Dollar en Euro in gecamoufleerde doodsstrijd: Déja Vu!

2011 is voorlopig niet vriendelijk voor de prijzen van edelmetalen. Er is een continue, niet aflatende druk op de prijzen en de verliezen lopen op. Vooral goud en zilver liggen onder vuur, terwijl platinum en palladium nog goed stand houden. Het mag duidelijk zijn dat men goud en zilver onder vuur neemt omdat deze metalen van oudsher monetaire metalen zijn en door de westerse overheden en centrale banken als ongewenste concurrentie worden gezien van hun papieren munten.

Zijn er redenen waarom de prijzen zakken? Er zijn altijd redenen en hier zal het voornamelijk om manipulatie en winstnames gaan. Want vorig jaar hebben we toch sterke winsten gezien in goud en vooral zilver. Ware het niet dat palladium in 2010 nog beter presteerde en op dat elan verder gaat. Goud en zilver worden naar mijn mening express in hun opmars tegen gehouden en de huidige correctie valt op dit moment nog te rechtvaardigen als een gezonde technische correctie. Als volgende week de correctie verder aanhoudt en niet snel stopt, dan is er iets zeer ernstigs aan de hand waarbij het wereldwijde financiële systeem op zijn grondvesten gaat daveren. Sommige analisten waarschuwen reeds voor de abnormale toestand van ‘backwardation’ in de zilvermarkt. Hierbij is de huidige of ‘spotprijs’ van zilver hoger dan de toekomstige prijs (of futuresprijs) van zilver. Dit is zeer uitzonderlijk voor edele metalen en wijst op een groot tekort in de fysieke markt. En o ja, de beurzen van New York en Chicago beslisten nog maar eens de marges op goud- en zilverfutures te verhogen. Niet om beleggers te ontraden, hoor.

De huidige correctie kan momenteel nog als ‘gezond’ worden gezien omdat we op de grafieken even terugvallen van de hogere toppen. Vooral bij de zilverprijs valt wat te rechtvaardigen. Zilver is de voorbije week teruggevallen tot het niveau van 9 november 2010. Dat was de dag toen zilver intraday een verschil van 3 dollar deed optekenen met een piek tot 29,5 $. Die volledige piek is nu opnieuw bezocht in een neerwaartse prijscorrectie. De marktmakers voelen vaak de nood om zo’n sterke opwaartse beweging (toen van ongeveer 27 naar 29,5$) opnieuw te testen vooraleer de prijzen op een duurzame wijze opnieuw hoger kunnen. In dit opzicht valt een technische correctie te verklaren. Een correctie die een opportuniteit biedt, mogelijk de laatste kans om relatief goedkoop fysiek goud en zilver in te slaan.

Fundamenteel valt een correctie van de goud- en zilverprijzen helemaal niet te verklaren. Er is een lawine aan nieuws dat positief zou moeten zijn voor deze edelmetalen, maar het wordt precies niet in rekening genomen.

1)Er zijn tal van inflatiecijfers uit Europa, Amerika en China die een toename van de inflatie aantonen. De centrale banken zitten ook in de val en lijken amper in staat de rentes te verhogen zonder de economie een nieuwe crash à la 2008 te bezorgen. Bijkomend zorgt de inflatie opnieuw (2008 déja-vu) voor onrust in steeds meer landen omwille van de stijgende voedselprijzen. Om nog maar te zwijgen van de voormalige president van Tunesië die het land uitvluchtte met anderhalve ton goud(niet in zijn broekzak waarschijnlijk).

2)De dollar daalt versus de euro. Ik ga me hier niet uitspreken of de dollar beter is dan de euro want kiezen tussen deze 2 munten is als kiezen tussen Scylla en Charibdis. Maar dat de goudprijs zo sterk daalt tijdens een dollarzwakte is opmerkelijk.

3)De goudprijs daalde de voorbije weken dus nog sterker in euro’s. Wie dit begrijpt denkt verkeerd. De goudprijs daalt in euro’s terwijl duidelijk wordt dat na Griekenland en Ierland een hele lijst andere landen in de rij staan om gered te moeten worden! Spanje lijkt te beslissen een groep banken te nationaliseren, België wacht zonder regering op het bankroet eenmaal Dexia in de dieperik wordt gesleurd door een schuldencrisis op het niveau van steden en gemeentes, Portugal kan zijn schulden niet meer financieren zonder dat de ECB, de EU én Japan tussenbeide komen om de obligaties op te kopen, Duitsland denkt erover na om landen als Ierland en Griekenland te dwingen tot schuldherschikking, etc. Allemaal zaken die negatief zouden moeten zijn voor de euro ten opzichte van de dollar, ware het niet dat de US of A ook zijn nieuwe problemen niet meer onder de mat kan houden. Maar dat goud daalt ten opzichte van de euro is een buitenkansje op het moment dat de Europese schuldencrisis op het punt staat compleet te escaleren!

