Plechtige prijsuitreiking van meest idiote centrale bankier van de week.

Ik was van plan gisteren een stukje te schrijven waarin ik de grootste idioot van de week zou aankondigen.

Ik dacht hoe de Luxemburgse centrale bankier zijn eigen idiotie had toegegeven.

En dit in tijden dat er genoeg andere idioten verkozen kunnen worden. Ik was eerst van plan gewoon “de idioot van de week” in het leven te roepen. Waarbij de Luxemburgse centrale bankier het zou winnen van Egyptische president Mubarak en daarnaast ook van het Egyptische volk. Beiden idioot genoeg, om andere redenen.

Maar sla me nu dood. Ik kan een gans podium maken van idiote centrale bankiers. In aflopende orde.

1/ Ten eerste hebben we Ben Bernanke op de derde plaats (ik kan hem niet constant als de grootste idioot uitroepen).

Bernanke haalde deze week nog eens het meest idiote concept uit de economische theorie naar boven als ultieme voorspellende indicator voor de toekomst. Het idiote concept: de kerninflatie.

“overall inflation is still quite low and longer-term inflation expectations have remained stable. Over the 12 months ending in December, prices for all the goods and services consumed by households (as measured by the price index for personal consumption expenditures) increased by only 1.2 percent, down from 2.4 percent over the prior 12 months. To assess underlying trends in inflation, economists also follow several alternative measures of inflation; one such measure is so-called core inflation, which excludes the more volatile food and energy components and therefore can be a better predictor of where overall inflation is headed.

Waarbij Bernanke dus suggereert dat inflatie in de toekomst neerwaarts gericht zal blijven.

En mijn ongeboren zoon wordt de Keizer van China.

2/ Op de tweede plaats komt de centrale bankier van Luxemburg, meneer Mersch. Hij wist deze week te zeggen dat centrale bankiers ten strijde moeten trekken tegen de stijgende grondstoffenprijzen (een nog grotere idioot, onder de gedaante van Nicolas Sarkozy, had net hetzelfde enkele weken voordien gezegd). Maar de uitspraken van Mersch waren enkele dagen of uren vooraleer Bernanke benadrukte dat inflatie geen probleem was, dus ik zie persoonlijk geen reden waarom centrale bankiers hun zwaard moeten bovenhalen om grondstoffen(prijzen) in tweeën te hakken. O ja, alsof centrale bankiers de grondstoffenprijzen naar beneden kunnen halen. Tuurlijk: stop met geld drukken. En laat de deflatie zijn werk doen. Idioten.

3) Dus, vandaag was er plots een centrale bankier die opeens nog idioter uit de hoek kwam dan de heer uit Luxemburg. Bravo! Dat kan alleen maar een Belg zijn, denk je dan. Mis poes! Een Hollander!

Dus de Nederlandse centrale bank kwam vandaag helemaal idioot uit de hoek, nu al goed om reeds op vrijdag weg te lopen met de titel van de idiootste centrale bankier van de week. Een dikke proficiat. Wat heeft de Nederlandse centrale bank nu gedaan?

De Nederlandse centrale bank verplicht een Nederlands pensioenfonds om bijna de gehele positie die het fonds heeft in goud (13% van het totaal) te verkopen. Ja, je hoort het goed. Er zijn amper pensioenfondsen die belegt zijn in goud, laat staan fysiek goud!, en die weinige fondsen die dat wel (met succes) doen, worden dit recht nu verboden via een rechtzaak die de centrale bank aanspande.

Hopla:

DNB heeft een pensioenfonds de aanwijzing gegeven haar beleggingsportefeuille in goud blijvend af te bouwen – afhankelijk van de uiteindelijk samen te stellen assetmix – tot een percentage gelegen tussen 1 en 3%. Hoewel het fonds kan worden nagegeven dat de motivering van het bestreden besluit summier is, is naar het voorlopig oordeel van de voorzieningenrechter ter zitting genoegzaam onderbouwd waarom DNB van oordeel is dat het fonds heeft belegd in goud in een mate die een bovenmatige afhankelijkheid als bedoeld in het vijfde lid van artikel 13 van het Besluit financieel toetsingskader pensioenfondsen oplevert. Naar de mening van DNB levert een belegging van 13% van het vermogen in de categorie grondstoffen, waarbij die belegging zich bovendien beperkt tot één grondstof, een bovenmatige afhankelijkheid op van de waardeontwikkeling van die grondstof. DNB wijst er in dit verband op dat pensioenfondsen gemiddeld 2,7% beleggen in de categorie grondstoffen. Voorts wijst zij op de volatiliteit van goud die blijkt uit de door het fonds overgelegde ALM studie. De stelling van het fonds dat goud niet zozeer als grondstof maar als een ruilmiddel moet worden gezien doet naar het oordeel van de voorzieningenrechter, gelet op de sterke volatiliteit ervan, onvoldoende af aan het betoog van DNB.

Dit wordt echt weer iets om in te kaderen. Terwijl alle pensioenfondsen in de komende jaren compleet waardeloos zullen worden, door de bovenmatige allocatie in obligaties, wordt de weinig pensioenfondsen die de obligatie-apocalypse willen wegdiversifiëren dit recht nu ontzegd.

Ik heb het al eerder gezegd. Stop met pensioenfondsen, tenzij je dat geld nooit meer terug wil zien. Doe het zelf.

En doe het zo:

Arm Nederland. En arme westerse wereld. There ain’t no gold, like gold.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in centrale banken, goud. Bookmark de permalink .

6 reacties op Plechtige prijsuitreiking van meest idiote centrale bankier van de week.

 1. YaHozna zegt:

  Wellink is een misdadiger, een wannabe slavendrijver die mogelijk ook nog slaagt in zijn afgunstige verlangens met hulp van de Nederlandse overheid. Gekozen door het volk, haha.
  Wel komisch dat de meeste Nederlanders nauwelijks of geen interesse hebben in dit soort nieuws. Altijd bezig met moraliseren en zichzelf superieur beschouwen hebben ze dit niet in de gaten. Wat een sufk…..

 2. koos zegt:

  De man is een boef! En een landverrader! Waar is ons goud, Nout???! Lachend in zijn vuistje zit hij straks op het strand ergens in Zuid-Amerika onze gouden muntjes te tellen. STAKKER.

 3. Herman zegt:

  Zou het niet kunnen zijn dat die geweldige Nout Wellink het nu al in zijn broek doet voor als vele Nederlanders ineens hun spaargeld omzetten in goud?? Kam hij hun dit niet meer afgemen. Het spaargeld moet in Nederland blijven om het weg te graaien van de spaarders. Ik denk niet dat Wellink de grootste idioot is maar de nog steeds niet wakker geworden Nederlandse bevolking en dus ook de spaarders die waarschijnlijk niet alleen hun pensioen verliezen maar ook hun spaargeld. Maar heb geduld er komt dit jaar nog een bankrun als Italie na/samen met Spanje een greep uit de europese kas doen

 4. Stéphane zegt:

  Vanwaar de frustratie? Dat ze er zo hard mee klooien geeft ons een duidelijke kans om véél geld te verdienen…

 5. goldandglory zegt:

  In Nederland wordt het met de dag moeilijker om goud en zilver te kopen.
  http://www.vrijspreker.nl/wp/2011/02/afm-sluit-de-grens-voor-goud-zorg-voor-jezelf-voor-het-te-laat-is/

  Lijkt me een precedent dat sterke navolging kan krijgen in andere landen. Koop voor het te laat is, zou ik zeggen

 6. Pingback: Nieuws | Edelmetaal-Info

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s