“Information Overload” en desinformatie: dodelijke combinatie voor de belegger

Informatie wordt vaak gezien als de meest waardevolle bezitting voor de succesvolle belegger. Dat is enigszins juist. Gewapend met de correcte informatie kan men goede beleggingen onderscheiden van slechte beleggingen.

Het is de taak van elke belegger om de meest correcte informatie te bezitten en zijn investeringsbeslissingen daarop te baseren. De meeste mensen zijn echter extreem zwak in het vergaren van goede informatie en daarom hebben vele beleggers dan ook zeer slechte resultaten met hun beleggingsportefeuille. Zo simpel is het eigenlijk.

Er zijn tegenwoordig twee grote soorten problemen met informatie die ervoor zorgen dat informatie enorm contraproductief of waardevernietigend kan werken.

1/ Een teveel aan informatie (“information overload”), waardoor we de waardevolle informatie niet meer kunnen onderscheiden van de minder waardevolle en nutteloze informatie. Een teveel aan informatie leidt er ook toe dat we teveel tijd verliezen met het inwinnen van informatie waardoor er daarna geen tijd meer overblijft om het daadwerkelijk te gaan gebruiken.

2/ De verspreiding van foutieve informatie. Foutieve informatie kan om vele redenen worden verspreid. Voornamelijk uit domheid. Maar daarnaast zien we dat er ook personen zijn die er baat bij hebben dat foutieve informatie wordt verspreid.

Ik vertel hier allemaal niets nieuws. Maar denk eens goed na over de enorme consequenties van dit alles voor de leefwereld van de 21ste eeuwse belegger tijdens de internetrevolutie die zich momenteel nog steeds sterk ontwikkelt.

Ik vertel hier niets nieuws. En doorheen de tijden zijn we steeds onderhevig geweest aan een teveel van informatie. Ruwweg als volgt doorheen de tijden:

Gevolgen van information overload, lang geleden:

Niet zo lang geleden (voor het internet tijdperk):

Tegenwoordig:

De nieuwe technologische revolutie heeft echt voor een breuk in de wereldgeschiedenis gezorgd omdat het zoveel zaken heeft gewijzigd, niet in het minst in hoe we omgaan met informatie. Het gaat voornamelijk om de snelheid, de accuraatheid en de hoeveelheid. We kunnen veel sneller, veel accurater en een veel grotere massa aan informatie verwerken door de komst van de computer. Maar er zijn ook gevaren die gekoppeld zijn aan deze positieve ontwikkelingen. Ik heb ze daarnet eigenlijk al uitgelegd en we kennen ze dus allemaal. Maar gaan er vaak niet goed mee om.

Voor een belegger zijn de gevolgen amper te overzien. Net als de informatie die hij nu dagelijks kan vinden: niet te overzien. Door het internet kan men nu elke minuut, seconde (in real time) op de hoogte zijn van de prijs van een aandeel of elk ander beleggingsproduct. Je kan de balansen van bedrijven op hun website raadplegen alsook nieuwe berichtgeving. Men kan studies van allerhande instanties vinden over aandelen, bedrijven, economieën van landen, valuta, enzovoort. Men kan naar websites gaan en overspoeld worden door de opinies van analisten en economen. Dit kan via nieuwe sociale media zoals blogs, twitter, online-video’s, noem maar op.

Maar er zijn maar 24 uur in een dag. Een mens moet keuzes maken. Welke informatie neem je tot jou? Welke informatie lees je diagonaal, en welke informatie lees je tot twee keer toe zodat je het volledig begrijpt? Hoe beslis je welke informatie waardevol is? Er zijn zoveel bronnen. We leven in een tijdperk waarin een nooit eerder groot aantal mensen hun opinie geeft over vanalles en nog wat, dus inclusief financiële zaken. Hoe beslis je welke persoon een waardevolle opinie heeft? Hoe vindt je dergelijk persoon of dergelijke instantie?

En bovendien, indien je een succesvolle belegger wil zijn, is ondertussen duidelijk dat je informatie moet bezitten die veel verder gaat dan het puur financiële in deze wereld. De financiële wereld wordt beïnvloed door zoveel andere factoren zodat men ook op de hoogte moet zijn politieke ontwikkelingen, weersontwikkelingen, sociale ontwikkelingen, technologische ontwikkelingen, en zo kan ik nog wat doorgaan. Tegenwoordig moet je breder denken: de gevolgen van een kernramp voor een economie kunnen inschatten, internationale ontwikkelingen zoals revoluties, staatsgrepen, kunnen kaderen. Waar zijn de gevolgen van de opwarming van de aarde goed/slecht voor? Weersontwikkelingen voor grondstoffen en inflatie? Wat komt er in huis van de politieke beloftes van de gewonnen politici na verkiezingen, welke idioot komt nu aan het hoofd van het IMF en zal dit iets veranderen? Zal de nieuwste uitvinding van Apple een flop zijn en gaat Nokia bankroet omdat ze de nieuwe technologische revolutie misten? Is er een causale relatie tussen modetrends in kledij en stieren- en berenmarkten in aandelen?, etc.

