Europa wil deksel van Pandora dichtklappen.

“Prometheus en zijn broer Epimetheus hadden van Zeus de opdracht gekregen om de mens te maken. Zij maakten dan ook de man, maar omdat die man zo ongelukkig was, stal Prometheus een brandende toorts van de Olympos en schonk de mensheid het vuur. Zeus vond dit verraad zo erg dat hij de mensheid wilde straffen. Om Prometheus en Epimetheus niet te beledigen, deed hij dit niet rechtstreeks. Hij beval Hephaistos om uit water en aarde een vrouw te vormen. Daarna schonken alle goden haar goede gaven. Athena gaf haar intelligentie, talent, manieren en kleedde haar in de mooiste kleurrijke kleding. Aphrodite gaf haar de bevalligheid en schoonheid van een godin. De andere goden gaven haar goud en staken bloemen in haar haar. De laatste god, Hermes, gaf haar de spraak en plantte schaamteloze gedachten en een bedrieglijke aard in haar wezen. Zo kreeg zij een eigenschap die geen enkele andere sterveling had: nieuwsgierigheid. Ze kreeg de naam Pandora.

Zeus schonk haar aan Prometheus, maar deze wist dat een geschenk van de goden niet zonder gevolgen blijft en weigerde haar. Hij raadde zijn broer aan dat ook te doen. Zeus liet haar daarop doorHermes bij Epimetheus, de domme broer van Prometheus brengen. Niettegenstaande de waarschuwingen van Prometheus nam hij haar tot vrouw. Zeus schonk het paar ook een pithos (vat), waarin alle ongelukken zaten opgesloten. Als het vat gesloten bleef, konden die niemand treffen. Pandora kon haar nieuwsgierigheid niet bedwingen en opende het vat. Toen kwamen daar alle rampen, ziekten en zorgen uit tevoorschijn en verspreidden zich over de aarde: aan het kommerloze bestaan van de mensen was een einde gekomen. Pandora wilde nog gauw het deksel dichtklappen, maar alleen de hoop zat nog in het vat toen het weer gesloten werd.” (Wikipedia)

Zeg niet te gauw: het is weer een vrouw. De Griekse premier Papandreou probeerde terug te krabbelen nadat hij de doos van Pandora opende. Nu, op deze zondagavond, is na lang onderhandelen bij de Grieken zelfs bekend geworden dat Papandreou ontslag neemt. Dan toch geen referendum voor het Griekse volk? Was het maar om te lachen? Hmm, het was op vraag van Europa. Dat is al een grap op zich. Europa probeert de doos van Pandora terug te dichten. Het is nutteloos. De doos is opengegaan. De consequenties zijn voor iedereen duidelijk geworden. Vele Europese landen zullen hun schulden niet terugbetalen. De Europese eenheidsmunt zal niet meer lang in zijn huidige constellatie voortbestaan.

Wat nu nog overblijft in de doos, is de hoop naar een wereld met minder schulden, een wereld waarin die schulden niet tot oorlog leiden, een wereld die terugkeert naar een stabiele munt gelinkt aan metalen die de stabiliteit ondersteunen en controleren.

Maar wie is dat Europa dat het deksel van Pandora terug dicht wil? Zijn dat de elite van politici, bankiers en ambtenaren, of is dat een brede laag van de bevolking?

Laten we er nog maar eens de Griekse mythologie bijnemen.

In de Griekse mythologie was Europa een mooi meisje waar Zeus een oogje op had. Hoe tijden kunnen wijzigen. Wat voor een lelijke oude draak is Europa tegenwoordig geworden!

Europa trouwde met Asterion, de koning van Kreta, die haar drie zonen (ten gevolge van een avontuurtje met de oppergod Zeus) geadopteerd had en als een goede stiefvader de jongens mee opvoedde. Door koningin te zijn van Kreta stond Europa aan de basis van het ontstaan van een magische continent. Europa wordt in de mythologie dan ook verder voorgesteld als de moeder van Koning Minos, en dus ook van de Minoïsche cultuur, de oudste beschaving in het werelddeel Europa.

Dat werelddeel Europa is nu aan het vechten voor haar bankroet. Het is helemaal niet uitzonderlijk als we de eeuwenlange geschiedenis in acht nemen. Bankroet gaan, achtervolgt mensen en naties al sinds het begin der tijden. Sinds het ontstaan van de moderne staat Griekenland in 1829 was de natie 90 jaar in wanbetaling, of 50% van het volledige bestaan. En dan spreken we enkel over Griekenland.. Europa heeft een fantastische geschiedenis van faillissementen en het sterven van munten.

