Abnormaal denken: Kaupthinking

Herinnert u zich de bankencrisis van 2008? Ja? Of zit het al een beetje ver in het achterhoofd? De instorting van Lehman Brothers? Het bankroet? De redding van vele banken door de overheden? Toen bankaandelen van Fortis, RBS, ING, etc. 80%, 90% daalden?

Wel, denk er nog maar eens goed aan terug want dat waren de goede tijden, in vergelijking met wat ons nu te wachten staat.

Denk er maar eens goed aan als je naar dit hallucinant beangstigend filmpje kijkt.

“We dachten te kunnen verdubbelen in omvang. En dat deden we, acht jaar opnieuw aan één stuk door.

We dachten onze balans te vergroten. En dat deden we. Met 500% in 3 jaar.”

Ze dachten te kunnen blijven doorgroeien zoals ze tijdens de jaren daarvoor hadden gedaan. En toen gingen ze bankroet. Overnacht.

Wie kent Kaupthing niet? De IJslandse bank die failliet ging in oktober 2008 en alle spaarders in de kou plaatste. Dat kon een redelijk mens van ver vooraf zien aankomen, maar er was toen (en momenteel nog steeds) een groot gebrek aan redelijke mensen.

Deed de video je ook niet wat denken aan Obama’s woorden: “Yes, we can!” We can, we can, we can. Blablabla. Obama is ook goed bezig met de balans van de Verenigde Staten op te blazen. Zou het kunnen dat de Obama ondanks al zijn mooie bewoordingen, ondanks alle goede dingen die hij bedoelt en die mooi in beeld worden gebracht, dat hij op weg is om de Verenigde Staten in het bankroet te storten? I think he can. Elk jaar tikken er anderhalf biljoen schulden bij. En dat volgens de officiële tellingen.

Elk redelijk mens weet dat deze schulden niet afbetaald zullen worden. Maar we hopen zo hard dat het niet iets engs zal betekenen voor ons eigen persoon. Wel, dat is wishfull thinking. Eigenlijk hetzelfde als Kaupthinking, maar de reclame dateert uiteraard van vóór de ineenstorting van Kaupthing én na het bankroet was er geen geld meer voor leuke reclamefilmpjes om de mensen een illusie van een mooie toekomst voor te houden.

Oeps, de goudprijs ging zonet naar een nieuw record van 1340$…

En in IJsland is de bevolking opnieuw begonnen met eieren te gooien naar de regering.

Moehaha!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Abnormaal denken: Kaupthinking

  1. Marc zegt:

    filmpje van Kaupthing spreekt boekdelen, dank je voor het delen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s