2018: Europa stort zich in oorlog.

“We were the kings and queens of promise. We were the victims of ourselves.”

In mijn vorig kort artikel schreef ik nog dat het er niet meer veel toe doet of het EFSF nu 2000 of 3000 miljard euro slagkracht zal krijgen. Het is voorlopig 1000 miljard euro geworden. Moeten we ons hierover veel vragen stellen wat dit betekent voor onze beleggingsvisie? Ja en nee. Maar de vragen moeten nu in een groter historisch-sociaal-politiek-et cetera perspectief geplaatst worden

De belangrijkste vraag wordt: zal dit tot oorlog leiden? En zo ja, wanneer en hoe?

Ik wou dat ik de tijd had om een fictief artikel te schrijven over hoe Europa in de komende jaren geopolitiek gaat evolueren. Ik moet al geen moeite meer doen.

In de zaterdageditie van de Daily Mail staat een fantastisch (‘fictief’) artikel over hoe Europa zichzelf in oorlog kan brengen. Als gevolg van de huidige beslissingen van de politici om de Europese eenheidsmunt zogenaamd te redden. Het fictief artikel stelt dat de sociale onrust de komende jaren zal toenemen over het gehele Europese continent. En de oorlog tussen de lidstaten zal finaal losbarsten in 2017.

De sociaal-politieke situatie inschatten wordt naar mijn inziens nu zo goed als de belangrijkste taak om juiste beslissingen over de toekomst te nemen.  Van veel minder belang wordt het inschatten of een bepaalde belegging 10% meer zal opbrengen dan een andere.

Het huidige sociaal-politiek-economische systeem (of hoe je het ook wil noemen, kapitalisme of socialisme) is 100% gebaseerd op beloftes. Wij zijn de koningen en koninginnen van de belofte. Dit is het probleem van onze tijd. En wij gaan uiteindelijk het slachtoffer worden van onszelf. Dat gaan we nu zeer snel echt beginnen voelen.

En de Daily Mail? Was dat niet die krant die in augustus een fictief artikel schreef over hoe een Europa bank (cfr. SocGen) in de problemen kon komen? De andere media en de Europese banken waren geschokt door zoveel journalistieke onwaarheid en vroeg Société Générale vroeg zelfs een schadevergoeding.

Maar was de Daily Mail in al haar fictie niet de realiteit aan het vertellen?!!

België krijgt een sleutelrol in de ontwikkelingen van de Europese burgeroorlog van dit nieuwe decennium, aldus het nieuwe artikel. Een aartshertog Ferdinand moment. Een clash tussen Britten en Fransen bij Gent. Ik kan niet wachten om het allemaal te zien. En we weten al lang dat de realiteit steeds de gekste fictie weet te overtreffen.

“For years, Belgium had been crippled by antagonism between Dutch-speaking Flemings and French-speaking Walloons. The country had not even had a proper government since the summer of 2010, being run first by a caretaker coalition and then, from 2014, by the European Union itself. But in the summer of 2017 inter-community rioting in the centre of Brussels became terrifyingly brutal. 

From Wallonia, there came reports of Dutch speakers being beaten and intimidated out of their homes. On August 1, Sarkozy sent in French paratroopers.  ‘Brussels is the very heart of Europe,’ he said. ‘Which is to say, it is properly part of France.’ For Britain, this was the final provocation. All parties agreed that, thanks to Britain’s long-standing pledge to defend Belgian independence, we had no choice but to dispatch peacekeepers of our own.

The events of the next few months make sorry reading. Even in 2011, Britain had only 101,000 regular soldiers to France’s 123,000, but years of swingeing spending cuts had taken their toll. By 2017, Britain’s land forces were down to just 75,000. And when fighting broke out between French and British peacekeepers in the outskirts of Ghent, no one seriously doubted that the French would win.”

Het volledige artikel kan je hier lezen. Het is niet erg als je nadien begint te huilen.

Ik voel al een hele tijd alsof onderstaand lied met video relevant is voor wat we nu beleven en ons te wachten staat. De tekst is vaak kort maar krachtig. Het zou het thema kunnen zijn van de Occupy Wall Street beweging, maar het nummer is al 1 jaar oud. Toen het nummer uitkwam, leek dit mij als een teken aan de wand voor wat de toekomst in petto heeft. De makers voelden waarschijnlijk op een bepaalde manier ook aan wat komen zou. Zij waren toen niet de enige die met zoiets uitkwamen, en ze zijn nu nog minder alleen.

“The age of men is over. A darkness comes. And all these lessons that we’ve learned here have only just begun.” (uit het lied van ’30 seconds to Mars’, ‘Kings and queens’)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Europa, geopolitiek, revolutie, waarheid. Bookmark de permalink .