“The issue which has swept down the centuries and which will have to be fought sooner or later is The People vs. The Banks.” – Lord Acton, Historian, 1834

De beslissing om geen referendum te laten doorgaan in Griekenland, de beslissing om credit-default swaps niet in werking te laten treden en uitbetaald te laten worden, is in het voordeel van de banken. Indien credit-default swap uitbetaald moesten worden, dan waren vele banken bankroet. Europa heeft achter de schermen met de VS de banken opnieuw gesteund, en gered van het bankroet. Niets zou echter beter zijn in deze samenleving dan de korte pijn van enkele bankenfaillisementen en de ineenstorting van het huidige financiële systeem. Je kan iets kwaadaardigs niet uitroeien door het steeds te redden. Maar blijkbaar gelooft de elite nog steeds dat ze alle kwaadaardige zaken, alle risico’s, alle negatieve gevolgen naar de toekomst toe, kunnen indekken. Met digitale beloften.

“You have a choice between the natural stability of gold and the honesty and intelligence of the members of government. And with all due respect for those gentlemen, I advise you, as long as the capitalist system lasts, vote for gold.” (George Bernard Shaw, Ierse winnaar Nobelprijs Literatuur in 1925)

Met de gebeurtenissen van de voorbije dagen, de dubbele flip-flop-bewegingen van Papandreou (akkoord met Europese bailout, daarna een referendum, dan geen referendum, wat nu?) en het historische getrouwtrek achter de schermen van Europa om de provincies in het gareel te krijgen, werd opnieuw duidelijk dat politici kost wat kost hun elite-ideeën proberen door te drukken. Totdat het zal falen. De goedkeuring van de bevolking werd amper gevraagd in het verleden en de afkeuring van de Europese bevolking met betrekking tot het Europese project werd steeds in twijfel getrokken. Dat is vragen voor problemen.

Europa is al lang geen democratie meer. Het is een republiek. En republieken belanden steeds in burgeroorlogen.

Omdat politici niet in staat zijn om het juiste te doen, moet je je als burger beschermen tegen hun dwaze daden. De uitspraak van George Bernard Shaw is bijna volledig correct -de leden van de parlementen zijn niet eerlijk én ze zijn niet intelligent. Maar het addendum van Shaw met betrekking tot het kapitalisme is onjuist. Shaw was in zijn tijd dan ook een fan van Stalin. Vertrouwen op goud is ook nodig gebleken in tijden van communisme en socialisme. Dat zien we nu opnieuw. Want wat we nu zien, is geen crisis van het kapitalisme. Het is een crisis van het socialisme, een crisis van de westerse welvaartstaat.

Bij het opzoeken vond ik nog andere mooie uitspraken van Shaw, waar ik me goed kan in vinden:

“He knows nothing and thinks he knows everything. That points clearly to a political career.”

“Patriotism is your conviction that this country is superior to all others because you were born in it.”

Dit zien we nu opnieuw in Europa, maar ook op wereldwijd niveau. Het is de bestaansreden van valuta-oorlogen. De kans wordt groter dat de wereldelite zal proberen een wereldmunt te creëren nadat de wereldwijde muntencrisis een paar landen in vuur en vlam heeft gezet.

“My way of joking is to tell the truth. It is the funniest joke in the world.”

“The power of accurate observation is often called cynicism by those who don’t have it.”

Mijn opmerkingen over de economische en politieke gebeurtenissen mogen dan vaak als cynisch worden gezien. Dat ligt niet aan mijzelf, dat ligt aan de werkelijkheid.

“If history repeats itself, and the unexpected always happens, how incapable must Man be of learning from experience!”

Tijdens de financiële crisis, die nu al vier jaar bezig is, verbaast het me bij momenten nog steeds hoe de politici (en met hen ook de meerderheid van de bevolking) in staat zijn om zovele fouten die we in het verleden hebben begaan, klakkeloos te kopiëren. Toch verwachten ze met verkeerde remedies een oplossing te creëren. Dat is domheid.

Het is uiteindelijk ook logisch om te stellen dat de bevolking de politici verdient die ze zelf verkozen hebben. Maar wat zien we wat er gebeurt rond de Mediteraanse Zee? Er hangt iets speciaals in de lucht. Je kan een stinkende kamer vullen met regeringleiders die dit jaar met een opstandige bevolking te maken kregen. Van Algerije, Tunesië, Libië en Egypte, tot Syrië, Griekenland, Italië en Spanje.

“Democracy is a device that insures we shall be governed no better than we deserve.”

“A family is a tyranny ruled over by it’s weakest member.”

Ik kan moeilijk zeggen dat Europa geterroriseerd wordt door de zwakste schakel, Griekenland. Vele mensen stellen dat de Grieken geen referendum mogen houden omdat zij zo het lot beslissen van honderden miljoenen andere Europeanen. Dat is onjuist. Wij hebben ons eigen lot in handen gehad. Als Griekenland werkelijk de enige zwakke schakel in het Europese huishouden was geweest, dan was een domino-effect onmogelijk geweest. Vele andere Europese lidstaten hebben op dezelfde manier hun financiën geregeld zoals de Grieken. Ze gaan dan ook hetzelfde lot van bankroet tegemoet.

