Hubris.

Geachte heer …,

“U begrijpt er niks van.”

Niet mijn woorden. Al deel ik de visie van de auteur ervan.

Zo begint de persoonlijke uitnodiging die ik deze week ontving voor een evenement van de nieuwe Belgische vermogensbeheerder Econopolis. In de brief nodigt CEO en hoofdeconoom Geert Noels mensen uit voor een lezing van Nassim Taleb, de professor die bekend werd door zijn boeken The Black Swan & Fooled by Randomness.

Nu ben ik al snel in mijn gat gebeten als iemand mij zegt dat ik er niks van ken. Over welk onderwerp dan ook. Maar Nassim Taleb zou ik wel graag eens horen spreken. Ik heb z’n boeken niet gelezen. Maar ik weet wel de filosofie die Taleb uitdraagt en bespreekt. Ik heb ‘The Black Swan’ diagonaal doorgenomen en heb “Fooled by Randomness ongelezen in de kast staan. Beide boeken dragen dezelfde visie uit. Namelijk dat mensen in het algemeen en beleggers specifiek geen rekening houden met uitzonderlijke gebeurtenissen. Daar ben ik volledig mee eens met Taleb en hij wist ook te waarschuwen voor de kredietcrisis vooraleer het compleet losbrak. Allemaal lovenswaardig dus.

Een ander stokpaardje van Taleb is dat succes in de financiële markten gebaseerd is op geluk. Voorspellingen hebben alles te maken met geluk en niet met specifieke betere kennis. Hiermee ben ik volledig oneens. Taleb zegt dat we de toekomst niet kunnen voorspellen omwille van de vele uitzonderlijke gebeurtenissen die steeds voorkomen in de toekomst. Ik ben ervan overtuigd dat het wél mogelijk is om zogenaamd uitzonderlijke gebeurtenissen (de zwarte zwanen) te voorzien.

Ga ik naar het evenement? Als je gaat krijg je een gratis boek, ‘The Black Swan’, van Taleb én gesigneerd, en The Black Swan heb ik nog niet dus dat is mooi meegenomen.

Maar ik ga niet. De uitnodiging is niet gratis. Jammer! Maar hoeveel moet dat kosten, zou je denken? Of hoeveel zou je willen geven voor een dergelijke lezing? Namelijk: een lezing van 1u door Taleb (die anders nooit in België komt), daarna een koffiepauze (ik lust geen koffie), daarna 1 uur vragensessie met Taleb & Noels en daarna een walking dinner (ik lust wel eten). Ik vroeg aan collega’s hoeveel zij dachten dat de prijs zou zijn voor deze lezing.

30 euro, was een antwoord. Ok, je krijgt er wel een boek bij… 500 euro zei een andere collega die me al druk had zien maken toen ik de uitnodiging opendeed.

Wel, bijna. Een onwaarschijnlijke 325 euro per persoon kost het je om in te schrijven!! 21% BTW niet inbegrepen…

Misschien weet ik niet meer wat geld vandaag nog waard is. Of wat informatie waard is. Maar we lagen allemaal wel in een deuk. Man man man…

Ik besefte nadien dat Geert Noels door velen gezien wordt als de persoon die deflatie voorspelt.. (ok, soms spreek hij ook van duaalflatie, namelijk inflatie in bepaalde groep van goederen en deflatie in andere groep).

Wel, waar is die f*cking deflatie? Bijna 400 euro voor 1uur lezing? Terwijl Taleb ook zijn visie geeft aan de pers?! En dan nog! (Ik zal binnenkort eens wat meer visie van Taleb uit de doeken doen) Ik kan nu al voorspellen dat Taleb tijdens de vragensessie een vraag zal krijgen over de torenhoge obligatiekoersen/lage rentes en ja, hij zal zeggen dat de obligatiemarkt de volgende zwarte zwaan is. En ja, die vraag zal komen. En ja, die mensen die de lezing aanhoren zullen daarom niet uit de obligatiemarkt stappen.

Misschien is de inschrijvingsprijs zo hoog geplaatst om een selectief publiek van overbetaalde CEO’s, adellijke familie’s en dergelijke te creëren. Ik bedoel: ex-Fortis aandeelhouders die wachten op iets nieuws. Snotneuzen, arme zondaars zoals ik, zijn niet welkom.

Zal Taleb het hebben over goud, over zilver? Ik weet het niet. Misschien als daar iemand een vraag over stelt. Ik heb Taleb er met de pers of in opinies nog niet over weten spreken.

Terwijl de volgende mega zwarte zwaan ligt te wachten in de markt van de edele metalen. Een knoert van een zwaan. Een olifant. Wat zeg ik? Een mammoet!!! Een zwarte mammoet! Of een roze!

Whatever..

