De edelmetalen breken uit. Opnieuw!

“Er zijn duizenden die zeggen dat het niet kan,
duizenden die mislukking voorspellen,
er zijn duizenden die je één voor één van de gevaren vertellen,
die klaar staan om je te bespringen.

Grijns maar wat en maak je borst goed nat,
Steek je handen uit de mouwen,
Zing je lied,
en grijp zonder maren vast ‘wat niet kan’,
en je zult het klaren.”

(Robert A. Caro, 1990)

De goudprijs brak vandaag door een nieuw fris record van 1600$. De zilverprijs, die in mei nog een doodsmak beleefde, is alweer springlevend door een belangrijk weerstandniveau gebroken.

De financiële westerse wereld is zonet in de afgrond gevallen. Het wordt een lange, diepe val. Zonder dat de politieke leiders de ernst van de situatie beseffen, is Europa een herhaling van 1931 aan het beleven. In de Verenigde Staten is het wachten tot de grootste schuldenberg in de wereldgeschiedenis enkel nog valt te financieren door het exponentieel toenemende intikken van digits door het team van Ben Bernanke. Een gewone drukpers was al lang stuk gegaan. En Japan wordt nog veel minder catastrofes bespaard. Gods oordeel is rechtvaardig.

Er zijn duizenden politici die ons voorliegen dat ze het opnieuw zullen klaren, dat ze de problemen zullen oplossen. Dit roepen ze ons toe terwijl de afgrond invallen. Terwijl de mensen zouden moeten beseffen dat het volledige westerse systeem aan het ineenstorten is en zich hiertegen zouden moeten beschermen, wordt hen de beste vorm van bescherming ontraden. “Goud is geen geld”, zei Ben Bernanke vorige week.

Dit is voorbij goed en kwaad. Voorbij de waanzin. “Als je in de afgrond kijkt, dan kijkt de afgrond ook in jou”, schreef Friedrich Nietzsche. De afgrond zal heel wat werk hebben binnenkort.

“Als het echt serieus wordt, moet je liegen”, dat zei Jean-Claude Juncker nog enkele weken terug met betrekking tot de leugens van hemzelf en zijn collega’s in volle euro-crisis. We kunnen enkel nog leugens van de huidige machtshebbers verwachten. De crisis gaat in crescendo verder, het zal steeds ‘serieuzer’ worden. De leugens zullen er enkel groter en groter op worden.

Goud ruikt dit, zilver ook. Dit zijn eerlijke vormen van geld. Niet uitgegeven door instanties die hun beloftes niet zullen houden.

Goud is als de neus van Pinokkio. Met elke leugen van iemand van het ineenstortende establishment verhoogt de goudprijs.

Tientallen, honderden, duizenden van hen hebben de voorbije jaren publiekelijk gezegd dat goud een slechte investering is, eigenlijk geen belegging, dat het een zeepbel is, dat de prijs elk moment kan instorten.

We kunnen nu zonder veel zever zeggen dat zij idioten zijn. Het is nu wachten op dat moment dat hen tot over de oren bankroet zal maken. Het moment is bijna aangebroken om hen voor eeuwig, en ver daar voorbij, belachelijk te maken.

Tot zover het bijna filosofische, ethische reveil.

De zilverprijs is na twee maanden opgestaan van een doodsmak. Het financiële systeem zal dit zelf pas doen na vele, vele jaren van diep vallen. Dit ligt nog ver in de toekomst, dus moeten we ons nu focussen op onder andere zilver. En focus is essentieel in deze wereld van eeuwig geruis.

Begin mei was de zilverprijs in 4 dagen ineengestort. Een doodsmak, voornamelijk veroorzaakt door het verhogen van de marges op de Comex-beurs. Van bijna 50$ crashten we naar 34$. Op de laatste van die 4 rampzalige dagen, daalde de zilverprijs van 39.50$ naar 34$. Een geweldige smak van meer dan 10%. En je kan op de grafiek zien dat we de voorbij twee maanden bijna de volledige tijd in deze spreiding of ‘trading range’ bleven handelen. Een zeer opmerkelijk fenomeen dat ik een maand geleden ongeveer moet hebben opgemerkt.

