Drama op komst van Oostende tot Seraing.

Terwijl de mainstream media zich nog bezighoudt met de mogelijke scenario’s voor het verdere verloop van de Frans-Belgische bank Dexia, kunnen we hier eerlijk gezegd ons beginnen focussen op de consequentie van een algehele verarming van de Belgische Staat, de natie die daarna snel zal gesplitst worden terwijl Europa zich dieper in een economische Depressie zal wentelen.

Vanavond topoverleg bij Dexia over hoe men de bank het best gaat ontmantelen (maar dat mag men nog niet luidop zeggen). Tot voor kort ontkende iedereen nog een dergelijk gerucht dat in die richting ging. Maar het is twaalf uur geworden en Dexia is veranderd in een pompoen.

Daarnet nog (afscheidnemend) premier Leterme gehoord op de radio die zei dat de vergadering bij Dexia niet van belang was, “dat grote ondernemingen wel vaker topoverleg houden”. Minimaliseren. Om niet te moeten liegen.

Dexia zit in gigantische problemen. Daarover ga ik niet meer in detail uitwijden.

Belangrijker is even te wijzen op welke gemeenten grote belangen hebben die op het spel staan bij een verdere afkalving van het Dexia-aandeel. Sommige politici mogen dan nog wel denken dat het aandeel zal heropveren bij de splitsing van Dexia in een goede bank en een slechte bank. Zelfs dat is een illusie op termijn.

Het verdeelde Belgische aandeelhouderschap is zoals verwacht niet bij machte zich eensgezind tegen de Fransen op te stellen. De Fransen zullen de betere deal opstrijken en de Belgische staat zal met de gebakken peren zitten. Een herhaling van het Fortis-verhaal. Het zal ervoor zorgen dat het IMF een bezoek zal brengen aan België. Er wacht ons een volledig Grieks scenario. Wanneer de losse vehikels van de nationale financiën (buitenbalans vehikels tijdens meer dan 40 jaar onafgebroken regeren onder hoede van Franstalige socialisten in de meerderheid) tevoorschijn komen, zal de jarenlange manipulatie van onze overheidsfinanciën de wereldpers halen waarbij de Griekse manipulatie in het niet zal verdwijnen.

Maar laat ons niet te ver op de zaken vooruitlopen. Welke gemeenten gaan hier binnenkort een financieel probleem van jewelste hebben? Via de Gemeentelijke Holding bezitten vele gemeenten een bepaald aandeelhouderschap in de bank Dexia. Deze holding staat op het rand van het faillissement en wordt draaiende gehouden door boekhoudkundige ingrepen die bij gebruik door een gewoon bedrijf al tot langdurige gevangenisstraffen hadden geleid, maar bon.

Ik heb even de volledige lijst van aandeelhouders van de Gemeentelijke Holding doorgenomen. Je ziet er perfect welke Belgische gemeenten en steden een groot aantal aandelen bezitten die onherroepelijk waardeloos zullen worden. Het is onbegrijpelijk dat sommige grote steden buitenproportionele hoeveelheden aandelen in deze holding bezitten en ook vele kleinere gemeenten zeer zware posities hebben. Vele steden en gemeenten leefden tot voor kort van het dividend op deze aandelen. Het dividend is reeds weggevallen, de onderliggende waarde binnenkort ook. Deze steden en gemeenten zullen dus met een gat in hun financiën komen te zitten.

Allereerst bezit in zijn totaliteit het Vlaamse gewest 43,5% van de aandelen. Het veel minder kapitaalkrachtige Waalse gewest bezit echter wel 37% en het noodlijdende Brusselse gewest bezit bijna 20% van de aandelen. Geeft al te denken dat de kapitaalstromen van dit land van Noord naar Zuid, ook in de richting van Dexia-aandelen gaan.

Verschillende uitschieters in de lijst:

Met stip op 1: Antwerpen met 2,2 miljoen aandelen. Proportioneel véél meer dan andere steden zoals Gent (500.000 aandelen); Hasselt (100.000 aandelen), Brugge (200.000 aandelen).

