Goud, om andere redenen.

Nog voor de inflatietsunami toeslaat in een land dat al twee decennia in de ban is van een hardnekkige deflatie, zegt de natuur opeens dat het genoeg is.

De natuur zegt de voorbije jaren al vaker tegen de volledige wereld dat het niet akkoord is met de huidige gang van zaken.

Bij de overgang van het jaar 2009-2010, toen we een nieuw decennium instapten, wisten vele voorspellers te zeggen dat het nieuwe decennium niet slechter kon verlopen en dus alleen maar beter kon. In het eerste decennium van de nieuwe eeuw werd de wereld opgeschrikt door vele nooit eerder geziene tegenslagen zoals op 11 september 2001, de tsunami in Zuidoost-Azië, Orkaan Katrina in de VS, zware aardbevingen in Iran en andere gebieden, de ergste financiële crisis sinds 1929, oorlogen in Irak en Afganistan. Maar we zijn nu 1 jaar en 3 maanden verder in dit tweede decennium. En de balans is nu al rampzalig.

Vorig jaar begon al met de aardbeving in Haïti die de helft van het eiland verwoestte en waar men nu nog zit te vechten tegen de cholera-epidemie. Er was de vulkaanuitbarsting in IJsland die het vliegverkeer in Europa compleet lam legde. Er was de vulkaanuitbarsting van de Merapi, de aardbeving in Chili, één van de zwaarste van de laatste 100 jaar, er zijn de overstromingen. Massaal veel overstromingen. Vorig jaar honderduizenden mensen in Pakistan (maar de gebeurtenis werd niet zo gemediatiseerd en hulpdiensten kwam zonder geld te zitten), overstromingen het laatste halfjaar nog. Hier in België de ergste overstromingen in 50 jaar, in Bangladesh (as usual), maar ook in Sri Lanka. En vorige maand stonden grote Australische steden, waaronder Brisbane, nog compleet blank. Er was vorig jaar de ongeziene Europese financiële crisis. Griekenland en Ierland klopten aan bij het IMF. Ongezien (en het ergste moet hierin nog komen). Er is de revolutionaire golf in het Midden-Oosten waarvan het einde niet gezien is. Er was vorig jaar de ontploffing in de Golf van Mexico waarbij olie-verontreiniging voor de grootste milieuramp ooit zorgde. Vorige zomer de grootste hitte in Rusland sinds de metingen. Deze winter ongeziene sneeuwval. En nu Japan.

De volatiliteit van de natuur heeft zonder twijfel zijn weerslag op de financiële markten. Het is niet de enige factor. Maar het is één van de vele factoren, zoals financiële waarderingen, de werking van het kredietsysteem, massa-psychologie en geopolitiek, demografie, interne politieke beslissingen, en veel meer. En soms krijgt de ene factor meer de bovenhand dan de andere. Ook in een financiële wereld waarin de meerderheid van de orderstroom wordt bepaald door computermodellen blijft psychologie overeind als één van die bepalende factoren. Want de modellen worden uiteindelijk opgesteld door mensen die nog steeds worden gedreven door emoties. De markten zijn emoties. De Japanse centrale bank komt maandagochtend in spoedzitting bijeen om maatregelen te treffen. Je kan verwachten dat de monetaire basis omhoog schiet. Obligaties worden opgekocht indien nodig en een val van de yen wordt verijdeld?

Hoe zit het nu met het gevaar in een kernontploffing? Tegenstrijdige berichten worden de wereld ingestuurd. Voor Europa is het geen probleem. Japan is letterlijk de andere kant van de wereld. We zullen pas achteraf weten of de Japanse overheid, net zoals de Sovjet-overheid in 1986, te laat de catastrofe toegaf. Hopelijk maken ze niet dezelfde fout. Er wordt wel gezegd dat de situatie nog ernstig is, dat de kernreactor in Fukushima moet afgekoeld worden en dit proces niet goed verloopt. Een tweede reactor is nu ook kritiek.

Ondertussen is de loop van de wereld ook geofysisch veranderd. Het Japanse hoofdeiland is 2.4 meter verschoven door de aardbeving. De aardrotatie is gewijzigd en een dag is voor iedereen nu wat korter geworden. Dat zijn de zaken die wij niet voelen.

Honderdduizenden mensen worden geëvacueerd. Vele anderen zijn vrijwillig op de vlucht geslagen. In de Japanse steden waren de winkelrekken al na anderhalve dag leeg gehamsterd. Wat doe je als je in paniek bent? De meeste mensen leven vaak op het ritme van de winkelbevoorrading: het just-in-time principe. Er zijn geen voorraden. En als het transportsysteem stilvalt, dan droogt de voedselbedeling heel snel op. Voor wie geen voorraden heeft kan dit snel kritiek zijn.