17 reacties op 2018: Europa stort zich in oorlog.

 1. anoniem zegt:

  Ik kan mijn lach toch niet onderdrukken bij het lezen van die speculaties. Vind het slechte speculaties daar de kans in mijn ogen 1 op 10 of minder is dat we zoiets krijgen. Begrijp niet goed dat je die serieus neemt.

  • goldandglory zegt:

   Ha ja, je kan er natuurlijk ook mee lachen. En de uitgewerkte details komen ook wel belachelijk over. Franse paratroopers die in België landen. Veldslagen net buiten Gent.

   Velen zullen dit nu weglachen omdat ze het als overdreven zien en de beschreven zaken niet kunnen inbeelden in de reële wereld. Het is ook zo doordat men de details niet gelooft (enigszins terecht), de kern van het verhaal niet serieus neemt. Dit zie ik als een denkfout.

   Ik neem de zaak niet opeens serieus omdat hier nu een fictief artikel gepubliceerd wordt. Ik heb deze ideeën dat we mogelijk de voedingsbodem zaaien voor een conflict al veel langer. Hoe dit conflict eruit zal zien, 99% kans geheel anders dan hier beschreven. Maar hoe het gaat gebeuren is momenteel niet mijn punt. De vraag is eerst OF het zal gebeuren. Alles is mogelijk (en ook ik hoop dat het uiteindelijk niet gebeurt, in mijn leven, of dat het mij treft). Maar iedereen denkt zo steeds.
   Ik zie het ook in een groter geheel. De kans is trouwens ook aan het stijgen dat we elders grotere conflicten krijgen, in Azië, tussen de VS en andere landen, binnen de VS, etc.

   Trouwens, hoeveel zaken worden in het begin niet weggelachen die achteraf waarheid worden? De beste ideeën worden in het begin vaak nooit serieus genomen.

   Er is gewoon een voedingsbodem aan het ontstaan en de humus begint te pakken.

   • anoniem zegt:

    Mijn verontschuldigingen voor vorige post. Het was niet mijn bedoeling te lachen met u. Ik waardeer uw blog ten zeerste. Uw voorspellingen ivm zilver en dexia zijn volledig uitgekomen en uw timing was bovendien nog eens spot on.

    Ik blijf bovenstaande een slechte voorspelling vinden en denk dat je geen gelijk zal krijgen. Ik geloof niet dat we oorlog krijgen tussen de Europese grootmachten op het Europese vasteland, want dat is toch uw voorspelling, correct?

    In welk tijdsframe zie je dit gebeuren, komende 5 jaar? 20 jaar? 40 jaar?

    Nochmaals mijn excuses voor het lachen dat inderdaad niet respectvol is naar u toe.

   • goldandglory zegt:

    Excuses zijn niet nodig. Ik begreep dat je voornamelijk het artikel van de Daily Mail lachwekkend vond. Maar ik herinner me perfect hoe mensen een ineenstorting van het financieel systeem in 2006 ook een lachwekkend verhaal vonden…

    Ik vind de kans op een conflict in Europa meer en meer toenemen. Ik ga er nog geen probabiliteit aan geven. Sowieso schat ik de kans nog niet in die mate als toen ik sprak van het einde van Dexia of de stijging van de zilverprijs. Die twee laatste waren voor mij een uitgemaakte zaak.

 2. kamiel zegt:

  Ppppffff, ja jongens……bovenstaand artikel…..
  Deze middag zat ik tussendoor naar de zevende dag te kijken op Vrt , een debat over de economische toestand in Belgie (met onder andere Voka voorzitter en Professor De Vos).
  Zei zeiden allen hoe erg de toestand economisch wel was, maar ook dat er nog een oplossing was als nu de juiste stappen werden genomen om onze welvaart te vrijwaren. Ik maakte mij kwaad in mijn zetel en foeterde tegen mijn wederhelft dat ze niet durfden de waarheid te vertellen op TV, namelijk dat we zowiezo armoede te gemoed gaan.
  Na het lezen van bovenstaand artikel is mijn eerste reactie, dit is overdreven.
  Maar misschien wil ik ook niet met de sociale realiteit geconfronteerd worden,de waarheid horen met een zoon van 16jaar zoals de anderen de economische waarheid niet willen horen omdat ze alles op afbetaling hebben en er niets mag tegengaan. Economisch mag alles in elkaar stuiken, heb mijn voorzorgen genomen, maar,..terug de velo moeten nemen omdat ik de benzine niet meer kan betalen is nog iets anders dan oorlog….

  Mvg,
  kamiel.