4)Dat goud daalt in dollartermen is al even absurd. De politici moeten er binnenkort opnieuw beslissen om het plafond op de overheidsschuld te verhogen. De overheidsschuld stijgt er exponentieel, nu al boven 14 biljoen dollar (officieel).

5)Deze week beginnen Amerikaanse wetmakers zich ook voor te bereiden om de regels aan te passen zodat Amerikaanse staten zich bankroet kunnen laten verklaren. Dit terwijl Ben Bernanke een paar dagen eerder nog zei dat Amerikaanse staten helemaal niet in moeilijkheden verkeerden. Bernanke’s waarde van voorspellingen is dan ook nihil, maar uiteindelijk steeds 100% juist als je het tegenovergestelde in acht neemt.

Ja, je leest dit goed. Men denkt er nu serieus over na om Amerikaanse staten zoals Illinois bankroet te laten gaan zoals het autobedrijf General Motors. Er was ooit een gezegde: “So goes GM, so goes the country.” Het gaat echter in tussenstappen. “So goes GM, so go the States. So goes Illinois, so goes the country.” En waarom gaat het zo slecht met onder andere Illinois? Wie was de voormalige gouverneur in Illinois? Het was Barack Hussein Obama. Hallelujah! Dat is goed om weten. Nog zo iemand met een mooie geschiedenis van duurzaam bestuur.

Dat de prijzen van edelmetalen dalen terwijl de wereld dergelijke zaken compleet probeert te negeren, is een buitenkans uit de duizend. Al deze crisissen zullen verergeren totdat ze niet meer genegeerd kunnen worden en in het gezicht van velen zullen ontploffen. Dat goud en zilver nu dalen doet me denken aan momenten in 2008 toen goud en zilver ook durfden dalen op bepaalde momenten. Des te opmerkelijker is het nu dat de gewone aandelenmarkten stijgen naar tijdelijke recordniveau’s.

Ik zeg dat het uitermate gevaarlijk wordt voor het financieel systeem als goud- en zilverprijzen nog verder dalen omdat de fysieke markt hierin snel helemaal kan opdrogen en de onjuiste prijsvorming op de beurzen van New York, Chicago en London kan aantonen. Het zou kunnen dat er dan een dubbele markt ontstaat waarbij goud en zilver worden genoteerd aan twee prijzen. Dit gebeurde reeds eerder op het einde van de jaren zestig. Hoe lager goud en zilver nu vallen, hoe meer goud en zilver zal opgekocht worden door de nieuwe rijken (voornamelijk uit Azië). Zij zullen de fysieke edelmetaalmarkt leegzuigen waarna de westerse overheden zich genoodzaakt zullen zien tot het stoppen van verhandelen van goud en zilverfutures aan de huidige prijsvorming. Daarna zal een hervorming van het monetair systeem zich opdringen.

15 augustus 2011: Kan de dollar 40 jaar onafhankelijkheid van het goud vieren?

Een hervorming van het monetaire systeem gebeurde ook eerder toen president Nixon in 1971 de goudstandaard (tijdelijk) afschafte na het ontstaan van de dubbele markt in goud en doordat de VS niet meer in staat was zijn goudverplichtingen na te komen. Volgens mij lijken we steeds dichter bij het moment aan te komen waarop de nieuwe hervorming van het monetaire systeem voor de camera’s zal worden uitgelegd aan de bevolking.

Om u een idee te vormen hoe het op 15 augustus 1971 werd uitgelegd aan de Amerikaanse bevolking, raad ik u aan dit filmpje te bekijken. Ik heb geprobeerde de leugens te tellen die uit de mond komen van Nixon, maar ik raakte de tel kwijt. Toch 2 belangrijke leugens meegeven: 1) Nixon zei dat de dollar ‘tijdelijk’ (“temporarily”) niet meer kon worden ingeruild voor goud. Wel ja, tijdelijk is intussen bijna 40 jaar. En ja, het zal tijdelijk zijn want er gaan meer en meer weer stemmen op om de goudstandaard terug in te voeren.