Ik ontdekte tijden geleden eens in een artikel dat goud ook goed is om andere redenen. Om andere redenen dan dat het zijn waarde vasthoudt in tijden van een laks monetair beleid, inflatie creëerend, in tijden van geopolitieke onrust en zo veel meer argumenten die ons steeds eerst in het hoofd schieten. Namelijk, bij een aardbeving in het verleden (was het in Kobe of Kyoto?) zocht een dame nadien onder het puin haar voornaamste bezitting dat ongeschonden was gebleven. Haar goudmunten.

Goud is duurzaam. Het breekt niet in puin, valt niet als een kaartenhuisje ineen bij de krachtigste aardschok. Ok, het kan meegesleurd worden door het water, opnieuw in de diepten van de oceaan. Maar eigenlijk is het niet mijn punt dat je goud na de ramp nog kan terugvinden.
Mijn punt is dat goud het meest excellente roerende goed is om met jou te transporteren als je moet vluchten. Een handvol goud is heel wat waard. Je kan vaak een aanzienlijk deel van je gespaarde rijkdom met goud in een zakje steken. Je kan geen huis op je rug binden. Of een auto.

Na de kernramp in Tjernobyl duurde het enkele dagen vooraleer de overheid de ramp toegaf en vooraleer er maatregelen werden genomen. Maar eenmaal alles duidelijk was, moesten de burgers van de nabijgelegen dorpen (de grootste stad in de buurt van de kernreactor was Prypyat) in een 3-tal uur hun huis of appartement verlaten. Er was geen tijd om iets te organiseren. Iedereen werd met een bus van de overheid weggevoerd en werd gezegd dat men enkele dagen nadien zou mogen terugkomen. Maar niemand mocht ooit nog terugkomen. En Prypyat is nu al een kwarteeuw een spookstad. Wat zou je doen als je je huis in 3 uur uit moet? Wat zou je meedoen, los van zaken die ook sentimentele waarde hebben? Water en eten, natuurlijk. Maar vooral: het roerende goed dat het meest waardevol is.

Na de Russische revolutie van 1918 dreigde ook de communistische revolutie over te slaan naar Duitsland. Het land was kapot van een verloren oorlog en de Weimar-republiek begon langzaam op te doemen. Vele Duitsers vluchten hun land uit toen ze hoorden dat een communistische revolutie in aantocht was. Weet je wat er gebeurde? De goud-zilver ratio explodeerde!! Iedereen wou goud bezitten om met dat goud te vluchten. De dichtheid van goud is namelijk veel hoger dan dat van zilver, het volume is dus veel kleiner zodat je veel meer ervan kan transporteren. De goud-zilverratio explodeerde toen richting 200!!! Terwijl historisch ongeveer 15 van kracht is, en vandaag ongeveer 40 (maar volatiel). Dat was wat ik ooit vernam uit historische bronnen. Dit fenomeen was natuurlijk zeer tijdelijk en lokaal gebonden. Er lag toen een opportuniteit voor mensen met stalen zenuwen. Het verhaal geeft ook aan dat diversificatie binnen de beleggingsmogelijkheden van edelmetalen noodzakelijk is. Natuurlijk zilver is nog steeds uitstekend, en veel beter dan papier in dergelijke tijden. Maar goud heeft ook datgene wat zilver nooit zal hebben. Een hogere dichtheid.

Ik schreef daarnet dat niemand nooit mocht terugkomen naar de steden en dorpen in de buurt van de kernreactor van Tsjernobyl. Dat is niet (meer) waar. Ondertussen wonen er reeds terug mensen in het dorpje Tsjernobyl. In de stad Prypyat woont niemand meer, maar toeristen kunnen er een uitstapje wagen. Een tijd geleden was ikzelf in Tsjernobyl (het kan niet altijd Benidorm of Blankenberge zijn). Ik heb op 50 meter van de ontplofte kernreactor gestaan. En de spookstad Prypyat bezocht. Het was werkelijk hallucinant om met eigen ogen te zien wat er gebeurt met de gebouwen en omgeving van een stad als die 25 jaar (sinds lente 1986) compleet verlaten blijven. (Daar lijken ook Detroit en Spaanse dorpen op af te stevenen door de huizencrisis).

Hieronder volgen enkele foto’s van de kernreactor van Tsjernobyl en de spookstad Prypyat. Tienduizenden mensen moesten in een paar uur tijd de stad uitvluchten en zo goed als alles achterlaten:

Zie hier het monument ter ere van de brandweerlieden die hun leven gaven om de kernreactor te blussen. Op gelijkaardige wijze proberen nu Japanse brandweermannen met zeewater de kernreactor af te koelen.

