Ondertussen in de Dexia-toren…

“This is going to be legen… wait for it… dexiary!” 

Terwijl de meeste ogen binnen de financiële wereld gericht zijn op Griekenland, kreeg Dexia de voorbije dagen een links-rechtse uppercut te verduren. Springlevend, aldus de CEO. Binnenkort half knock-out, als je het mij vraagt.

Vorige week ontdekte Moody’s, het ratingbureau, plots dat Dexia een significante blootstelling had aan Griekse obligaties. Blijkbaar hebben ze bij Moody’s een jaar of twee liggen slapen. Dat kan gebeuren.  Toen dit bericht vorige week in pers verscheen, kende het aandeel van Dexia onmiddellijk een flash-crash. Namelijk: een tussentijdse daling van iets meer dan 10% waarna enig herstel weer ontstond.

Dat herstel is momenteel van korte duur. Als gevolg van een mogelijke ratingverlaging door Moody’s zijn Amerikaanse cliënten van Dexia wantrouwiger om door Dexia gegarandeerd papier van steden & gemeenten op te kopen. Dexia probeert de gaten te dichten met cash, maar hoe lang zullen ze dit volhouden als meer Amerikaanse cliënten wantrouwiger worden? Ziedaar de links-rechts combinatie in het gezicht van Dexia.

Dexia is echt de nagel aan de doodskist van België, en kan hierdoor ook mogelijk het einde van de eurozone betekenen. Het domino-effect is simpel. Als Dexia verliezen moet nemen op Griekse obligaties (die ze voor meer dan 4 miljard in portefeuille hebben), kan een kapitaalsverhoging zich opdringen. En als ze geen verliezen moeten nemen op Griekse obligaties dan is het gewoon wachten tot een volgende land of aantal steden in de schuldproblemen raken (slechts een kwestie van tijd). Opnieuw zullen de Belgische en Franse staat dan mogen tussenkomen. Een Belgische staat zonder regering en reeds met een schatkist die aaneenhangt van de virtuele bankgaranties, staat bovendien zeer zwak in zijn onderhandelingspositie. Wanneer de Belgische staat zich dubbel moet plooien en verdere bankgaranties of verliezen van Dexia op zich moet nemen, kan de kredietwaardigheid van België in het gedrang komen. België, het middelpunt en niet de periferie van Europa.

Een Fortis-scenario lijkt te kunnen ontstaan voor Dexia. Hierbij zal Dexia, wanneer het aandeel van Dexia verder ineenstort en kredietwaardigheid verliest, onder de loep worden genomen door de internationale financiële wereld. Snel zal duidelijk zijn dat Dexia in de toekomst zijn gigantische portefeuille van om en bij de 140 miljard euro nooit op een deftige manier zal kunnen afbouwen. Ook al heeft Dexia daartoe plannen. Zie via volgende presentatie.

Een scenario werd mij enkele dagen geleden als volgt ingeprent. Wanneer duidelijk zal zijn dat Dexia opnieuw extern kapitaal nodig heeft, zullen de Belgische en Franse staat weer moeten bijeenkomen want zij zijn nu eenmaal de grootste aandeelhouders. Terwijl Leterme’s regering van loopse zaken (oeps, tikfout) amper een beslissingsmacht heeft, zal men noodgedwongen Dexia verkopen aan een Franse bank. Aangezien BNP Paribas reeds een Belgische bank kocht, moet men kijken naar de tweede grootste Franse bank. Een bank die (toevallig) in België actief is op de private banking markt, maar graag ook actief zou worden op de Belgische retailmarkt alsook de wereldmarkt van publieke financiering (waarom die bank daar geïnteresseerd in is, is mij een raadsel. Maar goed, het is niet omdat het achteraf voor die bank een vergissing zal blijken te zijn, dat het niet kan gebeuren).

Wanneer de aandelenkoers nog meer onderdruk komt worden de hoofdactiviteiten van Dexia dus voor een appel en ei verpatst aan de Fransen, terwijl de Belgische staat zal achterblijven met de vuile obligatieportefeuille van ongeveer 140 miljard. Net zoals België na de verkoop van Fortis aan BNP Paribas de vuile kredietportefeuille van Fortis mocht houden. De Fransen zullen wel zo slim zijn dat ze tijdens het onderhandelen de gigantische obligatieportefeuille van Dexia (ook wel liefkozend genoemd: de “Legacy Division”) achterlaten bij de Belgische belastingbetaler.

Dat ‘geschenk’ zal meer dan waarschijnlijk de kredietwaardigheid van België in een waterval-versnelling brengen, net zoals gebeurde met Ierland. Dan zal Christine Lagarde, op dat moment de nieuwe topvrouw van het IMF, ons land bezoeken. Waarschijnlijk op het appartement van de minnares van Leterme. Wie weet zal DSK ook aanwezig zijn.

