Koning Boudewijn draait zich om in de crypte.

Wijlen Koning Boudewijn draaide zich gisteren om in de crypte terwijl zijn broer de wereldmarkten probeerde te sussen (alsof ze luisterden). België heeft nu al 200 dagen geen regering en hiermee is het Europees record regeringsvormen gebroken (voorheen op naam van Nederland). Binnenkort kunnen we nog het wereldrecord breken dat op naam staat van … Irak. Men kan zich eigenlijk de terechte vraag stellen of we wel een federale regering nodig hebben. Een vijftal andere parlementen houden de gemeenschappen en gewesten van België nog steeds ‘draaiende’. Om nog maar te zwijgen van de carrousel van het Europese Parlement dat ook nog eens boven het hoofd van de burgers hangt. Een regering meer of minder, het is niet zo erg in België.

De financiële markten beginnen langzaamaan de ernst te zien van de situatie in België. Het gros van de financiële specialisten zeggen dat de markten overdrijven, maar dat is allemaal ‘zever in pakskes’. Vanuit het hart van de Belgische bankierswereld berichtte ik reeds eerder dat specialisten allerhande voor de camera geen negatief nieuwe de wereld durven insturen. Zij hebben geen ballen. Zij nemen geen positie in.

De rente op België gaat meer dan terecht omhoog. De markten willen een regering zien. Als er een regering komt, kan die rente wel tijdelijk terugvallen. Maar geloof mij, de rente gaat met of zonder regering uiteindelijk weer verder stijgen. De politici schuiven weer de voorspelbare schuld in de schoenen van de speculanten, maar dit is gewoon het zoeken van een zondebok. Als de politici het shorten van overheidsobligaties verbieden dan zullen de obligaties op lange termijn ook blijven dalen. Ik herhaal: dit is compleet tegenovergesteld als de markt in edele metalen waarin de shorts het niet zullen halen. De markt van overheidsobligaties kan zelfs ineenstorten zonder dat shorts aanvallen! Het is gewoon een markt die een zodanige zeepbel is geworden, steeds een meer exponentieel stijgende vraag nodig heeft om het aanbod op te kopen en de prijs hoger te stuwen. Zelfs bij een (licht) stijgende vraag naar overheidsobligaties kan de markt instorten want het aanbod is voor jaren in de toekomst van een explosief stijgend karakter. Als de ‘shorts’ wegvallen in de edelmetaalmarkt dan gaan de prijzen door het dak vliegen. En de shorts hoeven daarvoor zelfs niet weg te vallen. Het is een compleet tegenovergestelde situatie en het maakt duidelijk waarom je wel goud moet hebben en geen obligaties.

Doordat de rente op België stijgt, komen ook de Belgische banken onder vuur. En dit start een vicieuze cirkel waarbij de problemen van overheid en banken elkaar versterken. Want Belgische banken verliezen hierdoor kapitaal op hun onderliggende obligatieportefeuilles. En de overheid verliest kapitaal door onderliggende posities in de banken na semi-nationalisaties (van Fortis, Dexia en KBC).

Mijn nieuwjaarsvoorspelling over Dexia wordt de echte killer voor België. Hoewel Dexia gisteren minder daalde (slechts -3%) dan KBC en Ageas (voormalig Fortis), heeft Dexia alles in zich om te betekenen wat Anglo Irish Bank betekende voor Ierland: de reden waarom het land de hulp moest inroepen van Europa en het IMF.

Dexia heeft een draak van een obligatieportefeuille (van meer dan 150 miljard euro) en als er verliezen op worden gerealiseerd, of voorzieningen moeten opgenomen worden, dan zal de Belgische Staat zich zo hard in de schulden moeten werken zoals Ierland dat deed. Waarna de hulp van Frankrijk en Europa zal ingeroepen worden.

Het wordt dus echt drummen wie na Ierland het volgende land wordt dat moet gered worden. Portugal, Spanje, België en Italië zijn nu om ter snelst richting steungelden aan het sprinten. En daarvoor zal de ECB de digitale drukpers volle bak moeten laten printen!!!

Dat België echt in de problemen zit, wordt nogmaals mooi geïllustreerd door een artikel dat vandaag verscheen in De Tijd. Er werd een analyse gemaakt welke pensioenfondsen de overheid kan nationaliseren om de begroting via een eenmalige actie op te smukken.

HALLO!!!

Is iemand wakker?!

Pensioenfondsen nationaliseren? En dat idee wordt nu zomaar in de voornaamste zakenkrant van het land besproken. Werd je een paar jaar niet volledig uitgelachen wanneer je dergelijke zaken voorspelde? Wanneer gaat de bevolking met stenen de ruiten van het paleis ingooien???

En toch, reeds lang geleden haalde ik de vrees aan dat er in vele westerse landen pensioenfondsen konden genationaliseerd worden. (het begint vervelend te worden om steeds gelijk te krijgen). Hongarije, Polen, Frankrijk en Ierland deden in 2010 reeds dergelijke operaties. En vele landen zullen nog volgen.

De Tijd geeft hier wel aan dat enkel de nationalisering van de wettelijke pensioenen (eerste pijler) van de Belgische bedrijfs- en sectorpensioenfondsen een evidente zaak is. Het zou dan gaan om anderhalf miljard euro. Dat is twee keer niets (peanuts) als men moet opdraaien voor de kosten die ik verwacht bij Dexia. Het Zilverfonds van 17 miljard euro kan wat water op dat vuur betekenen, maar dan is alles, alles voor de toekomst ook wel weg. Dan mag er geen enkele Belg meer vergrijzen.

Babyboomers die denken dat de crisis naar de volgende generatie wordt doorgeschoven zullen nog rare ogen trekken. En uiteindelijk stenen gooien naar het paleis. Het zullen gewone kasseistenen zijn van aan het Paleizenplein. Goud en zilver zullen de meeste boomers niet hebben, laat staan meebrengen.

België glijdt dus af richting complete bananenrepubliek. Het zou me niet verwonderen mocht Gideon Gono binnenkort overgevlogen worden vanuit het Afrikaanse vasteland richting Brussel. Meneer Gono is de succesvolle voorzitter van de centrale bank van Zimbabwe.

Hij maakt iedereen gelukkig.

Arm België. Tijd om nog wat zilver te kopen.

En nu is het tijd voor een muzikaal intermezzo van Gideon Gono bij de koninklijke crypte:

Dit bericht werd geplaatst in Europa. Bookmark de permalink .

5 reacties op Koning Boudewijn draait zich om in de crypte.

 1. herman zegt:

  Bedankt admin,
  Artikel begrijpbaar voor ieder die wenst meer te weten over de achtergrond.
  Doe zo verder !
  PS Onwetende mensen waaronder mezelf zien deze als een verrijking die bijdraagt aan ons leerproces.

 2. Jimmy zegt:

  Beste,

  U schreef:

  “Dat België echt in de problemen zit, wordt nogmaals mooi geïllustreerd door een artikel dat vandaag verscheen in De Tijd. Er werd een analyse gemaakt welke pensioenfondsen de overheid kan nationaliseren om de begroting via een eenmalige actie op te smukken.”

  Waar heeft u dit gevonden op de site van de Tijd, kan het desbetreffende artikel niet terugvinden?

  Voor de rest ben ik akkoord met u…

  Mvg

  Jimmy

 3. goldandglory zegt:

  Inderdaad, dat is het artikel. Merci, Tom.

 4. goldandglory zegt:

  Ik hoorde vanavond op de radio dat er nooit eerder zoveel Belgen in pensioenfondsen belegd hebben. Hilarisch. De massa gaat steeds de verkeerde kant uit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s