Tot twee keer toe werd deze ‘trading range’ aan de bovenkant getest (rond 39.50$). Het is pas nu, bij de derde keer, dat de zilverprijs erdoor prikt. De onderkant van de trading range werd ook enkele malen zeer zwaar getest. Werd zelfs soms doorprikt, intraday tot 32,3$, maar de weerstand bleef relatief standhouden. In mijn laatste berichten over zilver (en nog voor de crash) voorspelde ik een terugval van de zilverprijs op zijn minst tussen 30 en 35$.   32,3$ is net het midden daarvan. Ik moet ook wel zeggen dat ik in mijn meest negatieve scenario rekening hield met een terugval tot 27$. Maar dit lijkt nu veraf.

Laten we even teruggaan naar wat ik schreef nog voor de zilvermarkt eind april zijn top bereikte. Vele zilverfanaten konden dit toen ook moeilijk geloven, in het heetst van de euforie.

Als zilver hier nu topt of rond 50$ gaan een rist analisten schreeuwen om een dubbele top over 30 jaar lang. Ze zullen zeggen dat we een decennialange correctie gaan krijgen. We gaan misschien een correctie krijgen, maar het zal er echter eentje zijn van weken, misschien een paar maanden. Daarna gaan we zoals eerder gezegd richting nieuwe hoogten.

Maar..

Of zilver nu doorstijgt naar 45$, 50$ of 60$, er zal uiteindelijk een correctie komen. En die zal ons sowieso (naar mijn mening toch) terug onder 40$ brengen. Eerder met gemak richting 34$ waar een eerste significante weerstand is, en daarna rond het niveau van 27$.”

Met de doorbraak van zilver uit de trading range lijkt de weg opnieuw open om het oude record te gaan testen dat sinds 1980 rond de magische grens van 50 dollar zweeft. Daarna moeten we beginnen denken aan meervouden.

Er zijn duizenden die zeggen dat het niet kan. Maar maak je borst maar nat. Zilver zal het klaren.

“God blaast je geen dromen in zonder dat je die kan realiseren.”(François Gervais)
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Apocalyps, goud, zilver. Bookmark de permalink .

14 reacties op De edelmetalen breken uit. Opnieuw!

 1. Patricia zegt:

  Het verhaal is juist. Maar hoe bereik je het grote publiek. Ik denk dat dat niet gebeurd door deze site. Deze site wordt grotendeels gelezen door mensen met dezelfde opinie over ons geldstelsel.
  Anderzijds wordt door de media goud en zilver dood gezwegen, immers openheid ondermijnd het huidige papieren geld systeem. Het gevolg van openheid zal zijn dat al het spaargeld richting harde assets gaat, met als gevolg van default van alle banken wereldwijd.

  • goldandglory zegt:

   Deze site is niet opgestart met het idee om onmiddellijk een groot publiek te bereiken. Hoewel ik wist dat daar naartoe gewerkt kan worden. Het oorspronkelijke idee was gewoon om een kleine groep vrienden te laten meelezen die mijn ideeën nog wilden volgen, zonder dat ik ze moest spammen met emails. Via-via zijn meer mensen (die ik niet ken) de site gaan volgen, inderdaad vooral ‘gelijkgezinden’. Het moment zal ooit juist zijn om een groter publiek aan te spreken.

 2. Nico zegt:

  Schiterende blog,
  Gewoon blijven zitten is de kunst en gebriuk maken van de volatieliteit om posities op te bouwen.
  Laat ze nog maar wat manipuleren, we hebben meer tijd dan hen.
  Het grote publiek is langzaam in slaap gewiegd.
  Als ze plots wakker worden in een nachtmerrie zal het schroeiend hard gaan.
  Zo hard dat de manipulators gewoon verpleterd worden.
  Het is gewoon leuk om van tijd en volatieliteit gebruik te maken.

