Rente trekt terug zoals oceaan vóór een tsunami

Het wordt gevaarlijk. De rente duikt naar de laagste niveau’s die mensen in de geschiedenis hebben gekend. Ik zag onlangs een grafiek van de Nederlandse langetermijnrente sinds het jaar 1500. Nooit, nooit stond die rente zo laag als nu. Dat zal gevolgen geven die we ook nog nooit gezien hebben. De Amerikaanse rente staat ook compleet historisch laag. De Duitse idem. De Japanse, de Belgische, en zo voort. (De Griekse natuurlijk niet, haha).

Commentatoren zeggen dat de markten deflatie verwachten. Maar wie weet zijn de markten verkeerd, zoals mensen verkeerd waren om naar het terugtrekkende water toe te lopen net voor een aanstormende tsunami aan de horizon verschijnt. Geld trekt zich massaal en wereldwijd terug in obligaties om daarna opeens tevoorschijn te schieten. Zich los te rukken uit de gigantische obligatiemarkt (vele keren groter dan de aandelenmarkt) om te beginnen jagen op allerhande tastbare goederen. Als het ware uit het niets, en zo mogelijk de wereld in een allesvernietigende hyperinflatie te storten. Mogelijk in een kwestie van dagen, want in een digitale wereld kan het extreem snel gaan.

Het wordt nu extreem, extreem gevaarlijk. Ik geloof eigenlijk niet dat het de markten nog zijn die de rentes zo laag duwen en obligatieprijzen de hoogte in jagen. De centrale banken hebben dit fenomeen in gang gezet. Het is nu heel hard opletten geblazen. Want wanneer het breekt, en het zal breken, dan breekt het compleet. Met mogelijke hyperinflatie als gevolg. En in het beste geval een simpele devaluatie.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Hyperinflatie. Bookmark de permalink .

4 reacties op Rente trekt terug zoals oceaan vóór een tsunami

 1. Interessant artikel! Dank je!

 2. Gember zegt:

  Gelukkig is je volgende artikel een stuk beter onderbouwd!

 3. goldandglory zegt:

  Sorry Gember, maar ik heb niet altijd tijd om elk artikel ellenlang te gaan onderbouwen. Soms is een artikel gewoon aanvullend op eerder geformuleerde visies.

  Obligatiemarkten zullen ineenstorten. Punt. Uit. Rentes zullen stijgen. Enkel de vraag wanneer is nog van belang.

  Geldstromen zullen de omvang van de tsunami bepalen. Centrale banken zullen de obligaties blijven opkopen terwijl private investeerders uit obligatiemarkt zullen wegvluchten en hun geld naar andere categorieën laten stromen en daarin massieve inflatie zullen creëren.

  Centrale banken opperen nu ook het idee om aandelen op te kopen om aandelenmarkt te inflateren. Het is allemaal zo voorspelbaar geweest en het gedrag van centrale banken zal NIET wijzigen. De kans dat ze te weinig gaan printen is miniem.

 4. Pingback: Obligaties Stijgen Sterk, Permanente Portefeuille Profiteert | Beurs.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s