Een wrede zomer.

“To wipe out all that.”

(Ramsay MacDonald, premier van Engeland, in een speech over de oorlogsschulden en de herstelbetalingen, 1931.)

We zijn op weg naar een moment dat het Lehman-bankroet zal overtreffen. Je kan het al ruiken, bijna voelen. Het is op komst.

Deze ochtend, toen de Europese beurzen open gingen, kwam het gevoel van de grootse dagen terug. Die dagen in de herfst van 2008. Heroïsche dagen, toen fortuinen werden verloren, de grootste banken ter wereld omvielen. Binnen een paar minuten stonden deze ochtend bankaandelen zoals Dexia, KBC, Ageas 7 à 10% verlies. Ogen van traders werden glazig. “Het zal toch geen waar zijn?”, en de vertwijfeling werd met de halve minuut groter. En de verliezen ook. “Toch niet opnieuw? We zijn 3 jaar verder! En er is niets, niets veranderd.”

Het enige wat veranderd is, is dat er nog meer liquiditeit in het suffe systeem is gepompt en dat de schulden nog groter zijn geworden.

Het financieel systeem is stervende. Alweer. Dit zijn opnieuw de doodreutels.

Hoeveel keer kan je zoiets reanimeren?

Wat we meemaken is een herhaling van de schuldencrisis die in 1931 een climax kende. De helft van Europese landen ging in wanbetaling. Eén na één. Het zal nu niet anders zijn. Het is dat óf een ingrijpen van de ECB dat zo verregaand zal zijn, dat het de bodem legt voor hyperinflatie. Een bodem die vorig jaar in mei reeds gelegd is met het eerste ‘steunplan’ (sic). En die bodem kan dus steviger worden.

Het meest positieve scenario is dus dat we ofwel seriële defaults kennen (dus het ene land na het andere in wanbetaling), ofwel hyperinflatie. Het meest positieve scenario is dus 1 van die 2 mogelijkheden. Het meest negatieve scenario is we beide mogelijkheden kort na elkaar zullen meemaken, namelijk dat we de defaults krijgen EN daarna toch nog een hyperinflatie!

De scenario’s als zouden we uit deze schulden kunnen groeien of ze kunnen wegsparen, mogen inderdaad in de prullenbak. En daarmee ook het gros van de economen die de banken en overheidsinstellingen bevolken. De euro is inderdaad gedoemd om te mislukken, maar de dollar is de volgende om de hoek, en de yen, whatever.

Waar zijn ondertussen die mensen die vorig jaar in 2010 stelden dat met het Europese steunplan alles gered was?? Dat Griekenland niet meer verder in de problemen zou komen, dat geen andere landen besmet zouden raken? Waar zijn die mensen?

Wel, ze zitten nog allemaal op post. En ze blijven op tv komen, onze tijd verkwisten met leugens, leugens, en sms-verkeer naar maitresses. Ja, ik heb het over jullie: Meneer Van Rompuy, Sarkozy, mevrouw Merkel, Berlusconi, en consoorten.

Alles wat uit hun mond komt is desinformatie. Zever.

De goudprijs beseft dit en stoomt door de prijs van 1100 euro per ons. We hebben bijna 1 jaar een prijs gehad tussen pakweg 970 euro en 1070 euro. Nu zijn we vertrokken voor een significante stijging.

Ik ben zeer benieuwd naar het volgende ‘steunplan’. Met hoeveel miljarden zullen ze nu goochelen?

En hoeveel steunplannen er ook zullen komen, er zal een moment komen waarop geen steunplan nog baat zal bieden. Een moment ook waarbij het steunplan te laat zal komen. Met dank aan de complexe Europese besluitvorming. Dat moment zal het Lehman-bankroet doen verbleken. Dat gebeurde ook in 1931. In mei 1931 probeerden verschillende Europese entiteiten nog een Oostenrijkse bank te redden. Het zette een domino in actie die door Europa raasde. Het werd een wrede zomer. Nog geen vier maanden later, in september 1931, ging Engeland van de goudstandaard.

Om de schulden makkelijker te kunnen wegvegen.

Vervang de goudstandaard door de euro, en je weet wat op komst is.

Een regelrechte “wipe-out”, die ons allemaal met verstomming zal slaan.

 

P.S./ De geïnteresseerden kunnen zeker eens mijn artikels van vorig jaar herlezen over de toen reeds ontwikkelende Europese schuldencrisis. Zoek in de rechterkolom, bij “Categorieën”. Klik op de noemer “Europa”.

Dit bericht werd geplaatst in Europa. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s