Vraag naar Amerikaanse zilvermunten ONTPLOFT !

Aan de bewegingen van de zilverprijs van de laatste dagen zou je het niet onmiddellijk merken, maar in de fysieke zilvermarkt gonst het van de geruchten dat de vraag naar fysieke zilver aan het exploderen is zonder voorgaande. En de geruchten worden ook waar gemaakt. Het maakt opnieuw nog eens duidelijk dat de zilverprijs die gevormd wordt op de grondstoffenbeurzen van New York en Chicago een illusie is van jewelste die niet lang meer in stand gehouden kan worden. Ook eind de jaren zestig werd deze illusie gebroken en koerste de zilverprijs de daaropvolgende tien jaar van ongeveer 2,5 dollar naar 50 dollar. Een gelijkaardige prijsstijging zou ons nu rond 600 dollar brengen, maar deze vergelijking is (voorlopig) niet helemaal terecht.

Hoe dan ook, de fysieke markten van edele metalen lijken op een breekpunt van wereldformaat af te stevenen. Ik weet niet hoe lang deze illusie nog in stand gehouden kan worden. Bepaalde instellingen doen er nog steeds alles aan om de papieren zilverprijs naar beneden te duwen maar ze worden steeds meer geconfronteerd met een overweldigende vraag wanneer de prijzen licht corrigeren. Hoe meer westerse banken en overheden de prijzen van edele metalen omlaag duwen, hoe meer fysiek edelmetaal wordt opgekocht en van de markt verdwijnt. En waarschijnlijk geografisch van de westerse wereld naar het Oosten verdwijnt.

Begin december had ik nog eens een emailconversatie met James Sinclair, zowat de grootste goudtrader uit de jaren ’70, en hij was helemaal akkoord met mijn bevinding dat de goud- en zilverprijs elk moment kon losbreken waarbij de grafiek een Franse curve zou vertonen. Dit zou zich dan vertalen in een parabolische stijging. James Sinclair was uiteraard met mij akkoord. Een achttal jaar geleden, toen goud rond 300$ prijsde, voorspelde hij een goudprijs van 1650$ op de exacte datum van 14 januari 2011. Dat leek toen ongelooflijk ver weg in de toekomst en een al even optimistische voorspelling die door 99.9% van de beleggingsspecialisten voor onmogelijk werd gehouden. Maar kijk, nu vrijdag is het 14 januari 2011. De kans dat de prijs nog op 1650$ uitkomt, is nu wel heel miniem geworden. Maar de markt leek toen (begin december) op ontploffen te staan, en waarschijnlijk zullen tegenstanders (shorts) van de edele metalen dat ook gezien hebben en een tactische tegenreactie uitgevoerd hebben.

Eind december, rond kerstdag, werd de goudprijs tactisch bevroren. Dat was net op het moment dat er opnieuw grote vraag in de fysieke markt begon op te duiken. Op het eigenste moment dat het IMF meedeelde 200 ton goud verkocht te hebben (we weten nog steeds niet aan wie!). In de laatste dagen van het jaar werd de goudprijs even terug losgelaten en stegen we bijna terug naar het record boven 1420$. Daarna kenden we in de eerste handelsdagen van januari een stevige correctie in goud van meer dan 60$. Deze correctie van de prijs leek volledig onlogisch met wat op dat moment in de markten leefde, vooral in de fysieke markt. Manipulatie van de prijs was hier overduidelijk in de papiermarkt die voorlopig nog de prijs bepaalt, maar zoals altijd zal blijken dat markten niet eeuwig kunnen gemanipuleerd worden. Markten gaan altijd heen waar ze heen moeten. Tactische bewegingen van manipulatoren kunnen steeds succes hebben op korte termijn, maar zelden of nooit op lange termijn. Een veldslag kunnen ze winnen. De oorlog zullen ze echter verliezen en ze zullen sneuvelen.

De manipulatoren waren er dus in geslaagd om de prijs in goud en zilver even naar beneden te stellen, maar daar tegenover stond dat de fysieke vraag naar goud en zilver nu profiteert. Een correctie zorgt ervoor dat beleggers die edele metalen nu goedkoop vinden, massale kooporders uitvoeren.