Dus in plaats van 400 euro neer te tellen, koop ik liever een halve kilo zilver (wat ik woensdag dan ook gedaan heb). Lekker veel gewicht. Want de zilvermarkt gaat ontploffen, het is de volgende zwarte zwaan mammoet en 99% is er niet in belegd. Of 99,9% puur bijna.

Of ik ga voor de fun een paar dagen naar London. Met 400 euro kom je nog altijd ergens. 1 uurtje lezing in Brussel. Mijn god. Het is om rillingen van te krijgen.

We gaan naar hyperinflatie.

P.S.: Ik vond dit zonet op Youtube: Misschien een idee om eens te luisteren naar Nonkel Rogé in plaats van Nonkel Taleb? Het Belgische engelse accent is hilarisch en het zijn niet de allerbeste tips over beleggen in zilvermunten, maar het is een begin en zeker niet slecht.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in zilver. Bookmark de permalink .

7 reacties op Hubris.

 1. Peter zegt:

  Misschien is het omdat Nassim taleb zelf ook 50,000 euro vraagt voor één lezing ?
  Hoeveel volk moet je dan hebben om dat terug te betalen ?

 2. freddy zegt:

  Een paar vraagjes :
  – waarom denkt u dat de zilverprijs nu zou exposeren na zo lang ondergewaardeerd te zijn .
  – is er een manier om aan de 21 % btw te ontsnappen.
  – is goud nog niet altijd meer geliefd bij het publiek dan zilver.
  – waar koopt u het best zilver.
  – welk soort zilver is volgens u interessants ( munten , baren …… )
  Dank voor het delen van kennis en tips.

  • goldandglory zegt:

   Beste Freddy,

   1:Waarom ik denk dat zilver gaat ontploffen? Zie mijn laatste artikel dat ook wat doet ontploffen.
   2:er is altijd een manier om aan btw te ontsnappen. Het is echter handig als je zal kunnen bewijzen dat je aan 20 dollar hebt gekocht eenmaal zilver aan 100 dollar staat. Wie zal je geloven dat je zo vroeg kocht? Ik raad dus aan niet teveel naar btw te kijken. Teveel mensen beleggen in pensioensparen omdat ze btw terugkrijgen terwijl pensioensparen best een slechte belegging kan zijn.
   3:goud is nog steeds meer geliefd, voornamelijk in het westen. Maar naarmate de goudprijs stijgt, kunnen vele mensen dit niet meer veroorloven. Dan gaat men naar zilver kijken.
   4:het schijnt dat je zelfs zilverstaven kan kopen bij kantoren van BNP Paribas Fortis. Daarnaast ook bij gespecialiseerde goudhandelaars in Brussel. Al weet ik dat Gold&Forex, de grootste handelaar zowat, zich vaak niet bezighoudt met zilver verkopen. Je moet geluk hebben. Blijven aandringen zou ik zeggen. Eenmaal zilver explodeert wordt het helemaal moeilijk om zilver nog te kopen, dus doe het nu terwijl het nog kan.
   5:ik ben enorme voorstander van munten. Baren zijn natuurlijk ook goed, zeker veel handiger als je grote hoeveelheden wil aankopen. ETF’s op zilver zou ik beginnen vermijden. Als de zilverprijs ontploft en de mensen willen hun zilver fysiek opvragen, dan gaan daar problemen ontstaan want ze hebben gegarandeerd niet alle zilver dat men garandeert.

   groeten.

 3. Scotch zegt:

  Wat bedoel je hiermee?

  “Het is echter handig als je zal kunnen bewijzen dat je aan 20 dollar hebt gekocht eenmaal zilver aan 100 dollar staat. Wie zal je geloven dat je zo vroeg kocht?”

 4. goldandglory zegt:

  Scotch,

  Ik bedoel dat de overheden zeer aggressief zullen worden ten opzichte van goud- en zilverbeleggers in de toekomst. In een doemscenario, wat met de dag meer werkelijkheid lijkt te zullen worden, zal het fysiek bezit van edele metalen van groot belang zijn. In zo’n scenario is het best mogelijk dat de prijzen van goud en zilver elke dag met gigantische prijsstijgingen krijgen te maken (of beter gezegd de overheidsmunt waartegen het genoteerd is, gaat in vrije val) en dan zal het een kwestie zijn om te kunnen bewijzen dat je op legale manier het goud en zilver hebt verkregen als je het wil gebruiken om er andere goederen (voedsel, huisvesting, etc.) mee te kopen.

  • Scotch zegt:

   Bedankt voor de verduidelijking.
   In zo’n scenario kan alles gebeuren, ook dat het handelen met en in edelmetaal illegaal wordt. Dat lijkt me waarschijnlijker (is al eens gebeurd tijdens jaren ’30 in de US) en als je nog iets met je edelmetaal wil doen zal het op de zwarte markt moeten gebeuren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s