Back to the Future: 1980

“A billion dollars isn’t what it used to be.” (Bunker Hunt, in 1980)

De zilverprijs explodeert in het aanschijn van de aanrollende hyperinflatie.

Terwijl de goudprijs voorlopig nog wat moeite heeft om krachtig doorheen het ‘oude’ record van december 2010 te breken, blaast de zilverprijs alle weerstand omver.

Het is nu wachten (meer dan waarschijnlijk een kwestie van dagen) op economen van gerenommeerde banken die zichzelf voor de voeten zullen lopen om zilver de nieuwe zeepbel te noemen. Als zij in augustus 2010 orakelden, toen zilver aan 20$ noteerde, dat die ‘zeepbel’ ging ontstaan dan wil ik nog wel eens luisteren. Maar die economen zijn er niet, dus zal ik een beetje huilen van het lachen.

Zilver eindigt de week dus uitzonderlijk sterk en het zal op de grafiek staan. Het is van februari 1980 geleden dat de zilverprijs nog zo hoog op 35,67$ de week beëindigde.

Op het internet begint het stilletjesaan ook te ontploffen aan artikels over zilver, maar nergens zal je deze grafiek vinden:

De weekgrafiek van de zilverprijs tijdens de historische prijsexplosie (en ineenstorting) van juli 1979 tot mei 1980.

Slechts 8 weken noteerde de zilverprijs toen tussen de prijs van 30 en 40$ per ounce. Daar zijn we nu netjes door aan het boren. Vakkundig zonder gaatjes (GAP’s zoals dat in technische analyse heet.) Die gaatjes waren er wel in 1979 en ’80, zodat de sterke correctie onvermijdelijk was.

Wacht tot de kroniek van de aangekondigde zilverexplosie de voorpagina’s van de kranten begint te halen. Het begint te komen. In 1980 kwam het verhaal zelfs in een artikel van de Playboy. Deze keer gaat het verhaal nog veel sexier worden.

“I was just trying to make some money.”

(Bunker Hunt, een van de gebroeders Hunt die de zilvermarkt in 1980 wisten op te blazen).

“He is the kind of guy who will order chicken-fried steak and JellO, spill some on his tie, and then go out and buy all the silver in the world.”

(Collega van Bunker Hunt, in 1980)

Dit bericht werd geplaatst in zilver. Bookmark de permalink .

5 reacties op Back to the Future: 1980

 1. Tom Wieme zegt:

  Een dikke proficiat met deze blog ! U geeft toch geen beleggingsblad uit genre Analyse of Beursparels ? Anders neem ik onmiddellijk een abonnement.
  Ik zal mijn zilver en goudturbo’s goed vasthouden, volgens enkele sites zou zilver tegen april/mei de 50$ bereiken. Let’s wait and see. Ben wel gerustgesteld dat de huidige forse stijging zonder gaps gebeurt, zodat een steile correctie minder waarschijnlijk is.

  • goldandglory zegt:

   Bedankt, Tom. Wat niet is, kan komen. Wie weet.
   Kzou nu toch langzaam durven beginnen denken aan stoploss orders inbouwen voor de turbo’s om je te beschermen tegen plotse daling. Soms moet je deel winst durven nemen.

 2. YaHozna zegt:

  Mike Maloney geeft op FSN van Puplava mi helder aan waarom de Hunts niet voor de zgn. zeepbel hebben gezorgd.

  Hoe dan ook, zilver en goud hebben nog een hele lange weg opwaarts te gaan. Daarbij komt; wat nu wereldwijd monetair/economisch/politiek aan de gang is mi niet te vergelijken is met de situatie van de jaren zeventig. Destijds was het allemaal veel, veel milder.

 3. goldandglory zegt:

  Kan je me de link bezorgen van die uitleg van Mike Maloney? Ik vind het niet. Was het een artikel of in de radioshow?
  groeten

 4. Pingback: Nieuws | Edelmetaal-Info

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s