Met stip op 2: Charleroi met 1,36 miljoen aandelen. Charleroi? Waar meer dan 30% werkloos is? Really? Gingen ze er met het dividend van de Gemeentelijke Holding de uitkering betalen?

Met stip op 3: Seraing met 635.000 aandelen. Seraing? De helft van de Belgen weet niet waar Seraing ligt, maar ze hebben wel meer aandelen in de Holding dan Stad Gent.

Met stip op 4: Oostende met 560.000 aandelen. Oostende is geen toeval, wegens jarenlang wanbestuur door Socialist/wannabe-premier Vandelanotte.

Met stip op 5: het kleine Herstal met 200.000 aandelen. Herstal? Evenveel aandelen als Brugge? Aandelen gekregen in ruil voor het afleveren van machinegeweren van FN Herstal? Of zit de burgemeester van Herstal hier voor iets tussenin? Frédéric Daerden is er burgemeester. Kippenvel krijg ik ervan als ik dit ontdek. De zoon van minister van Pensioenen Michel Daerden. (Voor de Nederlandstalige lezers: Michel Daerden spreekt steeds als een dronkaard in één van de Belgische parlementen en dat is nog maar het minste).

Deze lijst is echt een lacher van formaat, een pijnlijke lacher. Het legt de pijnpunten van het hedendaagse België bloot. We mogen dan binnenkort misschien een regering hebben, maar ze zullen onmiddellijk veel foefjes aan mogen brengen om deze catastofe voor de gemeenten weg te drukken met nieuw papier.

Er zijn nog gemeenten waarvan je afvraagt waarom zij een grote positie in de holding hebben opgebouwd. Provinciesteden en -dorpen zoals Tienen, Sint-Truiden, Turnhout, Lier, Mol, La Louvière, Blankenberge.

Dit wordt een compleet drama, zeker als je weet dat die Gemeentelijke Holding zo bankroet is als maar kan zijn. Men waardeert er nog de onderliggende Dexia-aandelen aan een prijs van 8,26 euro terwijl de koers intussen onder 1,40 euro noteert!!! Daar staan dus celstraffen op dergelijke vorm van boekhoudkundig fantasme.

Maar die bestuurders van de Holding zijn wel degelijk fantasten. In mei 2011 schreven ze in het jaarboek:

“De blootstelling aan de soevereine schuld lijkt ons meer een probleem van perceptie door de markten dan een echte dreiging. We menen inderdaad dat Europa er zal in slagen snel het vertrouwen te herstellen. Niettemin zou een herstructurering van de soevereine schuld van een of andere lidstaat de resultaten van Dexia negatief kunnen beïnvloeden, zonder evenwel de groep in gevaar te brengen. “

Het is duidelijk dat continuïteit van de Gemeentelijke Holding, en dus van de waarde van het patrimonium van zijn aandeelhouders, afhangt van het herstel van Dexia en van de verbetering van de beurskoers van het aandeel Dexia.

Uit de voorhanden zijnde elementen blijkt dat beide doelstellingen te realiseren zijn, het enige ontbrekende en niet controleerbare element is de timing. “

 

Wat een lacher!! Hoeveel domheid?!!! Dit verdient het bankroet en de guillotine voor de bestuurslui!

De ontmanteling van Dexia zal dus onmogelijk positief aflopen en een drama betekenen voor vele Belgische gemeenten. De Gemeentelijke Holding is reddeloos verloren. Louis Tobback, toch een Belgisch politiek zwaargewicht en als burgemeester van de stad Leuven, zei in de krant De Tijd dat de holding opgedoekt moet worden. Hij en andere burgemeesters willen er geen geld meer instoppen en zullen een mogelijke verplichting grondwettelijk aanvechten.

