Dexia eindigt met de A van … drama

Het is weer het begin van het jaar en het regent voorspellingen van allerhande economen, beleggingstrategen en toogpraters.

Ik geef 1 voorspelling. De Frans-Belgische bank Dexia haalt in de huidige constellatie niet het einde van het jaar 2011. Misschien zelfs niet de zomer.

Dat is dat.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Dexia, European banks. Bookmark de permalink .

8 reacties op Dexia eindigt met de A van … drama

 1. Nico zegt:

  D’as pas een voorspelling en nogal ne strave ook. Van waar komt de storm of de verwoestende orkaan ?

 2. Anonymous zegt:

  Ik weet er het fijne niet van, maar ik las in Test-Aankoop Invest van 3 januari 2011:

  “Dexia ontkende met klem dat de groep weer overheidshulp of een kapitaalsverhoging zal nodig hebben. Toch blijven de risico’s niet te onderschatten. Verkopen.

  Ontslagnemende premier Leterme zorgde met uitspraken over mogelijke problemen bij Dexia weer voor koude rillingen. Misschien was de opschudding een storm in een glas water, maar helemaal denkbeeldig is een nieuw doemscenario voor Dexia niet. De groep is zonder twijfel het zwakste broertje van de Belgische financiële aandelen. De posities in obligaties van perfifere eurolanden maken Dexia vatbaar voor een mogelijke ontsporing van de schuldencrisis en de precaire liquiditeitspositie van de groep maakt haar kwetsbaar als de liquiditeit op de interbankenmarkt opdroogt. Een financieringsovereenkomst met de Franse Banque Postale, die over een pak overtollige liquiditeiten beschikt, lijkt nog altijd niet rond. De Franse bankpoo Dexia Crédit Local – waar trouwens ook het grootste deel van de enorme obligatieportefeuille ondergebracht is – moest alvast al een interne kapitaaloperatie (omzetting van schulden in kapitaal) – doorvoeren om te voldoen aan de nieuwe boekhoud- en solvabiliteitsregels. Het management ontderzoekt ook nog op welke manier het de groepsstructuur kan aanpassen om te voldoen aan de nieuwe regels voor de sector. De recente ontwikkelingen boezemenen dus weinig vertrouwen in.”

 3. Anonymous zegt:

  Bankpoo = bankpoot .

 4. herman zegt:

  @ anonymous
  “De posities in obligaties van eurolanden maken Dexia vatbaar voor een mogelijke ontsporing van de schuldencrisis en de precaire liquiditeitspositie van de groep maakt haar kwetsbaar als de liquiditeit op de interbankenmarkt opdroogt.”
  wat is precies een “precaire liquiditeitspositie” en “liquiditeit op de interbankenmarkt”? nu begin ik vanalles door elkaar te halen en kan het echt niet in elkaar puzzelen. wilt u dit voor een leek eens eenvoudig voorstellen aub.
  ik wil u op voorhand alvast bedanken voor de moeite.
  zoals ik het zie; het onderling verhandelen of doorschuiven van securitisaties -lees onderpand- tegen een lage marge zie bv euribor en een hefboom van hoeveel 30, 40, 50, … zou dan liquiditeit moeten generen? is dit dan het verdienmodel van een grootbank tot het einde der tijden en hoe sta je als kleine “obligatie-bezitter” hier tegenover?

 5. goldandglory zegt:

  De blootstelling van Dexia op perifere Eurolanden is één zaak. Nog gevaarlijker voor Dexia is de blootstelling op obligaties die verleend werden aan westerse steden & gemeenten. Dexia was tot voor kort nog ’s werelds grootste kredietverlener aan gemeenten & steden. In Vlaanderen opereerde het lange tijd onder de naam ‘Gemeentekrediet’. Dexia zal echter niet zozeer in moeilijkheden komen omdat Vlaamse steden & gemeenten in financiële moeilijkheden komen. Het probleem zit hem voor Dexia gewoonweg overal in de westerse wereld, met blootstelling op Amerikaanse, Franse, Italiaanse, etc steden & gemeenten. Daar wacht een gigantische crisis.
  zie mijn eerder geschreven artikel: https://goldandglory.wordpress.com/2010/12/22/minimum-3000-miljard-aan-schulden-bedreigt-financiering-van-westerse-steden/

 6. Pingback: Ondertussen in de Dexia-toren… | Goldandglory's Blog

 7. Pingback: Het ruime sop: BIG PIS. | Goldandglory's Blog

 8. Pingback: KBC zit met alle Europese banken in het oog van een ‘shit storm’. | Goldandglory's Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s