 3. freddy zegt:

  Volkomen eens met Patricia en ook wat betreft de blog deze is dus naar mijn inziens ook schitterend.
  Ik ben er ook van overtuigd dat we voor een keerpunt staan in de financiële wereld . Maar je moet enkele bedenkingen maken ik moet vaststellen dat als je rond u kijkt en je begint eens te vertellen tegen de mensen over het systeem dat de meesten er zich absoluut niet van bewust wat er gaande is, laat staan dat deze dan investeren in edelmetalen. is het ook niet zo dat we altijd op zoek naar informatie die ons sterk interesseert en de rest soms uit het oog verliezen. Dus wat ik hier poog te vertellen is dat vooraleer het hele systeem in elkaar valt moet er toch nog een algemene bewustwording komen bij het grote publiek en zover zijn we naar mijn inziens nog niet. want ik ervaar dat wanneer je teveel deze theorieën vertelt op familie bijeenkomsten of recepties dan mag dat zeker niet te lang duren of je word aanzien als een doemdenker eersteklas. Niettemin ben ik zelf ook overtuigd dat we dus voor een keerpunt staan. Verder had ik graag wat advies gekregen ik weet dat dit nogal ongebruikelijk is via deze maar niettemin kan ik het niet laten. Momenteel heb ik amper een 10 % van mijn hard verdiende spaarcenten in goud ik denk er dus ernstige over na om dit serieus uit te breiden natuurlijk heb ik nog twijfel ik heb immers ook veel geld verloren in 2007-2008 met de banken dit door onwetendheid in deze periode en ik denk zoals zo velen . Vraag : is zilver momenteel te verkiezen boven goud en is het nu de moment om in te stappen of wachten we beter nog wat af op een correctie . verder moet ik nog zeggen dat de schrijver van deze blog de zilverprijs perfect weet in te schatten waarvoor bewondering !!

  • goldandglory zegt:

   Dank u voor de reactie, Freddy. Een belangrijke bemerking. Een algemene bewustwording bij de massa zal echter niet nodig zijn om het systeem uit elkaar te laten vallen. Het systeem zal gewoon van zichzelf uit elkaar vallen. Een beetje zoals bij metaalmoeheid. Opeens ‘krak’. Denk je dat Lehman Brothers bankroet ging, omdat iedereen dat besefte? Denk je dat de Sovjet-Unie uiteen viel omdat iedereen wist dat het moment gekomen was? De Arabische Lente?
   Zo’n dingen gebeuren gewoon zonder dat de massa het vooraf snapt. En zelfs achteraf zullen ze het niet begrijpen! De massa zal compleet verrast worden, zoals dat altijd het geval is.

   Daarnaast mijn idee: 10% in goud is zeker niet slecht, véél meer dan de massa die compleet verrast zal worden. 10% in goud is voldoende om de rest van je portefeuille in te dekken (maar dat is het dan ook). Als je echt overtuigd bent én een lange termijn horizon hebt, kan dit percentage verhoogd worden. Zilver is te verkiezen boven goud, als je een lange termijn horizon hebt. Zilver is op korte termijn veel volatieler, zoals je de laatste maanden gemerkt zal hebben.
   Wachten op een correctie in zilver? We hebben net de zwaarste correctie in zilver gehad! Het moment is nu om nog zilver te kopen, vooraleer je ontmoedigd raakt door de snelle stijging. Ik ben niet zo zeker als vorig jaar in september dat we zonder omkijken hoger gaan. Zilver kan naar 50$ gaan en opnieuw een correctie beleven. Opnieuw een correctie naar 27 of 34$, dan zal er echt iets uitzonderlijks moeten gebeuren. Het valt niet uit te sluiten, maar de probabiliteit wordt met de dag kleiner. Aankopen in zilver spreiden in de tijd, lijkt me het beste. Nu wat kopen, daarna in september. (of continue aankopen op maandbasis)

