen is) wel zal zeggen dat hij het allemaal heeft zien aankomen. Hij heeft misschien ooit 1 column geschreven over goud, naast XXX teksten over andere markten/zaken.

   Je hebt ook gelijk dat het argument ‘goud kan je niet opeten’ ronduit idioot is, want papier kan je misschien nog proberen opeten maar wat dan met digits (meeste currency staat nu in digits, bits & bytes. Ook aandelen zijn nu gedematerialiseerd net als obligaties.) Goud kan je echter wel eten. Je kan het zelfs drinken. Ik heb het ooit gedronken. Er bestaan alcoholische dranken met goudvlokjes in. 23,5 karaat. Lekker.

   Bij emigratie zijn er gelukkig nog veel opties. Elk continent heeft zo zijn interessante landen. Maar elk land heeft ook voor- en nadelen. Dit is mijn lijst tot nu toe: Canada (N-Amerika), Costa Rica (Midden & Zuid-Amerika), Tanzania (Afrika), Scandinavië (Europa), eventueel China (Azië), Australië & Nieuw-Zeeland (Oceanië).

 3. Jimmy zegt:

  Beste,

  Dank je voor de reactie.

  Inderdaad kan je goud opeten: http://www.businesspundit.com/10-ways-people-eat-gold/

  Mijn voorkeur gaat naar Uruguay. Ga daar zeker bezoeken, het zal je verbazen…
  Zeer veel potentieel, Katoennatie is er niet voor niets ginds gevestigd. Fernand Huts is geen idioot.

  Costa Rica is ook goed, maar te warm qua klimaat.

  En ik wens jou een goede vakantie.

  Mvg

  Jimmy

  ps als je terug bent van je welverdiende reis en weer artikels plaatst, zal ik mijn best doen om mijn comments bij te voegen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s