“Lack of money is the root of all evil.”

Met dit tekort aan echt geld en een overschot aan schulden, is Europa goed op weg om een massa aan slechte en populistische oplossingen door te drukken, om de banken en de elite te redden, om de roerige massa te sussen. Hiermee wordt een voedingsbodem voor conflicten gecreëerd. Europa heeft geen nood aan politici, ook geen nood meer aan staatsmannen. Europa heeft nood aan een echte held. De vraag naar helden zal overweldigend worden.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Uncategorized, welvaartstaat. Bookmark de permalink .

5 reacties op Europa wil deksel van Pandora dichtklappen.

 1. cd zegt:

  Een devaluatie van de Euro is nog de enige oplossing en dat weten ze wel maar daar zwijgen ze in alle talen over uit schrik voor een opstand vh volk en een vlucht in goud.Velen zullen te laat zijn en verweesd naar hun winsten staan staren die smelten als sneeuw voor de zon.Geen woord hoor je over fysiek goud bij de superrijken en politici maar juist zij zitten er volop in en laten de gewone mens rustig naar de slachtbank leiden.De guillotine van de euro is in aanbouw en bijna klaar.

 2. nico zegt:

  Deksel is nog niet helemaal dicht.Er komt nog wat miserie aangevlogen.
  1 eurozone minister out, nog 2 te gaan.
  3 landen zwaar dreigend terwijl frankrijk en belgie ook een probleem.
  -Portugal mist fiscale doelstelling + getroffen door extra schuld van Madeira.
  Portugal niet in staat schuldenlast te betalen en waarschijnlijk een kapsel van 40%.
  -De waarde van de grote zwitser zal verminderd worden, waarschijnlijk op 1,3 chf/eu
  Maar,
  geen probleem,
  alleen beetje bijsturen.
  Verlaging van de rente + opkopen van gebruikt wc papier.
  Later nog een rente knip + eventeel QE.

 3. kamiel zegt:

  2 eurozone minister out, nog 1 te gaan?

  Mvg,
  kamiel.

 4. c zegt:

  Doos van Pandora krijg je nooit meer dicht.Dat is altijd zo geweest.De bevolking zal pas op straat komen als ze zelf getroffen worden ,terwijl het nu moet gebeuren vooraleer alle verliezen door de banken veroorzaakt ,geruisloos door de regering in de nek van de burgers worden geduwd.Het divide et impera zal uitgespeeld worden om de macht van een burgeropstand te breken.Een gestructureede opstand van de bevolking met een duidelijke leider daar hebben politici schrik van.Een Europese lente waarbij de banken en politici onderuit gehaald worden en naar de gevangenis gevoerd worden zoals andere landen ons voor gedaan hebben zal de enige oplossing zijn om ons van dit steeds zwaarder wordende juk van de Europese dictators die geen referendum dulden te bevrijden.
  Een systeem dat niet geduld word door de bevolking en dat zichzelf beschermt ten koste van deze bevolking en alles doet om te overleven zelfs ten koste van de toekomst moet door deze bevolking tot stilstand gebracht worden.Het Europees systeem is een gevaarlijk monster geworden dat alles zal doen om te overleven want de kiem van de destructie van de eigen bevolking zat er in gebakken.
  Een Europese revolutie is zich langzaam maar zeker aan het organiseren en structureren via kanalen waar Europa geen controle over heeft.We naderen een mijlpaal in onz geschiedenis waar de maskers van de Europese dictators van hun gezicht zullen vallen.Europa zal een oorlog voeren tegen zijn eigen burgers.

 5. Patricia zegt:

  Wij zitten nu in de eind fase van het financiele systeem. Wij redden het niet meer De VS heeft op De EEG voor dat de dollar de wereld reserve munt is. Valt de Euro dan valt ook de US dollar.
  Wij kunnen op korte termijn verwachten dat opname van spaargeld wordt gereguleerd, goud en Zilver aankopen door partikulieren wordt beperkt cq verboden, het bezit van beleggings goud en zilver worden verboden. Verwacht mag worden dat er heel wat vuil in Italie komt boven drijven, Frankrijk gaat zeker dezelfde kant op. Bezit zal zwaar worden belast, zelfs is te voorzien dat bezit gedwongen aangewend moet gaan worden om onze sociale voorzieningen staande te houden.
  De goud reserves van de Eurolanden is waarschijnlijk geen vrije maar bezwaarde voorraad, door de VS geleasd, dus niet als dekking voor leningen te gebruiken.
  Ik wens u veel sterkte toe.
  mvg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s