Revoluties zonder grenzen.

Wat aan het gebeuren is in Noord-Afrika is zeer belangrijk en moet goed opgevolgd worden. Het kan zeer snel gaan zoals in 1989 ook het geval was.

We hebben nu een revolutie in Tunesië en Egypte en het dreigt over te slaan in de richting van het Midden-Oosten, specifiek Jordanië, Syrië. In Saudi-Arabië wordt het ook onrustig. En dan wordt het wachten wat er in Iran gebeurt. Ik zag niet dat het allemaal zover gaat komen, maar de mogelijkheid bestaan. Weinig revoluties zijn alleenstaande feiten die beperkt blijven tot 1 land.

Revoluties steken zeer vaak de grens over. Een revolutie beperkt zich niet tot een ruimte. Een revolutie is steeds eigen aan de TIJD.

In 1989 begon het met Polen. En dan ging het snel met Oost-Duitsland (de val van de Berlijnse Muur), Hongarije, Roemenië, Tjechoslowakije, Bulgarije en uiteindelijk de grote Sovjet-Unie. Tegelijkertijd was er ook de opstand in 1989 in China op het Tiananmenplein.

Revoluties beperken zich zelden tot 1 land. Een vluchtige blik op mijn handboek Internationale Politieke geschiedenis zegt het volgende:

1830: Juli-omwenteling in Frankrijk. Eind augustus-begin september 1830 revolutie in België. Verder geweldadige revoltes in Duitse, Italiaanse, Poolse en andere steden. Russische tsaar grijpt met het leger in om Poolse revolutie te doorbreken.

1848: Alweer een Europees ‘revolutiejaar’. Februari-revolutie te Parijs, revolutie in Hongarije, opstanden in Duitse vorstendommen, opstand op Sicilië waait over naar andere Italiaanse vorstendommen,

1933-34: Hitler grijpt de macht in Duitsland, Oostenrijkse kanselier wordt vermoord, interne Chinese nationalistische revolutie, Spaanse burgeroorlog (1938)

1960: De-kolonisatiegolf  in Afrika: Kongo, Senegal, Tsjaad, Mali, Nigeria, Somalië, Ivoorkust, Kameroen, …

Je kan nooit echt zeggen dat een land revolutionair is. Er is steeds een tijd die revolutionair is. Revolutie is als bloed. Het gaat waar het niet gaan kan.

In 2004 schreef ik mijn thesis aan de universiteit over Centraal-Azië. Ik schreef erin dat het een kwestie van tijd was vooraleer er in de Centraal-Aziatische staten opstanden gingen uitbreken tegen de regime’s. Een van de professoren (die er zelf lange tijd had gewoond) die mijn werk beoordeelde, zei dat het nooit ging gebeuren. In 2005 was er een revolutie in Kirgizië en een bloederig neergeslagen opstand in Oezbekistan.

Ik ga niet beweren dat ik de Tunesische of Egyptische revolutie voorspelt heb. Het komt ‘out of the blue’, zoals een zwarte zwaan. En toch weer niet. Het was makkelijk te denken dat bevolkingen in opstand gingen komen tegen de huidige economische gang van zaken. Wat we nu zien, is niet het einde. Daarvan ben ik overtuigd. Er staan ons meer volkerenopstanden te wachten. Waarschijnlijk dit jaar en ook de komende jaren wanneer massieve inflatie zich verder manifesteert.

Dus volg de zaken op. De revoluties zijn het gevolg van economische gebeurtenissen (hoge werkloosheid, toenemende inflatie en daarbij horende voedselprijzen). Maar de revoluties kunnen op hun beurt weer hun gevolg hebben voor de economie. De olieprijs steeg vrijdag met 4$ in anticipatie. Als de revolutiegolf overslaat naar het Midden-Oosten kan er iets ‘speciaals’ gebeuren. Hou de goudprijs en andere edelmetalen in de gaten.

Dit bericht werd geplaatst in geopolitiek, geschiedenis, revolutie. Bookmark de permalink .

2 reacties op Revoluties zonder grenzen.

  1. Pingback: Nieuws « Edelmetaal-Info

  2. Pingback: Arabische lolbroeken omsingeld door oorlogsboten. | Goldandglory's Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s