Gedachten over Japan en olie, en meer.

Vluchtig wat gedachten neergepend die de komende week wat duidelijkheid zullen moeten krijgen: Het is een druk weekend voor diegenen die de actualiteit volgden. Het is druk als je een opinie over de toekomst van de markten en de economie wil vormen, want vele factoren, heel veel factoren zijn in beweging.

Mogelijkheden:

Zilverprijs wist vrijdagavond terug te stijgen tot net geen 36$, terwijl het op vrijdagochtend teruggeslagen was tot bijna 34$. Een zeer sterke dag dus, en het lijkt een positieve actie op het eerste zicht. Maar als ik op de weekgrafiek kijk, dan zie ik dat er een ‘doji’ gevormd is (dit gebeurde reeds eerder op daggrafiek rond 21$, dus kan altijd gewoon keerpunt betekenen ipv echte top) Hoewel de doji (een term uit Japanse technische analyse) vaak geen positief signaal is, is het wel positief om te zien dat het onderbeen langer is dan het bovenbeen. Dat geeft weer dat de laagste prijs van de week relatief veel lager was dan de hoogste prijs van de week en dit allemaal vergeleken met de slotkoers. Hoe grappig dat ik Japanse candlesticks nu gebruik… Op een moment dat Japanners ook hun kaarsen mogen bovenhalen wegens stroomonderbrekingen. Maar de vraag die altijd belangrijk is: moet ik TA nog gebruiken als basis in gemanipuleerde markt? Natuurlijk niet om main assets in zilver te beheren.

http://web.streetauthority.com/terms/doji.asp

Zilver verontrust me dus weer opnieuw eigenlijk. Vooral omdat goud en palladium zwak reageren. Palladium eindigde de dag negatief, ondanks intradayherstel. Goud eindigde positief, maar blijft onder topkoers.

De mijnaandelen wisten niet te herstellen wat ook niet positief is (ze werden tegengehouden door algemeen dalende aandelenmarkten).

Olie is een belangrijk punt. Laatste dagen wist olie te dalen opnieuw richting 100$ (denk hier aan WTI) Ondanks geen verbetering in Libië. Integendeel Khadaffi doet tegenoffensief en lijkt te winnen op rebellen. Intussen blijft situatie in Koeweit en Saoedi-Arabie onderhuids gehouden, terwijl Bahrein opstanden blijft kennen.

Adam Hamilton van Zeall waarschuwt opnieuw voor zilvertop. Hij deed dit reeds eerder in de herfst, maar nu lijkt kans beter dat hij er dicht bij zit. We zullen zien.

Zilver en co kunnen echter stijgen wanneer dollar finaal valt. Dollar lijkt op cruciaal punt. Laatste weken sterk gedaald en het proces van daling kan versnellen en chaotischer verlopen. Obligitiemarkt kan er onder vuur komen (Bill Gross verkocht reeds). Japan zal nu ook niet meer dé grote koper zijn (Japan zal nu toch ook niet meer Europa te hulp schieten, zeker?)

Wat zal de yen doen bij opening? De centrale bank pompt 55 miljard yen in het syteem om liquiditeit te garanderen. Dat had ik dus verwacht. Andere opinies stellen dat yen kan stijgen tot repatriëring van tegoeden uit buitenland. Japanners gaan niet meer lenen aan het buitenland.

Wat met olie verder? Japan derde grootste economie, kan vraag verlagen. Maar anderzijds is er probleem met kernreactoren, tekort aan elektriciteit waardoor ikzelf vermoed dat Japan in de open markt geraffineerde olie zal moeten opkopen. Dit kan sterk positief zijn voor olieprijs.

Kan olie verder stijgen, terwijl edelmetalen corrigeren? Dat ging ook zo in 2008. Toen edelmetalen reeds in maart corrigeerden, terwijl olie nog tot juli doorsteeg.

Raffinaderijen liggen plat in Japan, waardoor men olie zal moeten importeren van het geraffineerd niveau. Het idee van de eerste analisten is dat doordat er geen raffinaderijen werken geen olie zal geïmporteerd worden, maar de overheid zal het waarschijnlijk moeten opkopen om het land op een minimum ‘draaiende’ te houden.

Jim Puplava zei vrijdag in gesprek met Carl Swenlin en zijn copain dat zij op korte termijn gaan inspelen op raffinaderijen. Die marges gaan daarin stijgen.

http://www.bloomberg.com/news/2011-03-13/refinery-margins-poised-to-surge-after-japan-quake-cuts-power-capacity-9-.html

“The quake has shut or disrupted supplies from seven of Japan’s oil refineries, accounting for more than a third of the nation’s oil processing capacity, or 1.6 million barrels of crude a day. Refinery utilization may fall to about 65 percent following the earthquake, from 88 percent beforehand, Wood Mackenzie said in a report on its website.”

Het is ook afwachten wat de yen zal doen. Turd Ferguson, en op eerste gezicht zou iedereen dat kunnen denken, oppert dat yen zal zakken wegens opnieuw geld drukken en de verwoesting van de economie. De repatriëring van overzees geld kan echter tegengewicht bieden en alsnog de yen boosten, zoals dat in het verleden bij Japanse aardbevingen gebeurde.

http://www.reuters.com/article/2011/03/11/us-markets-forex-idUSTRE71J2YO20110311

“If you look at the earthquake in 1995, that also resulted in yen strength,” said Michael Woolfolk, strategist at BNY Mellon. “Japanese investors that have been heavily invested overseas bring it back home in periods of risk aversion.”

Analysts said Japanese insurance firms could prove to be heavy yen buyers in the days and weeks ahead as they sell foreign assets to pay damage claims.”

De euro-top is een beetje helemaal naar het achterplan verzeild geraakt. De euro-leiders besloten het reddingsmechanisme (van de eurolanden! – er is dus nog andere reddingsmechanisme) te vergroten van 250 miljard naar 440 miljard euro. (wel degelijk in miljard) Of dat genoeg zal zijn? Van Rompuy denkt dat er geen obli’s in de secundaire markt zullen moeten opgekocht worden. Ik geloof daar geen zak van.

Portugal en Spanje zijn volgende. Als Italië erbij komt, wordt dat een drama voor de obligatiemarkt. Massaal veel pensioen- en obligatiefondsen belegd in Italie. Ierland krijgt niet de gevraagde korting.

Het olieprobleem lijkt me zowaar het grootste te worden. Japan mag nog zoveel yen’s printen als ze willen. Olie kan je niet digitaal creëren via een druk op de knop. Japan is voor 80% afhankelijk van olie uit Midden-Oosten en de raffinagecapaciteit ligt op apegapen door de aardbevingen en tsunami.

Er worden bovendien nog aardbevingen verwacht. De markten kunnen eigenlijk amper positief reageren tenzij in Japan het volledige kernreactorengevaar snel opgelost raakt. Dit is kritiek. Het wordt inderdaad een belangrijke week. Ik begin dus wat voorzichtiger te worden over zilver. De evolutie moet goed in het oog worden gehouden, vooral met betrekking tot speculatieve posities.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s