Voor een persoon met een dagelijkse job buiten de financiële wereld een schier onmogelijke taak om genoeg tijd vrij te maken om voldoende informatie op te doen, laat staan vaak de juiste informatie. En wanneer weet je of je voldoende of alle nodige informatie hebt vooraleer je daar werkelijk iets mee kan doen? Zoals een aandeel aankopen, een activaklasse overwegen in je portefeuille, een bepaald ETF op een land, etc.. Maar ook mensen binnen de financiële wereld, zoals ikzelf, worden overstelpt door informatie. Iedereen schreeuwt om je aandacht.

Het aantal studies, commentaren en dergelijke dat op mijn bureau blijft liggen en zich opstapelt wordt ongezien. En dat heb ik al een ongelooflijk strikte screening gedaan, van informatie van idioten die de reële of digitale prullenbak ingaat. Dus de overblijvende nuttige informatie: niet meer mogelijk door te nemen. Zelfs niet als ik me afzonder en even een paar weken in een abdij-verblijf.

Voor mensen bij wie de financiële wereld een ver-van-hun-bed-show is, is het niet anders. Zij worden ook overstelpt door informatie, en laten zich overstelpen, maar vaak met een andere vorm van informatie. Wij allen worden overstelpt door informatie, vaak extreem nutteloos. En wij zijn eraan verslaafd. Denk maar aan opinies op het internet. Iedereen ventileert wel ergens zijn opinie (ik doe dit zelf via deze blog!), maar er is ook de constante stroom aan facebookberichten die je elke dag wat momenten kan kosten, kostbare tijd, en na verloop van tijd een waanzin aan tijd! Er is de kabeltelevisie, als je wil heb je de keuze tussen tientallen of honderden kanalen. Er is de stroom aan twitter-berichten, van vrienden of bekende mensen (vlamingen of buitenlanders). Je kiest zelf waaraan je je wil blootstellen, maar tegenwoordig kiest iedereen voor het idee van “meer is goed”.

Veel mensen raken, zonder dat ze het goed en wel beseffen, niet alleen verslaafd om mee te zwemmen in deze informatiestroom en er zich aan te laven. Maar de meeste mensen zien ook het groter geheel niet meer. Het grotere plaatje. De informatie van vandaag telt, wat gisteren was of morgen zal zijn, is niet meer of nog niet geweten.

Ook als belegger is dit een groot probleem want ik zou een beleggingstrategie niet baseren op daytrading. Beleggers moeten een totaalstrategie hebben die zich ver over de tijd uitstrekt en de toestroom van steeds meer informatie verhindert hen om daar nog mee bezig te zijn.

Er zijn twee denkers die voor dit alles lang geleden gewaarschuwd hebben. Zij dachten lang geleden na over hoe het zal zijn in de toekomst, en hoe totalitaire samenlevingen omgaan met informatie. Het doet je ogen openen. Wij leven in deze toekomst.

Hieronder volgt een subliem overzicht in de visie van Aldous Huxley en George Orwell en hun visie over hoe de mensheid in de toekomst onderhevig zou zijn aan informatie. Informatie die geleid zou worden door een totalitaire staat. Zowel Huxley als Orwell hebben van elkaar verschillende opvattingen.

Zo stelde Orwell dat de overheden de burgers onjuiste informatie zouden bezorgen en de juiste informatie zou bewust achtergehouden worden. (“Alles gaat goed”, Er is geen crisis. Het is allemaal niet erg. Er is geen bankrun. De staatsfinanciën zijn in uitstekende staat, etc. Waarom kunnen de economen die de vorige crisissen ontkende nog steeds een tribune in de media krijgen?), terwijl Huxley stelde dat we gingen bombardeerd worden met een teveel aan informatie waardoor we het overzicht zouden verliezen en het belang van de verschillende bronnen niet meer zouden kunnen inschatten. De waarheid zou verloren gaan en een oceaan van bull shit. Dat zouden we volgens Huxley voornamelijk aan onszelf te danken hebben omdat de mensheid constant op zoek gaat naar genot en afleiding. (Als iedereen een restauranthouder of huizenmakelaar was, dan konden we stellen dat het huidige programma-aanbod op kabeltelevisie zeer nuttig is). Zo is er in een bepaald land al 1 jaar geen regering, maar de politici in dat land overstelpen de burgers nog steeds met nutteloze,waardeloze opinies en commentaar over de evolutie van de toestand. We worden overstelpt door brood en spelen, veel spelen, een overload aan entertainment en informatie over deze “sterren”. En we laten ons overstelpen en via de sociale media gaan we alle zever met elkaar ‘delen’, waardoor het zich exponentieel vermenigvuldigd.

Ik kan niet zeggen dat enkel Orwell of Huxley gelijk heeft. Ze hebben beiden gelijk. En dat hadden ze zelf waarschijnlijk niet voor mogelijk gehouden, maar het is wel de huidige stand van zaken. Zeer verontrustend en gevaarlijk.

Desondanks is er een opportuniteit. Enkele uitzonderingen binnen de (beleggings)wereld weten binnen deze omstandigheden toch nog de juiste informatie te onderscheiden tussen de massa waardeloze informatie, het kaf van het koren te scheiden. Doordat zoveel andere beleggers op het verkeerde been worden gezet (en zichzelf op dat verkeerde been zetten), zal het zeer lonend zijn om die massa voor te zijn.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Information Overload. Bookmark de permalink .

Een reactie op “Information Overload” en desinformatie: dodelijke combinatie voor de belegger

  1. Pingback: Overdaad aan informatie sterft nog niet. | Goldandglory's Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s