Zelfs die seniele Alan Greenspan probeert nu nog net voor zijn dood zijn nagedachtenis op te smukken. Dit is nochtans dé schuldige bij uitstek van de ontsporing van de westerse schuldencrisis! Greenspan sprak deze week opeens weer in positieve bewoordingen over goud.

2)Daarnaast spelde Nixon ook een enorme leugen op de mouw van de Amerikaanse bevolking door te zeggen dat de prijzen van goederen niet zouden stijgen als gevolg van de maatregelen. We weten ook de waarheid intussen. De jaren zeventig waren bij uitstek de jaren van inflatie!! Het bleek dus een leugen van jewelste. Dit mag dus nog eens een voorbeeld zijn dat je nooit politici en op het eerste zicht respectabele leiders blindelings moet geloven.

Wat Obama, Merkel, Sarkozy, de premiers van Spanje, Portugal, België, en noem maar op, ook zeggen: ze zullen net als Nixon beweren dat hun munt ten prooi is gevallen aan de speculanten en dat de munt moet verdedigd worden tegen die speculanten, terwijl de overheden en de centrale banken de munten zelf vernietigen door schulden en financiering van die schulden met nieuwe schulden en vers gedrukt geld. Het is allemaal 1 groot “déja-vu” en we zullen de gevolgen op termijn niet kunnen ontlopen. Want er zijn altijd gevolgen!! Luister nog eens goed naar Nixon in het filmpje hoe hij de schuld in de schoenen schuift van de speculanten en de bevolking een toekomst voorhoudt die helemaal vals zal blijken te zijn.

Onze generatie wacht nu al een tijd hetzelfde lot! De regeringsleiders (zullen) zeggen de munten te verdedigen, maar in feite zullen de munten worden gedevalueerd in waarde tot er niets meer van over schiet. Nixon dacht dat de goudprijs ging dalen in de jaren na zijn beslissing, maar goud steeg in de jaren zeventig van 35$ naar 850$. Politici zijn vaak idioten die door de bevolking (vaak al even idioot) te hoog worden aangeschreven.

Ik kan enkel hopen dat de komende crisis zo zwaar zal toeslaan dat er eindelijk juiste oplossingen in plaats worden gebracht.

Dat Hu Jintao deze week nogmaals in Washington herhaalde dat de dollar stamt uit een systeem van het verleden, maakt duidelijk dat de 40-jarige hegemonie van de fiat-dollar niet veel langer dan dat zal duren.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Devaluatie, dollar, geschiedenis, goud, muntencrisis, zilver. Bookmark de permalink .

13 reacties op Dollar en Euro in gecamoufleerde doodsstrijd: Déja Vu!

 1. Anonymous zegt:

  Begin 2010 kreeg goud er ook goed van langs. Seizoensgebonden factoren zullen wel een flink deel van de verklaring zijn.

 2. Richard zegt:

  Hoe hoger de prijs, hoe groter de golfbewegingen in de koers. Deze daling is tijdelijk en het kan maar 1 kant opgaan op lange termijn. Hoe langer de onderdrukking nu, de groter de explosie straks. Een edelmetalen manie is in aantocht.

 3. peetar zegt:

  Ik zou iedereen willen aanraden om nu fysiek zilver te kopen. Bij bullionvault btw vrij. Aan de andere kant hou ik niet van beleggingsadvies en moet iedereen maar doen wat hij zelf denkt dat het beste is. Spannende tijden!

 4. Pingback: Tweets that mention Dollar en Euro in gecamoufleerde doodsstrijd: Déja Vu! | Goldandglory's Blog -- Topsy.com

 5. Graag zou ik dit artikel willen overnemen als column op mijn website http://www.edelmetaal-info.nl
  Wil je me daar toestemming voor verlenen?

  Groet
  Wilbert

 6. Cameleon zegt:

  Laat het goud en zilver rustig verder dalen. Geeft ons de kans er meer van te kopen. De leugens die de overheden ons al decennia opspelden zullen vroeg of laat (naar mijn gevoel momenteel eerder vroeg) gaan ontploffen in iedere goedgelovige ziel zijn gezicht…
  De bevolking moet de politiek niet de schuld geven. Ze hebben deze vertegenwoordigers zelf verkozen. Het is de bevolking zelf die in haar kortzichtigheid iedere vorm van besparingen en matiging heeft afgewezen. Ze krijgt de politici die ze verdient. Dat het ten koste zal gaan van haar eigen toekomst….
  Enkel goud / zilver en reële zaken zullen je vemogen beschermen tegen de storm die komt. Onder reële zaken moet je wel zaken verstaan die je kan wegstoppen voor de komende tsunami van belastingverhogingen. Vastgoed in België vallen er dus naar mijn mening niet onder.

