Stopt de goudstier hier?

Het was te verwachten dat na het onophoudelijke succes van de goudprijs er een krachtige correctie zou komen. Teveel beleggers sprongen opeens op de rug van deze stierenmarkt. De stier schudt hier even wat beleggers van zijn rug door bruusk te remmen op de voorste poten.

Waarom zo’n krachtige daling? Ik denk dat de reden hierboven de belangrijkste is. Winstnames die al reeds een paar dagen geleden begonnen ondanks de verdere stijging, een markt die tijdelijk zo sterk gestegen was dat het niet exponentieel meer kopers naar zich toe kon trekken.

Ja, de marges op goud werden verhoogd op de beurs van Shanghai. En waarschijnlijk willen de Angelsaksen nog eens tonen dat zij voorlopig nog over de papieren goudmarkt heersen. Dat zij de prijs naar beneden drukken tijdens de New York sessie. Om Hugo Chavez een loer te draaien omdat hij het Venezolaanse goud dat verspreid over de wereld ligt nu repatrieert. De Bank of England bibberde even. Het wordt belangrijk om op te volgen of andere landen het voorbeeld van Chavez ter harte nemen.

Vrijdag is er de speech van Bernanke in Jackson Hole waar de helft van Wall Street al een paar maanden op zit te wachten. En nu zit men te zeggen alsof men er niets van verwacht. Wall Street wil diep vanbinnen nog wat meer liquiditeit van Bernanke krijgen. Hoe meer, hoe liever. Maar als Bernanke zegt dat het niet nodig is omdat de economie er toch niet zo snel aan toe is, zou het me niet verbazen dat de markt dit positief opvangt, namelijk dat ze Bernanke’s fabeltje van een niet al te zwakke economie gaan geloven.

Het lijkt alsof deze ineenstorting van de goudprijs net voor vrijdag moest gebeuren om Bernanke niet helemaal belachelijk te maken. Stel dat de goudprijs vrijdag naar 2000$ zou gestegen zijn, terwijl Bernanke 5 weken terug nog zei dat goud geen geld was… Dat zou de geloofwaardigheid van het Fed-orakel zwaar aantasten.

Vandaag dus een zeer opmerkelijke beweging in de goudmarkt. Een ware kaalslag toen New York openging. Goud bleef vanmorgen stabiel na de kleine correctie van de top gisteren, maar kijk eens wat er gebeurde toen de Nymex openging.

Kijk in detail hoe goud onophoudelijk naar beneden werd geklopt toen New York opende. Volgens mij kunnen we nu nog een paar negatieve dagen verwachten, nu zoveel stop-losses zijn gebroken terwijl andere markten zoals Azië gesloten waren. Goud daalde exact 100$ per ounce in de NY sessie.

Ik zat naar CNBC te kijken deze middag. En de goudprijs was misschien een halfuur stevig aan het dalen, of de presentatoren waren aan het roepen dat we het einde van de goudmarkt aan het zien waren. Onmiddellijk kwam er een tekst onder het scherm: “The end of the gold run?”. Het was precies of er een vliegtuig zich in de WTC-toren had genesteld. Zo hysterisch werden ze.

Dit is waar 90% van de beleggingswereld zit op te wachten. Een harde, continue daling van de goudprijs omdat ze de stijging 11 jaar lang gemist hebben. Ze hebben er niets aan verdiend, ze hebben allemaal verloren met hun aandelen. Ze willen nu zo graag gelijk krijgen dat goud niet kan blijven stijgen. Wel, ze hebben gelijk zoals een uurwerk dat niet meer werkt nog twee maal per dag het juiste uur aanduidt. Maar daarna loopt de tijd weer door. En zo gaat deze stierenmarkt in goud weer doorlopen na deze correctie. Het is niet alsof de westerse wereld deze middag op miraculeuze wijze enkele biljoenen dollars schulden lichter is…

Eerste significante steun voor goud zie ik rond het niveau van 1650$ à 1680$. Dit is het eerste moment om bij te tanken voor zij die nog posities willen innemen.

Zilver daalde ook in het zog van goud, maar de stijging was geen veelvoud wat de voorbije jaren wel het geval was. Logisch, zilver heeft zijn crash al gehad begin mei. De zilverprijs gedraagt zich duidelijk sterker. Je ziet dat naar het einde van de beurssessie de goudprijs blijft dalen,terwijl de zilverprijs alweer stijgt. Zilver gaat hier niet zo hard meer naar beneden gaan. Er zijn sterke steunniveau’s al vanaf 39$. Het wordt interessant om zien hoeveel zilver nog zal dalen terwijl goud naar 1650$ kan afglijden.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in goud. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s