 3. cd zegt:

  Een flinke devaluatie van Euro en Dollar zie ik veel sneller gebeuren samen met pensioenkassen bevriezen en beloftes ivm vrij aanvullende pensioenen verbreken.We zullen allen getroffen worden en daarom hebben de rappen reeds maatregelen getroffen.Een oorlog misschien tussen de generaties waar de jongeren zien dat hun toekomst opgesoupeerd wordt door de ouderen .De oudere generatie denkt dat ze de schuldenberg ergens in de toekomst kunnen laten ontploffen wanneer ze er al lang niet meer zijn maar schulden worden ALTIJD verrekend met de generatie die ze veroorzaakt heeft.Een Europese lente die de jongeren een nieuwe toekomst geeft zoals de Franse revolutie dit deet voor het volk?

 4. cd zegt:

  De exit van Griekenland word voorbereid door de Grieken zelf die bedanken voor de zogezegde kwijtschelding.Meer en meer mensen vinden Europa een mislukking en willen er uit.De grootste angst voor de rijkere Europese landen is een referendum over Europa.Welke landen hebben een referendum mogen houden over Europa en wat was het resultaat?De stem van het gezonde verstand van het volk wordt genegeerd maar klinkt luider en luider.Europa zal alle middelen inzetten om referenda te verbieden.De resultaten van referenda zouden wel eens het ultieme bewijs kunnen zijn van de afkeuring op alle gebieden van Europa.

  • kamiel zegt:

   Grieks referendum zaait onrust op beurzen.
   En dat soort protectionisme verhoogt alleszins de kans waar niemand zit achter te wachten; oorlog in het westen. Wat schrijft men (ook op deze blog) nu weer? Dat het zwaartepunt rond de crisis rond 2017/2018 ligt?
   Dan mogen de hoofdrolspelers het van nu af aan wat kalmer aandoen…….
   Het verslechterd met de seconde….

 5. Hennie zegt:

  We mogen van geluk spreken dat er in België geen referendum gehouden is geweest om mee te doen met de euro. We zouden hier in het kleine landje de gevolgen al goed gezien en gevoeld hebben. (een eigen Griekenland zonder steun van Europa) Ze hebben het blikje vooruit weten te stampen.
  Trouwens, Kamiel, hoe heb jij je voorzorgen dan genomen?

  • kamiel zegt:

   Voor mij is de beste belegging nog altijd een eigen huis, zeker met lage rente en fiscale aftrek.Daarna zeker fysiek goud en zilver, heb ook junior mijnen, allemaal in cad.
   Wel met verliezen die ik niet voor mogelijk had geacht, maar ja, die beurs hé
   Ook etf’s tbt en gdxj, ben nogal speculatief van aard.Niks meer in euro. Ook geen geld meer bij de bank.
   Denk dat het vooral manier van leven is.Voor mijn werk had ik een machine nodig van 9000euro begin dit jaar. De verkoper verklaarde mij zot dat ik dit niet leende of leasing, al mijn collega’s deden dat zei hij. Tja, straks zullen ze het geweten hebben……

   Mvg,
   kamiel

 6. larissa zegt:

  Als we Europa niet waren en geen euro’s hadden hoefde we elkaar ook niet te helpen met rondkomen van landen! Sinds de euro is er rommelis. Zat er aan te komen maar wanneer is nog de vraag. Hopelijk duurt het nog heel lang. En daar in tegen als er oorlog komt zal het de korste oorlog in tijden worden en denkelijk de laatste met al die kernwapens ect…. Triest dat men nog zo denkt om geweld in deze tijd van het jaar!

 7. adriaan zegt:

  IDIOTEN ! laat je nakijken je lijd aan hersenkanker.

 8. jorgio zegt:

  Alles is mogelijk,aangezien het steeds meer ieder voor zich wordt of groep tegen groep,daarnaast neemt de technologie het steeds meer over van onze,europa en de vs zijn al een politie staat,niemand zonder internet en amobiele telefoon(zender) Contant geld wat een dag zal verdwijnen,Maar ook HAAT ..Het belangrijkste is het hoofd koel houden in deze roemerige tijden,want hoe meer ANGST,hoe meer men grijpt naar een Vuurwapen,met de domme gedachten gang,ik moet mezelfs beveiligen..

 9. silvy zegt:

  de econemie is er intussen in al die jaren op VOORUIT aan het gaan dus ik denk dat deze blog schrijver het bij het FOUTE einde heeft en er GEEN oorlog komt zelfs niet nu er TRUMP aan de macht is in Amerika en ook denk ik dat de bankencrisis al bijna achter de rug is maar inderdaad hadden we beter onze Belgische Frank kunnen houden ipv de euro maar een oorlog komt er volgens mij zeker niet !!!

 10. silvy zegt:

  ik bedoelde economie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s