Het huis van monetaire en financiële chaos stort ineen.

“Crisis is de norm.” Alain De Botton (schrijver-filosoof)

Terwijl op het wereldpodium de aandelenmarkten enkel nog lijken te reageren op geruchten, ontkenning van de geruchten en de steunplannen van centrale banken en overheden -of dat wil de mainstream media en het establishment ons toch doen geloven- is achter de schermen het financiële wereldsysteem aan het ineenstorten.

Vorige week dinsdag (lijkt ondertussen een halve eeuw geleden) crasht de goudprijs 60 US dollar om 5 voor 9 ’s morgens in de Europese tijd. Een flashcrash leek het. Om klokslag 9 uur maakt de Zwitserse centrale bank (SNB) bekend dat de Zwitserse Frank (CHF) een vloer krijgt ten opzichte van de euro. Of een plafond. Afhankelijk van je positie in het huis van monetaire chaos. De CHF kreeg echter niet echt een plafond of een vloer, de CHF werd gewoon gedevalueerd. Net zoals alle munten in hun leven dat meemaken. En het is iets wat de komende periode héél véél zullen meemaken want we bevinden ons in een strijd van competitieve devaluatie. De truc die de Zwitsers hebben toegepast is klein bier met wat komen zal, maar het belang kan onmogelijk onderschat worden. We hebben het hier over de meest veilige haven ter wereld in papiergeld, althans zo was de perceptie.

Ik schreef eerder al over het fenomeen van devaluaties en competitieve devaluatie. Zo schreef ik: “De devaluatie gebeurt steeds overnacht. Je wordt wakker en “PLONG” de munt is gevallen. En de goudprijs is omhoog geschoten. De wekker zal niet afgaan, net vóór de devaluatie.” Nu tja deze devaluatie, en sommigen zullen het een mini-devaluatie noemen, gebeurde niet ’s nachts maar ’s morgens in de vroegte. De meeste mensen zijn toch nog niet zo goed wakker om 9 uur. Hoe dan ook. De ochtend van 6 september 2011 had voor de Zwitsers heel wat goud in de mond. “De devaluatie van de papieren munt, is de facto een revaluatie van het fysieke goud.”

De CHF wordt ‘toevallig’ gedevalueerd, er gebeurt een orchestratie van manipulatie op de goudprijs die eigenlijk ook in US dollar had moeten ontploffen richting de maan. De CHF devaluatie gebeurt net voordat verderop in die week de EUR/USD-koers compleet breekt, wanneer de Europese schuldencrisis een versnelling hoger schakelt en steeds meer Europese grootbanken in fundingproblemen komen. Oorzaak, gevolg, of toeval? Allemaal de schuld van onterecht geruchten van twee krantenopinies die zowel BNP Paribas als Société Générale zwart maken. Onterecht?

De banken waren er snel bij om alles te ontkennen en de kranten voor de rechtbanken te slepen. Waarom wordt er nooit een gerechtelijk onderzoek ingesteld als een journalist ten onrechte een positieve opinie schrijft over een bankaandeel en de koers omhoog manipuleert? Ik zeg niet dat er hier sprake is van neerwaartse manipulatie, maar u snapt mijn redenering. Ik wijs er gewoon op dat de behoeders van het status quo geen verlies dulden. Zo werden ook enkel parlementaire onderzoeken ingesteld (zowel in de VS als in Europa) naar de crash van -50% in 2008. De rally van +100% in 2009 is ook voer voor onderzoek en manipulatie, maar dat kwam nooit ter sprake.

Er is iets aan het rotten in het hart van Europa. Een cascade van schulden ontploft in bankbalansen én bij publieke financiën. (Waar zijn de winsten van de Belgische regering op de BNP Paribas aandelen?) Het is een vicieuze cirkel die nog lang zal duren, waarbij nog grote slachtoffers kunnen en zullen vallen, en nog vele momenten van digitale knoppen die worden ingedrukt door de centrale banken om de digitale drukpersen te activeren. De smaak van competitieve devaluatie blijft voorlopig zoet.

Want zeg nu zelf. Al bij al valt het allemaal nog mee. Eigenlijk is de meerderheid van de mensen ervan overtuigd dat een bank niet meer bankroet zal gaan. Iedereeng gaat er sinds eind 2008 van uit dat de overheden de banken wel zullen redden, dat ze met het bankroet van Lehman hun lesje hebben geleerd. Overheden zullen dat niet meer laten herhalen. De paniek zal ook pas écht beginnen loslopen als er opnieuw een grote bank valt. Een paniek die 2008 ver zal overstijgen.