 7. Nico zegt:

  Weer zeer mooi artikel, graag geef ik even mijn mening.
  40 jaar lang heeft de wereld gewerkt op een schuld gebaseerde monetair systeem dat wordt gevoed dmv krediet. Het staat of valt met de veronderstelling dat de schuld waarop het gebaseerd is ooit zal worden terug betaald. Het enige waarover ze zich nog bekommeren is het proberen recht houden van het monetair systeem. Dwz aandelen,obligaties,vastgoed hoger voor het vertrouwen in de economie. Edele metalen staan in de weg in dit proces en worden dus onderdrukt.Dit alles gebeurd met geld van de overheid via de banken. Het gevolg hiervan is dat de opgeblazen bubbel zal springen.Bubbels verdwijnen niet vanzelf , bubbels springen altijd . Gevolg~obligatie crash~aandelen crash~derivaten crash~vastgoed crash~papieren valuta crash~edele metalen tekort. Ik zou zeggen bereid je voor op het ergste en hoop op het beste.

 8. YaHozna zegt:

  Ik weet dat het niet onvoorstelbaar is gegeven de macht van formele hierarchie en de natuurlijke indeling van mensen (het natuurlijk kastestelsel) maar toch: ik vind het soms onvoorstelbaar dat niet meer mensen in goud en zilver zitten. Hun spaargeld bv nog niet eens omzetten in edelmetaal, feitelijk volstrekt geen interesse in het onderwerp lijken te hebben. Niemand in bv mijn werk- familie- of vriendenkring vindt het een onderwerp van belang. En daar zitten ook universitair- en HBO geschoolden tussen.
  Tja, die zijn natuurlijk jarenlang verkeerd afgericht en zelf nogal megalomaan geworden … Zoals er ook lange tijd veel zeer trouwe, zeer blinde maar technisch hoog opgeleide aanhangers van het communisme waren in de USSR.

  Alles bij elkaar nemende lijkt een naderende manie richting “alles goud en zilver” erg redelijk te vooronderstellen. Wij wachten rustig af.

 9. Mooi artikel; ook leesbaar voor de gewone burger.

  Hoe sneller nu de boel instort, hoe beter.

  Groot verschil met de vorige voedselinflatie en instortende beurzen was de vlucht naar staatsaandelen.

  In de komende crisis zal men niet meer massaal in staatsaandelen vluchten, maar in grondstoffen en dan zal het publiek direct met de feiten geconfronteerd worden.

  de tweede crisis is hopelijk fataal en dan zijn we van dit schijnheilige en schandalige gedoe af. de huidige economen zijn een pure blamage.

 10. Paricia zegt:

  De ultime crisis komt er aan.
  Wij gaan Tunesische toestanden tegemoet zien(domino effekt net als bij de financiele crisis)
  Het is niet voorniets dat de Overheden vanuit het Centraal Gezag haar greep op de massa aan het versterken is, om grip te kunnen behouden op de verwachte maatschappelijke ontwikkelingen( 0.a. Politie korpsen onder Centraal Gezag, direkt aangestuurd door de verantwoordelijke minister)
  In de VS heeft het Pentagon reeds een draaiboek klaar liggen, hoe te handelen bij massale onlusten. Revoluties ontstaan zeker als de bevolking geen voedstel meer kan kopen.

 11. Pingback: De Zilverrevolutie | Goldandglory's Blog

 12. Burgertje zegt:

  Goed Stuk.

  Ik vrees ook voor wat mindere periodes, vanwege de financien, de demografie en de olie enzo en nog wat zaken die min of meer samen gaan vallen…. Jammer dat wij bijna nooit serieus informatie krijgen, van de overheid bijvoorbeeld… Als het om serieuze zaken gaat enzo;) bedoel ik dan natuurlijk… Wat een Farce denk ik wel eens en we hebben het wel over mensen, die blijkbaar niks meer waard zijn, zoals ze dat eerder ook niet waren… Nogal triest, hopelijk doen onze kinderen dat anders/beter – vraag ik me wel eens af gezien wat we ze nu de hele dag leren op TV enzo…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s