Minimum 3000 miljard aan schulden bedreigt financiering van Westerse steden

In Oktober berichtte ik over een uiterst interessante reportage die op de Nederlandse VPRO was uitgezonden over een schuldencrisis die zich aan het ontwikkelen is op het niveau van de steden en gemeenten. De banken hebben teveel schulden aangegaan, de nationale overheden ook. Maar dus ook de steden. Vele steden dreigen compleet, compleet bankroet te gaan. Zij zullen moeten gered worden door de nationale overheden, die op hun beurt gered moeten worden door supra-nationale overheden en centrale banken. Die laatste zijn op hun beurt geld uit het niets aan het printen dat het niet meer mooi is. En het zal allemaal nog wat vuiler worden.

De Britse krant The Guardian meldt nu dat het zo’n beetje twintig na twaalf is geworden voor die Westerse steden. Game over. Bankroet dreigt.

Vele Amerikaanse steden zoals Detroit en New Jersey hebben het water tot over de lippen. Ze hebben al veel besparingen gedaan. Ambtenaren ontslaan, lonen verlaagd, enzovoort. Maar niets helpt. De basis om de burgers harder te belasten valt in elkaar door de nog steeds hoge werkloosheid en de economie die amper aantrekt. Het is een teken van depressie.

De gouverneur van New Jersey omschrijft het probleem als volgt:

“We spent too much on everything. We spent money we didn’t have. We borrowed money just crazily. The credit card’s maxed out, and it’s over. We now have to get to the business of climbing out of the hole. We’ve been digging it for a decade or more. We’ve got to climb now, and a climb is harder.”

Klinkt dit niet o zo bekend in de oren? Is dit niet wat de consument eerder heeft gedaan door hypotheken en schulden aan te gaan die men op een bepaald moment niet kon terugbetalen? Is dit niet wat de banken ook hebben gedaan? De nationale overheden? Op alle niveau’s geldt hetzelfde probleem: er werd meer geld uitgegeven dan men had. Er werd een gat aan schulden gegraven dat in de toekomst moest terugbetaald worden. En nu is de toekomst aangebroken en dreigt het bankroet.

Hoe is men allemaal zo dom kunnen zijn?? Het is toch evident dat dit niet had kunnen blijven duren.

Het zijn niet enkel Amerikaanse steden die met dit fenomeen kampen. Ook westerse steden zoals Milaan, St. Etienne, en vele anderen kampen met hoge schulden, vaak door verliezen op rentederivaten die ooit waren verkocht door bankiers.

Het artikel is duidelijk: 2011 wordt een strontjaar, en het is nog niet begonnen. De teneur is alvast gezet.

Ik heb al eerder gezegd dat rentederivaten het resterende deel van de economie om zeep zullen helpen. Er staat wereldwijd een bedrag voor meer dan driehonderdduizend miljard dollar aan rentederivaten uit. Wanneer de rente nog wat stijgt, wat nu begonnen is, dan is het game-over.

Dan kunnen de centrale banken beginnen printen, ik bedoel: digits intikken en overschrijven naar de computers van banken, steden en nationale overheden. En dan hebben we onmiddellijke hyperinflatie in de gehele westerse wereld. Dan wordt het dolle pret.

Doen ze het niet dan hebben we onmiddellijke hyperdeflatie waarmee we de depressie van 1930 zullen kunnen vergelijken met een gezellig zomers tuinfeestje.

Goud zal in beide gevallen gouden zaken doen. Een geweer kan ook van pas komen. En wat blikken ravioli in de kelder.

Zalig Kerstfeest!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in depressie. Bookmark de permalink .

4 reacties op Minimum 3000 miljard aan schulden bedreigt financiering van Westerse steden

 1. Stéphane zegt:

  Bedankt voor je bijdragen in 2010, en voor deze die nog mogen komen. Ik kijk er steeds naar uit!

  Prettige feestdagen!!

 2. koos zegt:

  Altijd mooi om uw stukjes te lezen! Ga zo door!

  Goede feestdagen!

 3. John zegt:

  2010 zou het jaar van het glorieuze herstel worden, maar dat is iedereen alweer vergeten (behalve ik die het in een plakboek heb staan).
  Nou zeggen ze dat 2011 toch echt een herstel te bespeuren zal zijn, en in 2012 nog meer.
  Ze hebben zelfs percentages.
  Als de consument maar gaat uitgeven tenminste, en er vertrouwen heeft.

  Hoeveel hebben zich er eigenlijk voorbereid met een etensvoorraad, en eventueel een geweer.

  Ik heb in ieder geval een aggregaat, 500 liter diesel een eigen waterput en genoeg te eten.
  Want ik zag dit al lang geleden aankomen.

 4. Karel zegt:

  Wat zal uw diesel en dat geweer helpen als u door een uitzinnige,hongerige menigte
  wordt aangevallen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s