Het is als 2008 nu. Dat schreef ik gisteren nog.

 “Société Générale kan makkelijk zonder Amerikaanse funding, zegt de CEO? Waarom ging de CEO dan naar New York om de Amerikaanse investeerders gerust te stellen en bleef hij niet in Europa om wat te koffiekletsen met Sarkozy, Van Rompuy, en consoorten?”

De CEO van SocGen zat dinsdag nog in New York te ontkennen dat ze Amerikaanse funding nodig hebben. Twee dagen later, minder dan 48 uur later, brengen alle grote centrale banken ter wereld een statement dat ze in massa dollarswaps gaan uitzetten voornamelijk met de Europese centrale bank. Ik heb dit, met dank aan Bruce Krasting, 3 weken geleden beschreven. Een eerste kleine swap volgde kort nadien, nu is het ‘the big one’. De markten veerden kort en krachtig op. BNP Paribas steeg met 20%. Nochtans hadden die banken ontkend dat ze in problemen waren. Waarom hadden ze dan swaps via de ECB nodig?

De meeste mensen snappen dit spel niet. Maar het is een spel op wereldniveau. Het bepaalt de geschiedenis en onze toekomst. Het spel van manipulatie dat momenteel de markten drijft. De leugens en de waarheid. Wat is nog echt?

Pure leugens. Zo iemand als CEO Oudea van Socgen is een echte pokerface gebleken tijdens de uitzending op Bloomberg die ik gisteren postte. Maar je kan erdoor kijken als je je eigen ogen gebruikt. Het ruikt zo naar 2008. Bear Stearns en Lehman. Binnen een jaar of twee ligt het boek over de tweede val van de Europese banken in de winkels. Hoe alles in detail zal beschreven worden. Hoe Oudea naar New York ging om te spreken met de andere belangrijke CEO’s, met de Fed, smekend om dollarswaps. En dan terugkeren naar Europa, bellen naar Sarkozy en zeggen dat ze die dollarswaps nodig hebben of anders overleeft de bank het weekend niet. En BNP, én Credit Agricole, en met hen Europa.

Wat heel duidelijk is. Een statement van alle centrale banken op een donderdagmiddag zoals we vandaag meemaakten is zo uitzonderlijk dat het duidelijk maakt dat verschillende grote Europese banken zonder de swaps het weekend niet gingen overleven. Dergelijke interventies worden meestal bekend gemaakt op een mooie zondagmiddag.

Hoe dan ook, het succes hiervan is van korte duur. Het is als een drugsverslaafde wiens hart het begeven heeft nog wat elektroshocks toedienen. De romp springt nog een paar keer omhoog. Bear Stearns en Lehman sprongen ook nog een paar keer omhoog. Vooraleer ze 40% daalden, en nog eens 40%. En nog eens.

Velen zeggen dat het financieel systeem onderuit wordt gehaald door geruchten en de daaropvolgende ‘self-fulfilling prophecy’. Uiteindelijk blijkt, en zal blijken, dat dit zever in pakskes is. Het systeem stuikt ineen door zijn eigen inherente zwakte en stommiteiten. Een trader van UBS heeft een verlies van 2 miljard opgelopen. Dat werd vandaag bekend. Een verlies dat onherroepelijk werd, hoogstwaarschijnlijk door de devaluatie van de CHF vorige week. Nu kan de Zwitserse centrale bank weer franken bijdrukken om de verliezen bij UBS goed te maken. En zo gaat deze vicieuze cirkel door. Richting het zwarte gat en opeens gaan we een nieuwe oerknal beleven die ons plots in de hyperinflatie van digitaal geld stort.

Daarom ben ik blij dat ik vandaag wat materiaal heb gekocht om zeepbellen te maken. Zeepsop dat snel naar de bodem van de oceaan kan zinken, maar dat in een oerknal van hyperinflatie in prijs en waarde zal ontploffen. Binnen een paar jaar kan je er de penthouse van Nouriel Goudini mee kopen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in bank run, Devaluatie, European banks, Revaluatie. Bookmark de permalink .

Een reactie op Het huis van monetaire en financiële chaos stort ineen.

  1. Pingback: Zilver: happy face pattern gedetecteerd! | Goldandglory's Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s