Dit aandeelhouderschap zal de pijnpunten van het huidige België genadeloos blootleggen. Wat België de komende maanden en jaren zal meemaken zal er meer dan waarschijnlijk voor zorgen dat de niet-regerende partij de volgende verkiezingen met glans zal winnen. Schrijf dus maar op, een volslagen absolute meerderheid voor de NVA in Vlaanderen bij de volgende verkiezingen wegens de algehele economische ineenstorting van het Belgische model.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Dexia, Uncategorized. Bookmark de permalink .

16 reacties op Drama op komst van Oostende tot Seraing.

 1. cd zegt:

  Het werd tijd dat het socialistische model in vraag werd gesteld, zowel door Vlaanderen als door Europa.Misschien dan toch een positief punt voor Europa om ons van het juk van de Waalse socialisten te bevrijden.DiRupo zal hopelijk op de valreep gestopt worden door nieuwe verkiezingen ( als onze koning ze toelaat tenminste) met een uitslag die alle Vlamingen verenigt achter 1 partij.Benieuwd wie er de stekker nu zal uittrekken??

 2. kroegman zegt:

  had je hier al enkele maanden geleden niet een negatief artikel over Dexia neergepend?

  Wat moet je concreet doen als vlaming om toch wat te redden… rabobank, goud, bunds ?

 3. koba zegt:

  denk je dat je als spaarder best al je geld kan weghalen dan bij dexia?

  Denk je dat het mogelijk is dat je als spaarder niet meer aan je geld zal geraken?

  Mvg

  • goldandglory zegt:

   Koba,

   Het spaargeld bij Dexia is niet veilig. Zelfs de garantie van 100.000 van de overheid is slechts een belofte via woorden die niet kan waargemaakt worden tenzij door het drukken van véél vers geld.

   Het feit dat alle officiële instanties in België vandaag onmiddellijk benadrukken dat het spaargeld van de burgers veilig is, betekent onmiddellijk dat het tegendeel waar is! Ze liegen gewoon, maar het is hun job. Hetzelfde gebeurde eind 2008 toen er bankruns bezig waren.

   Het is mogelijk dat spaarders niet aan hun geld geraken wanneer een bank holiday door de overheden wordt uitgeroepen.
   Op de blog werd deze mogelijkheid onlangs nog beschreven:
   https://goldandglory.wordpress.com/2011/08/21/kans-op-europese-bank-holiday-neemt-weer-toe/

   Echter, de kans dat de overheid Dexia nationaliseert (al dan niet gedeeltelijk) is nu zeer hoog. De overheid zal er alles aan doen om de zaken tot het einde proberen te garanderen met woorden en met papier. Dit zal wel het failliet van België en West-Europa betekenen.

   Het maakt niet uit of je spaargeld nu bij Dexia of elders is. Zolang het digitaal of in de vorm van papier is, is het niet veilig. Dit is cru gesteld, maar het is de waarheid.

 4. cd zegt:

  Indien de waarborgen zullen aangesproken worden is het evident dat er niet voldoende liquiditeiten over zijn voor iedereen net zoals als alle huizen afbranden niet alle huizen zelfs verzekerd zullen uitbetaald worden.

 5. kroegman zegt:

  Ik heb gelukkig geen spaargelden bij Dexia. Als ik er zou hebben, dan zou ik inderdaad spreiden naar andere banken toe. DIt zou natuurlijk niet erg sympathiek zijn tegenover Dexia maar het gaat wel over zuurverdiende spaarcentjes, dus in love and war is alles toegestaan

 6. kamiel zegt:

  Zonet op het nieuws, Belgie stelt zich garant voor de badbank, Leterme wil wel niet zeggen voor hoeveel dat dan juist is…..

  • kroegman zegt:

   Ik viel bijna van mijn stoel, maar is uiteindelijk te verwachten. Leterme heeft zelf gezegd dat ze een draaiboek hebben intussen voor deze crississen en de eerste stap is altijd geruststellende woorden. Alle kranten en netto bevestigen intussen lustig verder dat spaargeld gegarandeerd is; zelf de NBB zegt het nu. Dit is duidelijk concerted action, en maakt mij alleen nog banger. Geloofwaardigheid van de beleidsmakers is redelijk beperkt en wordt altijd maar kleiner. Deze morgen melding dat slechts 300 miljoen euro is weggehaald bij Dexia, en dan in kleine lettertjes dat men wel geen rekening houdt met electronische transacties (tja…).