Hoe dan ook, het is naar de kl*ten. Ik ben benieuwd of dit nog voor het einde van het jaar zal gebeuren, maar weet dat sommige dingen zeer snel kunnen evolueren.

Sommigen lezers zullen zich herinneren dat ik in het begin van dit jaar kort maar bondig stelde dat Dexia in de huidige constellatie het jaareinde niet meer zou halen. Het zou binnenkort wel eens in een stroomversnelling kunnen komen.

Reken er dan maar op dat, na wat er reeds allemaal is gebeurd, de Belgische media zullen spreken van de ‘complete uitverkoop van België aan Frankrijk’.

Als het gebeurt, wordt het legendarisch.

 

Dit bericht werd geplaatst in Dexia, European banks. Bookmark de permalink .

8 reacties op Ondertussen in de Dexia-toren…

 1. Pingback: ‘Dexia haalt het einde van 2011 niet’ | Beurs.com

 2. kroegman zegt:

  Ik ben er ook al een tijdje niet meer gerust in. De beurskoers spreekt boekdelen; quasi geen herstel sinds de crisis die startte in 2008. De overheid onderzoekt best reeds het scenario waar het Dexia gewoon niet ter hulp snelt en bekijkt wat er dan nog aan verplichtingen bestaat (depositogarantie, en staatsgaranties). Dit zal op zich al de kredietwaardigheid van België aantasten, laat staan als men ook nog eens de legacyportfolio zou moeten overnemen. Dit is misschien een ondenkbaar scenario maar op het ogenblik dat Dexia (verder) in de problemen komt moet de overheid ook het algemeen belang in het oog houden. Misschien is dat algemeen belang beter gediend met een hands-off approach en louter begeleiding van de stervende naar het graf of onze zuiderburen. Meer een Fortis-scenario dan een KBC-scenario

 3. freddy zegt:

  Graag uw visie op de recente gebeurtenissen in Italie en in Amerika is nu het moment gekomen dat de obligatie markten gaan craschen Mondiaal !!!!!!!!
  Graag uw mening !!

 4. goldandglory zegt:

  Take it easy, Freddy 🙂

  Als je voldoende edelmetalen in de portefeuille hebt, en bankaandelen en westerse overheidsobligaties mijdt, dan is geen paniek nodig.
  Zoniet, dan moet je morgen goud gaan kopen. Morgen, niet overmorgen.

  Wanneer de obligatiemarkten gaan crashen, weet ik niet. We weten dat westerse overheidsobligaties waardeloos gaan worden, ofwel door een crash, ofwel door massieve inflatie. Afblijven dus.

  De situatie wordt wel met de dag ernstiger. Het is boven de hoofden van de machtshebbers aan het groeien, dus bijna niet meer uit te stellen.

 5. Pingback: Het ruime sop: BIG PIS. | Goldandglory's Blog

 6. Jack zegt:

  Dexia gaat down down , akkoord. Ben reeds geruime tijd volledig uitgestapt uit Dexia . Wat mag je -als belg- verwachten indien de euro devalueert/klapt ? En daarbij – wat zou men kunnen/moeten doen om zijn spaarcenten ietwat te beveiligen (behalve edelmetalen ) ?
  Kan je daarover iets vertellen ?

 7. goldandglory zegt:

  beste Jack,
  Wat als de euro devalueert? Wel, dan worden inderdaad je spaarcenten gelijk ontwaard.

  Edelmetalen zijn natuurlijk dé manier om je spaargeld te beveiligen in tijden van competitieve devaluatie. Zie mijn bericht van een tijd geleden: https://goldandglory.wordpress.com/2010/02/15/ik-wist-dat-ik-goud-had-moeten-kopen/
  Een devaluatie van de papieren munt betekent de facto steeds een revaluatie van de goudprijs.

  Naast edelmetalen en aanverwante aandelen, kan je misschien denken aan aandelen van uitstekende bedrijven die tastbare goederen produceren. Eventueel kan je denken aan andere munten van landen die in mindere mate problemen met hun publieke financiën kennen. In de eerste plaats denk ik dan aan Australië. Maar opgepast, zoals we ook met Zwitserland vorige week gezien hebben. Met papieren beloftes is alles mogelijk. Toch denk ik dat Australië de mogelijkheid in zich heeft om een goede belegging te vormen, zowel qua obligaties als aandelen.

  Daarnaast zal blijken dat een eigen moestuin (niet in stedelijk gebied) ook een goede investering zal zijn. En dit is geen grap.

 8. Pingback: KBC zit met alle Europese banken in het oog van een ‘shit storm’. | Goldandglory's Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s