Het ruime sop: BIG PIS.

Op een dag zoals vandaag valt er wel zoveel te becommentariëren over de financiële markten. Maar eigenlijk, stond het niet in de sterren geschreven?

Bankaandelen crashen verder. De indices ook. De politici hadden toch enkele weken terug short selling verboden? Ging dat niet de beurzen weer doen stijgen?

Week na week sluipen we dichterbij een nieuw Lehman-moment dat de gevolgen van het Lehman faillissement meer dan waarschijnlijk zal doen verbleken.

Vele Europese banken staan nu op de rand van het bankroet. In 2008 konden ze nog gered worden door hun overheden. Nu staan al die overheden ook op de rand van het bankroet. Wat zeg ik? Eigenlijk zijn ze al over de rand. Maar dat wordt nog niet verteld door het establishment. De markt beginnen het wel zelf te vertellen…

Vandaag noteren de Eurostoxx 50 en de Duitse DAX aandelenbeurzen met verliezen van meer dan 5%. De financiële aandelen gaan helemaal ten onder in het ruime sop.

De komende maanden gaan héél cruciaal worden voor Europa. Er zijn verschillende scenario’s mogelijk, geen enkele is positief. Het wordt tijd om verder te denken dan gewoon in edelmetalen te investeren. Onze manier van leven kan binnenkort wel eens heel drastisch omgegooid worden.

Hoewel vandaag en de voorbije dagen zeer veel interessant nieuws vormden, ga ik er gewoon 1 zeer recent nieuwsfeit uitplukken. En het is o zo dankbaar.

De CEO van de Dexia België heeft net zijn ontslag aangeboden. Pierre Mariani blijft aan het hoofd van de globale bank, maar Stefaan Decraene geeft er in België de brui aan. Ik weet niet of Decraene een slimme gast is, maar zou het kunnen dat hij nattigheid voelt? Er is alvast sop genoeg bij Dexia, dat heb ik al eerder gezegd.

Ik las het nieuws op de website zerohedge.com. Wat heeft het in deze tijd nog zin om de nieuwssites van kranten als De Tijd of Het Nieuwsblad te volgen? Zerohedge pakt meteen uit met de conclusie die ikzelf ook reeds eerder maakte. Als Dexia valt, sleurt het België mee in de val. That’s it.

En Dexia valt binnen de 4 maanden. Nationalisatie is het meest positieve scenario dat hier nog mogelijk is. Dan gaat de Belgische rente beginnen ontploffen.

En dus worden de PIIGS-landen uitgebreid met België. Dit leidt tot het hilarische acroniem: BIG PIS. (België, Italië, Griekenland, Portugal, Ierland, Spanje). De rente op Belgisch staatspapier wist vandaag verder sterk te stijgen, wat de rentesneeuwbal in werking zal zetten.

De kans dat er nog veel pret valt te beleven bij Dexia is vanaf nu dan ook minuscuul. Het is gedaan met de Enjoy-methode …

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Dexia, Europa, European banks, Uncategorized. Bookmark de permalink .

3 reacties op Het ruime sop: BIG PIS.

 1. kamiel zegt:

  Blijkbaar gaat er dan toch geen daling komen op het goud, wat ik wel verwacht had rond de 1700/1900. Soit, dan niet. Ook niet als we weer een crisis krijgen zoals in 2008?
  Had ook verwacht dat de us tresuries zouden zakken, maar nee hé.
  En toch, de volhouder zal winnen. Dit is voor mij aan de huidige prijzen/intresten bijna een zekere winstplay.(zoals blijkbaar geld lenen in Zwitserland en uitzetten in Europa(nu de frank gekoppeld is aan de euro)Ga nu wel wachten achter de eventuele selloff op de aandelenmarkt, want blijkbaar wil het geld dan enkel in tresuries.
  Met 1 ding ben ik het oneens met onze vriend goldandglory.
  Ik doe geen schietgebedje voor de financiële markten.
  T’werd tijd dat er eens orde op zaken gesteld wordt.
  Blijf versteld staan dat hier veel mensen gaan werken, met moeite rondkomen, terwijl andere……zelf opstappende parlementariërs, t’is de wet meneer,….., en alles blijft peis en vree 🙂
  Waar weinig sites over spreken, en wat voor ons denk ik de komende jaren van toepassing zal zijn is het generatieconflict. De babyboomers versus de huidige middenklasse.
  Mooi filmke die blauwe merel van Dexia.
  En is Guernsey de ideale schuilplaats om het goud te verbergen en land te verbouwen????

  Gr,
  kamiel.

  • goldandglory zegt:

   Beste Kamiel,

   Een gouddaling is nog mogelijk met een ‘gap’ tussen 1650 en 1680. Al lijkt het soms moeilijk wanneer dat nog zal gebeuren. Misschien kort wanneer het tweede Lehman-moment plaatsvindt?
   Echter, wat de laatste week gebeurde is ongelooflijk positief voor de goudprijs. Denk aan de Zwitserse devaluatie. De eurocrisis die explodeert.

   Dat van dat schietgebedje voor de financiële markten was trouwens een grapje. Ik ben ook tegen het creëren van de zogenaamde ‘moral hazard’. Diegenen die teveel risico nemen en verliezen opstapelen, mogen niet gered worden!
   Bovendien geloof ik ook sterk in een generatieconflict. De babyboomers gaan het hard te verduren krijgen. Guernsey is voor sommigen een schuilplaats voor goud, etc. neem ik aan. Maar waarom je goud verbergen als je het binnenkort nodig zal hebben. Voor je het weet staat de hyperinflatie aan de deur. Het is wel een eiland waar het leven veel trager verloopt dan op het continent . Letterlijk een verademing.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s