Silvershorts are ‘born to be wasted’.

“Het is een week na D-day als Londen wordt opgeschrikt door de eerste V1: een vliegende bom, met vleugels. Een onbemand vliegtuigje met een lawaaiige straalmotor op zijn rug en gelanceerd vanaf een soort skischans. (…) De V1 had, evenmin als de V2, een belangrijke militaire betekenis. Beide Vergeltungswaffen hadden vooral de functie van een terreurwapen dat bedoeld was de burgerbevolking te demoraliseren. De geallieerde opmars in Frankrijk maakte een eind aan de dagelijkse bombardementen met de V1.”

Deze week werden op dinsdag de margins op de futurescontracten van zilver en goud opnieuw verhoogd. Opnieuw, omdat de margins voor de zilvercontracten reeds werden verhoogd een week voordien toen de zilverprijs boven de 29$ piekte. Onmiddellijk na de aankondiging van de verhoogde margins (waardoor speculanten die positief zijn over de zilverprijs meer geld op tafel moeten leggen als ze met geleend geld op zilver willen speculeren) stortte de zilverprijs in een oogwenk met 3 dollars. De zilverprijs herstelde kort van deze slag, maar dinsdag werden de margins opnieuw verhoogd. De zilverprijs zakte opnieuw, maar niet meer zo hevig als de eerste keer. Zilver zakte met anderhalve dollar en zakte niet door het niveau van 25$.

Het verhogen van de margins op de futuresbeurs is niets anders dan het lanceren van V1 raketten op de zilverprijs. De bedoeling is om op korte tijd zoveel mogelijk schade aan te richten, om de prijs op een moment van dunne liquiditeit gevoelig lager te zetten waardoor het zilverbeleggers zwaar geschokt zouden worden, gedwongen zouden worden tot verkopen van hun zilver. De tactiek is niets anders dan het demoraliseren van de zilverbeleggers door de prijs in een fractie sterk lager te zetten.

Dit is een oorlog en daardoor moet je oorlogsstrategieën toepassen om deze te winnen.

“Een snelle, krachtige overgang naar de aanval -het glinsterende zwaard van de wraak- is het schitterendste moment van de defensie.” (Carl von Clausewitz, uit: Vom Kriege)

“Als Takan over de schermkunst schrijft, verwijst hij naar de strategische waarde van het tweezijdige principe bij de strategie van de tegenaanval op het moment dat hij zijn leerling aanraadt ‘gebruik te maken van de aanval van de tegenstander door die tegen hemzelf te keren. Zijn zwaard, dat jou moest doden, wordt het jouwe en het wapen zal de tegenstander zelf treffen. In zen staat dit bekend als “de speer van de vijand grijpen en die gebruiken als het wapen om te doden”.’ (Suzuki, Secrets of the Samurai)

Na die tweede inzakking van de zilverprijs op dinsdag, bedacht ik dat we nu genoeg tegenoffensief hadden gezien van de zilvershorts. Verhoging van de margins tot twee maal toe om de papieren zilverprijs omlaag te brengen van 29$ naar 25 dollar. Je moet de shorts even een succes gunnen. “Verlies een veldslag maar niet de oorlog”, is mijn principe. Op woensdag werd het tijd om de energie van de tegenaanval van de zilvershorts tegen henzelf te laten keren. De zilverprijs was op korte tijd fel gecorrigeerd en een ‘bounce’ was op zijn minst mogelijk. En aangezien -los van de correctie van papierzilver- de fysieke zilvermarkt verder sterk begint aan te trekken, liggen nieuwe toppen voor de zilverprijs de komende weken en maanden nog in het verschiet.