 4. Johan de Velde zegt:

  Hierbij de verdeling van mijn spaarcenten:
  30% van de waarde in zilver
  30% van de waarde in goud ( allebei fysiek)
  20% op een yuan rekening ( geopend bij mijn bank)
  10 % op een sparrekening in euro’s

 5. Anoniem zegt:

  Momenteel: +/- 55% in fysiek goud
  +/- 15% in fysiek zilver
  +/- 30% exploratie bedrijven ( goud, zilver, koper,fosfaat,geothermie,… )
  ( grootste deel opgevolgd door exploration insights van brent cook)
  + wat cash

 6. Johan de Velde zegt:

  Als je een zakenrekening opent, kan iedere bank je een zgn buitenlandse valuta rekening openen. In behoorlijk wat verschillende valuta. Ook de yuan. Maar ik doe heel af en toe zaken met China.. misschien dat dat het vergemakkelijkt heeft???

  • cd zegt:

   Het beste lijkt me fysiek gouden en zilveren munten.De vluchtwegen uit andere belegingsinstrumenten zijn zodanig dichtgetimmerd dat je er ofwel nooit ofwel te laat uitgeraakt en daarop speculeren de overheden om je langs deze weg… devaluatie, hyperinflatie, bevriezen fondsen waaronder pensioenfondsen,bevriezen bankrekeningen….te laten opdraaien voor hun geknoei.Ze willen geen fysieke goudaankopen zien want daar hebben ze geen vat meer op.In China worden goudaankopen door de regering aangeraden….

 7. kamiel zegt:

  Het proberen bereiken v/h grote publiek zou jammer zijn van de tijd.Ikzelf probeer het met mijn eigen dichte familie uit te leggen dat bv kasbons geen goed idee is; is het van; onze jarenlange bankier zal het toch beter weten want het is zijn job? Tja, sta je daar hé.Als ik zeg tegen mijn pa dat huizenprijzen volgens mij tussen 40 à 60% kunnen dalen, zegt hij: Uw grootvader zei continu dat die prijsstijging niet kon blijven duren en kijk, en het zal volgens hem allemaal blijven stijgen wat zo is het al heel zijn leven natuurlijk.
  Is het omdat mijn pepe de oorlog en armoede meegemaakt heeft dat hij er anders over dacht? Op goldonomic hebben ze het over zeitgeist v/h westen: PRACHTIG artikel.Toch denk ik dat het ophouden van huidig geldsysteem misschien nog niet voor morgen is en nog 10tal jaar kan duren, de mogelijkheid van zij die aan de bron zitten zullen er alles aan doen om dit zolang mogelijk in stand te houden.Alhoewel en of het dan allemaal negatief zal zijn, sommige dingen zijn toch te zot aan het worden om los te lopen; Italiaanse europese parlementariers die 19000euro per maand…wat?, verdienen of krijgen, ceo van dexia die de lotto?,bonus van 800000euro? mag meepakken van ons allen zonder de minste weerstand, of wat met onzer gewezen opperhoofd van de politie, en zo zijn nog 100voorbeelden te geven zekers?Waarschijnlijk dan naast de 10000gevallen waar wij niets van weten/over horen. Ik kan niet wachten volgens de verhaalkes van jim rogers dat de financiele/politieke directie’s allerhande(er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen/mensen op dat niveau die hun geld nog waard zijn,gelukkig) zullen mogen gaan bedelen in de agrariche sector om een job..
  Vraag mij eigelijk af in hoever de dag van vandaag het spel van vraag & aanbod nog eerlijk verloopt, zoals het zou moeten zijn in een kapitalistisch syteem
  Men zou bijna terug beginnen dromen van het communisme.
  Alvast proficiat goldandglory met deze blog waar ik steeds hoopvol uitkijk naar volgend artikel!!!