De befaamde kernreactor 4, met sarcofaag:

Op 50 meter van de kernreactor:

Een verlaten complex in de nabijgelegen stad Prypyat:

Appartement met uitzicht:

De verlaten stad: verlaten winkelcomplexen, scholen, sportzalen, Sovjet-appartementen:

Kermistoestellen die de overheid aankocht voor de 1 mei-viering van 1986. Nooit in gebruik genomen:

Het stedelijk zwembad:

Wat werd achtergelaten, bleef achter:

Wordt dit het lot van Fukushima en nabijgelegen dorpen en steden? We kunnen enkel hopen van niet. En weet ook, 25 jaar later is het opletten geblazen in Tsjernobyl en Prypjat. En in Prypjat moet je voorzichtig zijn hoe lang en waar je wandelt. Toch is het belangrijk om te onthouden dat je met een lange-afstandsvlucht of een onderzoek onder de scanner ongeveer evenveel aan radioactiviteit wordt blootsteld als tijdens een wandeling in huidig Prypyat. Bewoonbaar is het natuurlijk niet echt. Maar het fruit begint er opnieuw aan de bomen te groeien en de Oekraïense regering wil het gebied gebruiken om landbouw uit te voeren.

Ondertussen heeft de aardbeving in Japan enkele vulkanen geactiveerd in Rusland, Indonesië, en uiteraard ook in Japan zelf. Het verhaal is ook hier (net zoals de Europese schuldencrisis en de Arabische revolutiegolf) nog niet voorbij. Op zondagmiddag wordt er ook gemeld dat een andere kerncentrale van Onagawa nu in de problemen komt. De kerncentrales van Fukushima zouden het radioactieve Caesium-137 aan het lekken zijn, nadat kernfusie is gebeurd. In een relatief dichtbevolkt gebied als Japan, kunnen de gevolgen niet te overzien zijn.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Apocalyps, goud. Bookmark de permalink .

6 reacties op Goud, om andere redenen.

 1. YaHozna zegt:

  Zonnecollectoren zullen zeer gewild worden nu kernenergie wederom zeeeeer kritisch bezien zal worden. En in zonnecollectoren gaat flink wat zilver.

  Daarbij, boven de grond zilver is momenteel schaarser dan goud.

  Daarbij, we zitten nog niet in een WWIII situatie waarbij miljoenen burgers moeten vluchten.

  Conclusie: zilver is nog heel goedkoop en zal een inhaalslag gaan maken tov goud, is daar wellicht nu mee bezig.

 2. goldandglory zegt:

  Ik ben helemaal met je eens mbt lange termijn. Maar om lokale zilver of goudprijs omhoog te krijgen hoeft geen wereldrampscenario zich te voltrekken. Gewoon een lokaal rampscenario, zoals dat nu in Japan gebeurt. Of zoals in Duitsland tijdens de vrees voor communistische revolutie. De lokale prijs is uiteindelijk allesbepalend. Als goud in België een premie heeft van 50% en in de VS niet dan kan mij dat niet schelen dat de Amerikanen de slag missen. Het is altijd de eigen lokale situatie die doorslaggevend is, hoe geglobaliseerd deze aardbol intussen ook is.

 3. Patricia zegt:

  Een leuk verhaal, maar in deze tijd achterhaald. Van oost tot west, van noord naar zuid ,spreiding van vermogen over de wereld. Ook al gedacht aan diamanten, nog gemakkelijker om mee te nemen. Radioactief goud geeft ook problemen (Goldfinger
  senario)

 4. goldandglory zegt:

  Hoezo achterhaald? De Japanners zijn aan het hamsteren en vluchten geslaan. Het wordt nu wachten op eerste berichten over premies in Japan op fysieke goudprijs.

  Diamant biedt geen historische connotatie met geld. Goud en zilver wel.

  • Paricia zegt:

   Je mag goud niet zomaar onbeperkt meenemen over de landsgrenzen.
   Het volume en het gewicht van diamanten is veel kleiner dan dat van goud en zilver en de waarde per eenheid veel hoger.
   Een niet ondenkbaar gevolg van deze ramp kan zijn dat de Japanners massaal hun US obligaties op de markt gaan dumpen. Er is kapitaal nodig
   om de boel weer op te bouwen en de verloren gegane ook Agrarische)grondstoffen( waaronder ook Uranium) weer aan te schaffen
   Het dumpen van US obligaties kan een ketting reactie worden en het laatste zetje geven aan de vernietiging van de US dollar.
   Dit kan wel eens plaats vinden in de komende drie maanden( voor augustus)
   Ik voorzie dan ook het begin van de goud en zilver mania.
   mvg
   Patricia.

 5. Pingback: Nieuws | Edelmetaal-Info

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s