Op woensdagochtend ging ik naar mijn munitiedepot (wat cash, onder andere van winstnemingen) om over te gaan tot het offensief. Ik kocht me opnieuw een zilverturbo (hefboom 5, stop loss 21,50$ (omdat een correctie naar 21$ nu niet meer dicht in het vooruitzicht ligt en indien het toch zou gebeuren dan loop ik nog even terug naar het munitiedepot), ik verhoogde de hefboom van een reeds belegde goudturbo (van hefboom 5 naar 10), en kocht me alsnog een pakketje bij van mijn favoriete zilvermijnaandelen ‘First Majestic Silver’ (die ook harder waren gecorrigeerd dan andere zilvermijnaandelen, gezien van de top, en technische analyse maakte duidelijk dat een ‘gap’ was gedicht tussen 8,5 en 9 CAD). Dit alles was een tegenoffensief met relatief weinig munitie ten vergelijking met de artillerie en tanks (fysieke beleggingen) die ik sowieso geleidelijk laat oprukken om de vijand plat te walsen en me richting Parijs, Berlijn en Moskou te begeven.

Maar het was de timing en de snelle overgang die hier tot winst moest leiden op een moment dat de vijand te ver in de tegenaanval was gegaan (‘overstretched’, ‘overbought’, wat je het ook wil noemen).

Zilverturbo’s kopen aan 25,30$ op woensdagochtend was waarschijnlijk de trade van de week. De zilvershorts waren duidelijk te ver gegaan in het offensief. Ze konden zich niet ingraven en mochten opnieuw terugtrekken: de zilverprijs steeg woensdag en donderdag telkens opnieuw met ongeveer 1 dollar. Gisteren, op vrijdag, was er even een dip en kelderde de prijs met 1 dollar. Ik vreesde even dat de ‘bounce’ (van 25 tot 27$) voorbij was. Ik besloot echter te zitten met de trade. Dat was intraday want de prijs herpakte zich snel terug. Het is steeds positief dat dat de week niet met een verlies wordt geëindigd en de op de wekelijkse grafiek wist de prijs deze week zelfs hoger te eindigen dan in de week waarin we ‘intraweekly’ boven 29$ eindigen.

Ik weet nog niet wat ik volgende week zal doen. Hoogstwaarschijnlijk blijven zitten aangezien ik eigenlijk nog steeds hogere toppen verwacht. Ik verklaarde ook in mijn eerder geschreven bericht dat de zilverprijs minstens richting 30-35$ kan gaan. Hoewel de top boven 29$ technisch gezien op een blow-off gelijkt, komt dit niet overeen met de fundamentele positieve argumenten voor zilver die blijven toenemen. Langzaam maar zeker vinden meer en meer beleggers de weg naar de kleine zilvermarkt die zo in lichterlaaie zal komen te staan. Er was deze week zowaar een artikel de toenemende aankopen van zilvermunten in de Financial Times. Maar één artikeltje over zilver in de mainstream media is verre van wat we zullen zien eenmaal deze markt ontploft..

Aangezien de bewegingen van de zilverprijs nog steeds erg gelinkt zijn aan de goudprijs wil ik nog even volgende opmerkingen van James Sinclair benadrukken (deze opmerkingen heeft hij gisteren wereldkundig gemaakt). Hij was de allergrootste goudtrader in de stierenmarkt van de jaren 1970. Hij wist op de top van 875$ te verkopen en hij ziet de komende weken en maanden de prijzen sterk hoger gaan, net zoals in 1979. Hij verkiest ook de strategie om te profiteren van mogelijke zwakte in de prijs die op mogelijke dagen kan ontstaan.

“We have to be right in front of a major move in gold.  Today the gold market had all of the indications of what would be considered by the old-time traders (Bert Seligman & Jesse Livermore) as a major turn.  This would be a sign to them that the bulls are gaining strength in the market, and given any excuse it will rise violently.”

“The strategy now would not be to run after spikes and strength, but to begin to take in those periods which will certainly come, of weakness that exist during the day.  This is really the first time since we came off of the high, that it’s starting to show a character of wanting to make a new high.

Getting back to gold, this is late 1979.  It’s got all of the characteristics of late 1979.  If people will go back and look at the long chart they’ll see that there was one violent flip right before it took off and never looked back.  And it’s getting very close to that point now.  I think what you have seen is a major shake of the tree right before gold takes off.” (James Sinclair, 19 November 2010)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in strategie, zilver. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s