   Dat ze Dexia Bank België proberen veilig te stellen lijkt me logisch, maar de obligatiehouders mogen toch mee in het bad vind ik. Maar dat ze hun waarborgen dan houden voor DBB en niet aan de bad bank geven. Dit lijkt me gewoon de omgekeerde wereld. Leterme deze morgen op de radio horen zeggen dat die bad bank trouwens niet bad is, integendeel we gaan er nog geld aan verdienen (op de lange termijn). Dat zal wel, maar als het niet slecht is waarom moet het dan gered worden. Politici blijven ons burgers als dommeriken beschouwen…

 7. jody zegt:

  Wat bedoelt u met een plan B om vlaanderen te ontvluchten ?

 8. pepe zegt:

  emigratie, wellicht beter nu of dit jaar; want ik vermoed dat als de situatie serieus verslecht, de interessante landen wellicht hun immigratie politiek serieus gaan verstrakken, en historiek indachtig (cf. massale weigering van visa aan joden die continentaal europa wilden ontvluchten in de jaren 30, als ‘ratten’ in de val…)

 9. kamiel zegt:

  Tussen hamer en aambeeld

  Vandaag heel wat commotie over het feit dat de hypothecaire aftrek, belastingvoordeel bij de aankoop van een woning vanaf 2014 wegvalt. Ook voor de reeds afgesloten leningen voor 2014 hoewel de pinocchio’s in de Wetstraat het de week ervoor nog anders zagen. Dit was een federale bevoegdheid en wordt nu gewestelijke bevoegdheid. Kris Peeters was er vanmorgen als de kippen bij dat de mensen zicht niet moesten ongerust maken, dat Vlaanderen dit wel ging compenseren.Eerst bij Radio1 sussend, daarna had hij blijkbaar zelf naar Stu bru (nationale radiozender) gebeld, om nog eens iedereen een sprookjes te vertellen.

  Enfin, onze vriend laat het niet aan zijn hart komen…….
  http://www.skynet.be/nieuws-sport/nieuws/artikel/838620/overheden-betalen-procent-renovatie-verhofstadt

  Pfff, gaat hij kunnen tippen aan onze Karel De Gucht zijn villa in Toscane?
  http://de.rechtzetting.be/2011/12/06/jean-jacques-laat-mijn-papa-toch-gerust/

  Enfin, het parlement ging het goed voorbeeld nemen voor het voetvolk met besparen samen met onze koning maar gelukkig voor hen was daar NVA, of anders zouden ze het vergeten zijn….

  http://www.uitzendinggemist.nl/programmas/6158-kro-reporter-international
  Ons aap-landje..

  Waarschijnlijk staan onze Nederlandse vrienden nogal te kijken nu van hun buren. Herman kapitein, Peter Praert zit aan de kassa, Karel , dat moet voor de doordachte woordkeuze zijn.
  T’is dan wel van de Costa Europa Concordia………….

  Als dat soort zal blijven roepen dat er niks aan de hand is, het leven niet duurder wordt, zal het voetvolk volledig zijn vertrouwen verliezen in de politiek.
  http://www.test-aankoop.be/prijzen/prijzen-rijzen-de-pan-uit-tijd-voor-actie-s710113.htm

  En Hyperinflatie creëert machtsvacuüm die vraagt om helden(hier in vorige artikel al eens aangehaald), geen politieker.

  Zie enkele jaren terug Joegoslavië.
  Napoleon begon met politieker en koningshuis letterlijk een hoofdje kleiner te maken.
  En als ze er toch in slagen het onnodig lang te rekken, zal het volk wel zelf een held stemmen zoals bij Hitler, waar in zijn verkiezingsprogramma Mein Kampf hij het democratische de grond in boorde…..

  Hopelijk kan dat gouden blinkertje wat goedmaken…….

  Mvg,
  Kamiel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s