Dit lijkt zowat het meest zichtbaar in de vraag naar Amerikaanse zilvermunten. In de eerste week van januari werden reeds 2,2 miljoen munten verkocht. Terwijl er in de volledige maand januari 2010, vorig jaar dus, ‘slechts’ 3,6 miljoen munten (toen al een record) verkocht werden. Het is nu dinsdagavond 11 januari in Europa en nu staat het totaal al op 3,35 miljoen verkochte munten voor januari 2011!!! Dit zijn de laatste cijfers, waarschijnlijk van gisterenavond, die ik op de website van de Amerikaanse Munt vond. Dit zou betekenen dat er gisteren alleen al 1,15 miljoen munten zijn verkocht! Als dit zo doorgaat, worden er deze maand makkelijk minimum 10 miljoen Silver Eagles verkocht, wat een gigantisch record zou zijn. Het is evenwel ook mogelijk dat de Munt de vraag niet meer kan volgen (wat in het verleden reeds gebeurde), en hun zilvervoorraad uitgeput raakt. Dan gaan zilverinvesteerders andere voorraden moeten opzoeken.

Dus terwijl de zilverprijs in de eerste week van het jaar daalde, ging de vraag naar Amerikaanse zilvermunten keihard de hoogte in. De papieren zilvermarkt begint dus enorm te verschillen van de fysieke zilvermarkt en het lijkt slechts een kwestie van tijd vooraleer de markt zal breken, een nieuwe prijsvorming voor fysiek zilver nodig is, en de prijs in fysiek zilver onmiddellijk tientallen procenten hoger kan stijgen.

Hoe langer een markt gemanipuleerd wordt, hoe krachtiger de beweging achteraf. Manipulatoren hebben de zilverprijsstijging jaren proberen tegen te houden en in de herfst van vorig jaar kregen we een voorsmaakje van hoe de markt op een bepaald moment een krachtige draai neemt en de juiste richting ingaat. Veel meer van dit ligt in het vooruitzicht.

Bovendien zijn er nog vele andere signalen dat de zilvermarkt overspoeld wordt door interesse. Maar doordat het een dergelijke kleine markt is, is het voor allerhande beleggers wachten op een kans om aan zilver te komen. Carlos Slim is volgens Forbes de rijkste man ter wereld en er gaan sterke geruchten dat hij zilver wil kopen. Voor hem is het echter onmogelijk de zilvermarkt te betreden zonder de zilverprijs tientallen procenten hoger te plaatsen. De enige oplossing lijkt voor hem om een zilvermijn te kopen, wat de waarde van andere zilvermijnen ook omhoog zou helpen.

Enfin, ik zal hier voorlopig stoppen. Ik heb reeds heel wat argumenten opgegeven en zoals jullie weten ben ik reeds geruime tijd positief over zilver (en goud, hmm).

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in zilver. Bookmark de permalink .

3 reacties op Vraag naar Amerikaanse zilvermunten ONTPLOFT !

 1. Rik Roorda zegt:

  Mooi om te zien dat steeds meer Amerikanen de noodzaak inzien om zilver en goud aan te schaffen. Echter op een bevolking van circa 300 miljoen valt het nog mee. Ik ben benieuwd hoe de markt voor zilveren en gouden munten zich in Nederland precies ontwikkeld. Ik heb zelf het idee dat veel Nederlanders weer zijn ingedut en denken dat het met inflatie gevaar wel meevalt en de financiële crisis zo goed als over is. Zoals altijd in een bull market de massa stapt veelal pas laat in. Een interessante casus is dan ook hoe je de massa op een eerder moment laat inzien dat het hoog tijd is om zichzelf te beschermen tegen inflatie. Wij doen in ieder geval hard ons best om zoveel mogelijk mensen op tijd te waarschuwen.

 2. YaHozna zegt:

  Het kan een ontploffing zijn op basis van het vooafgaande maar het stelt feitelijk natuurlijk nog helemaal niets voor.

  Wanneer bv 4 miljoen Nederlanders (mi grofweg de Nederlanders met inkomen) 100 troy ounce zilver zouden kopen op jaarbasis zou dat 400 miljoen troy ounce extra vraag zijn.
  En dat voor een kikkerlandje als Nederland. En dat slechts met 100 troy ounce.

  We staan slechts aan de vooravond van een redelijke vraag naar zilver en goud. Momenteel is het nog steeds peanuts.

 3. Pingback: Nieuws « Edelmetaal-Info

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s