  20%goud
  30%goud en zilvermijnen
  15% turbo’s op zilver
  20%aandelen agrarische sector
  rest cash

 8. Patricia zegt:

  De laatste ontwikkelingen welke de goud en zilverpris zal laten exploideren vanaf de afgelopen vrijdag mogen de de chinezen van de PPR in futures handelen op o.a. goud en zilver.
  Mijn inschatting is dat de chinezen deze futures niet doorrollen maar uitlevering vragen.
  Daarnaast zal de Chineze staat de 1 triljard US $ beschikbaar voor de aan goudaankopen ook daadwerkelijk aan fysiek goud besteden. Zoveel goud is er in de hele wereld niet beschikbaar.
  Het gevolg zal zijn dat de prijzen zullen exploderen, de comex failliet zal gaan en de dollar als
  wereld munt op houd te bestaan. dit kan sneller gaan dan je denkt. Zelf Zwitserland( het zoveelste land) wil goud en zilver als wettig betaalmiddel aanmerken( wetsontwerp begin 2012)
  De chinezen voorspelde al dat binnen 5 jaar na 2007 de dollar als wereldmunt op houd te bestaan.en China de leidende rol van de VS zal overnemen..
  Aandacht voor de noodwetten, welke de Europese Overheden en de VS instaat zal stellen om goud en zilver te confiskeren.
  mvg.

 9. Voor wie in goud wil beleggen

  Stel, je hebt wat centjes op overschot of je wil van je huidige beleggingen een hoger rendement dan je nu haalt. Wat is dan de beste manier om op een veilige wijze je zuurverdiende geld toch te laten renderen? Wie de markten een beetje volgt kent meteen de uitkomst: zoek een betrouwbare goudhandelaar en beleg in goud.

  Fysiek goud

  Niets zo solide als fysiek goud. Goud in de vorm van goudmunten, goudbaren, gouden juwelen: het is tenminste een tastbare investering en niet zo virtueel als aandelen, fondsen en certificaten. Goud kan je letterlijk en figuurlijk strelen, je kunt er af en toe naar kijken en heerlijk wegdromen van gouden bergen…

  Bezint eer gij begint

  Oké, we gaan ervan uit dat je interesse hebt om in goud te beleggen, anders zou je deze tekst niet lezen. Dan zijn er wel een aantal vuistregels die je moet in acht nemen.

  1. Bepaal welk budget je aan je investering in goud wilt besteden.

  Het is zaak realistisch te zijn en geen te zotte dingen te doen. Zeker als je geen ervaring met investeren hebt, is het nuttig om je tegen jezelf te beschermen en niet in je eigen vlees te snijden. Dat doet de Staat al genoeg…

  2. Maak gebruik van een budget dat je niet onmiddellijk nodig hebt.

  Dit geldt uiteraard voor alle investeringen. Beleggen met centen die je in de heel nabije toekomst denkt te moeten gebruiken is zoveel als een hoop ellende op je hals halen.
  Niet doen dus, bedwing je hebzucht en ga rationeel te werk. Je ‘instinct’ is in dit geval doorgaans een slechte raadgever.

  3. Doe grondig je huiswerk en neem geen impulsieve beslissingen.

  Het is absoluut aan te beleven eerst gedurende minstens enkele weken grondig de goudprijs te bestuderen en eens voor de lol een belegging te doen zonder ze ook effectief uit te voeren. Met andere woorden, bereken je eventuele winst of verlies op pakweg een maand zou zijn.

  4. Heb geduld

  Een tip van het allergrootste belang: heb geduld als je in goud belegt. Je zal sowieso snel merken dat de prijzen van dag tot dag snel kunnen fluctueren. Het heeft dus geen zin om in paniek te slaan wanneer de goudprijs op een dag ineens fel naar beneden gaat.
  Tal van factoren kunnen en zullen een onmiddellijke invloed op de goudprijs hebben. Laat je hierdoor niet beïnvloeden en wacht tot het moment waarop de goudprijs het voor jou ideale niveau bereikt heeft om te kopen, en later ook om te verkopen.

  5. Tel uit je winst
  Het goud is verkocht en je hebt je winst geïncasseerd? Dan rest nu alleen nog van je centen te genieten…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s