Volatiliteit ebt langzaam weg…

… om straks weer terug te komen als een zondvloed !

“The danger point comes not now, and not in 2010, but at the start of 2011.”

(citaat van Barones Shriti Vadera in december 2009, hoofdadviseur van toenmalig Brits premier Gordon Brown)

Dat gevaarlijk punt kon volgens mevrouw Vadera in 2011 ontstaan omdat de economie zich dan op het punt zou bevinden van 1 jaar na de terugtrekking van het gedrukte geld van de centrale banken. Mevrouw Vadera ging er namelijk eind 2009 van uit dat de centrale banken begin 2010 hun exit-politiek gingen realiseren. Namelijk stoppen met liquiditeit in de markt te pompen. De ECB heeft het een paar weken geprobeerd in maart 2009. Totdat Griekenland bankroet dreigde te gaan en met hen de volledige Eurozone. Waarop de ECB vlug weer een plan van 1000 miljard in elkaar botste, samen met de Europese Unie.

De andere (westerse!) centrale banken, zoals de Amerikaanse Fed en de Britse BoE, hebben zelfs geen moeite gedaan om een exitpolitiek te realiseren, wat uiteindelijk nog tot veel grote problemen zal leiden in de nabije toekomst. (Van de westerse centrale banken zijn de uitzonderingen echter te vinden in Zweden en Australië, waar de centrale banken de rente wél wisten te verhogen.)

Januari leek de maand van de succesvolle foute trades. Alles wat in 2010 slecht had gepresteerd, herstelde in januari. De beste aandelen waren onder andere Anglo Irish Bank (echter nog steeds -90% van de top!), en vele andere west-europese banken, waaronder ook Dexia. Ik zit niet in met mijn voorspelling. Het jaar rest nog 11 maanden. Nog genoeg tijd om Dexia in de problemen te krijgen.

Goud en zilver, die in 2010 hoge toppen scheerden, kregen een correctie te verduren. En die lijkt nu voorbij. Zilver staat opnieuw aan 30$. Voor diegenen die niet durfen bijkopen aan 26.50, 27 en 28$ is de kans hoogstwaarschijnlijk verkeken. Wanneer we door de 31$ gaan, wordt het opnieuw explosief. Net zoals na 21$.

Ondertussen zijn er 1 quintiljoen redenen waarom de algemene aandelenmarkten lager of hoger kunnen. Maar belangrijk is ook even kijken naar de volatiliteit van die aandelenmarkten. De rust is langzaam wedergekeerd. De storm op zee is gaan liggen. Maar voor hoelang? Er zijn 1 googol redenen waarom de volatiliteit zou moeten wederkeren, en dat zal uiteindelijk gebeuren.

Een greep uit een mandje redenen werd reeds eerder gepresenteerd. Ik heb het dan over: de ontluikende crisis van gemeentekredieten in de VS en Europa, een westerse obligatiemarkt in overdrive, sociale omwentelingen die resulteren in geopolitieke onrust en revolutionaire tijden, oprukkende inflatie terwijl de lonen (uitgezonderd in België) hopeloos achterblijven, (bijna bankroete) overheden die schulden doorschuiven naar supra-nationale niveau’s, ponzi-schema’s op wereldschaal, vooruitzichten gefundeerd op groots optimisme zoals in 1999, you name it – you got it, enz, etc.

Volatiliteit ebt langzaam weg, maar komt als een zondvloed. Dit zie je in onderstaande grafiek:

Het steunniveau van de volatiliteitsindex op 15. Veel lager kunnen we amper nog gaan. The only way is up!

Op 15 augustus 2011 vieren we de 40ste verjaardag van het afschaffen van de goudstandaard. En het is misschien toeval, maar op ondersstaande grafiek hoe een andere volatiliteitsmeter (hangt ervan af op hoeveel dagen je de volatiliteit berekent) het niveau in december aangaf als het laagste sinds 1971. Veertig jaar geleden.

De lage volatiliteit is gewoon veroorzaakt door de politiek van de centrale banken. De aan schulden verslaafde economie en de aan tera-liquiditeit verslaafde markten zijn gewoon weer compleet volgespoten. Er is geen paniek van ontnuchtering. We zitten nu in dat korte, maar krachtige moment waarop de verslaafde zich ultiem goed voelt en de wereld aan kan. Totdat de overdosis het hart lam legt, maar niet zonder voordien nog even een gigantische opstoot van volatiliteit door de markten te jagen.

Ik ben de woorden van Martin Armstrong indachtig. Een van de weinige economen die vele crisissen wist te voorspellen. In december 2008 schreef hij:

“Here in 2008, the model (nvdr: zijn computermodel waarmee hij vele omwentelingen in de markten wist te voorspellen) is projecting a sharp rise in volatility going into 2011 as it did in 1985 looking into 1987. The year 2011 is going to be a wild-ride and don’t expect the Governments of the world to look ahead – it just won’t happen.”

En verder:

“Since we are in a Private Wave (nvdr: 1985-2032), the volatility should be much greater than anything we experienced during the previous Public wave (1934-1985). The Private Wave that preceeded (1882-1934) was laced with numerous panics, exceptionally high volatility, and the US Treasury going broke just 13 years into that wave formation during 1896. We had the Richmans’s Panic of 1903 about 21 years into that Wave and that is about where we stood at the high in 2007. The major Panic of 1907 that was in part created by the San Francisco Earthquake, was the final straw that broke the Railroads ending the leadership of the transportation era shifting that distinction to the Industrials for the Panic of 1929.

From a timing perspective, the 1907 Panic would be in line with about 2011. This is nearly 26 years from the beginning of this current Wave being 1985.65. The danger is that we could see the fall of Socialism. That is not welfare and mere social programs. That is the entire structure of society. If Government continues to run by the seat of its pants, we are more-likely-than-not going to experience one huge meltdown economically.

(citaat: Martin Armstrong, december 2008)

“And that’s all I have to say about that.” (citaat: Forrest Gump)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

3 reacties op Volatiliteit ebt langzaam weg…

 1. Let it happen.

  Hoe eerder de boel instort, hoe beter.

  Ik bid er zelfs voor.

  Down met die hypocriete en achterlijke zooi.

 2. goldandglory zegt:

  It will happen. 🙂

  Het systeem vraagt om te breken. In 2008 waren we er zo dichtbij, veel dichter dan velen durven geloven/toegeven.

  De volgende keer kan het echt breken zonder te buigen.

 3. Pingback: Westers financieel systeem onder de guillotine. | Goldandglory's Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s