Don’t cry for Europe, Argentina.

“Wanneer het op stelen aankomt, zijn zij de meesters”, aldus een Argentijns burger over de politici.

Argentinië blijft één van dé schoolvoorbeelden van hoe land in de financiële afgrond kan vallen. Argentinië, dat zijn naam kreeg van het Spaanse woord voor zilver (Argento), behoorde in het begin van de twintigste eeuw nog bij de rijkste landen ter wereld. Tegen het einde van diezelfde eeuw was het door een reusachtige schuldenberg verschillende malen bankroet gegaan en in hyperinflatie beland.

Er werd een magnifieke documentaire gemaakt over dit economische verval. Een goede les voor het oude continent dat nu dezelfde fouten maakt als het Argentijnse establishment destijds. De documentaire brengt het onthutsende verhaal van een land waar private schulden van grote bedrijven opeens genationaliseerd worden tot publieke schulden. Een verhaal vol van politiek hoogverraad, over leugens, gesjoemel en corruptie van de hoge tot de lage niveau’s, over juridische wanpraktijken en een toenemende wetteloosheid onder bureaucraten en de rijkste ondernemers. Een verhaal van hoe verregaande privatiseringen de republiek sterk verarmden, een verhaal over hoe mafiocratie en corporatisme een land finaal op de knieën krijgen. Over hoe de media -vol met idioten- de bevolking gedurende lange tijd een rad voor de ogen blijven draaien. Een verhaal van IMF-inmenging, kapitaalcontroles, bank holidays, rellen, opstanden en revoluties. 10 jaar geleden, in december 2001, leidde dit allemaal tot een climax in dat zilveren land.

Doe het licht maar uit. Dit is het lot van Europa.

P.S.: de volledige documentaire vind je in 12 fragmenten op youtube in de beste weergave. Hierboven wordt deel 1 weergegeven. Weergaves op youtube van de documentaire in 1 geheel zijn helaas van mindere kwaliteit.

Nog eens ter herhaling. In December 2001 kwam er een grote climax, een Argentijnse omwenteling. In Januari 2002 volgde de devaluatie van de Argentijnse peso. Goud reageerde daarop zoals het al eeuwen doet en nog eeuwen zal doen.

De peso werd overnacht met 40% gedevalueerd, de goudprijs verdubbelde bijna overnacht van ongeveer 280 peso naar een niveau rond de 500 peso. Ook de jaren nadien bleef de goudprijs doorstijgen aangezien inflatie en wantrouwen ten opzichte van de overheid nooit helemaal verdwenen. Vandaag, bijna 10 jaar later, noteert de goudprijs aan … 7500 Argentijnse peso per ounce.

“Yo sabia que debia haber comprado el oro!” (vertaling: “Ik wist dat ik goud had moeten kopen!”)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in geschiedenis, het onwaarschijnlijke verhaal van ..., revolutie. Bookmark de permalink .

6 reacties op Don’t cry for Europe, Argentina.

 1. nico zegt:

  Hoi, ’t wordt er hier in europa ook nie veel beter op.
  Ze zitten serieus te wachten op QE in europa, alleen de duitsers werken serieus tegen.
  Europese banken staan op imploderen en verkopen veel niet euro-activa.Niet van dit of de euro stond 1,2$.
  Zijn Zapatero’s dagen geteld? Met verkiezingen kan een hoop verborgen schuld aan het licht komen. Zouden ze ook gelogen en bedrogen hebben?
  Allee, laat de euro bonds maar komen.Misschien met hier en een paar maanden. Kunnen ze nog meer slachtoffers maken.
  Ps, al iemand verslag van alf field gelezen op jim sinclair’s mineset. Ziet er nie slecht uit.
  Veel respect voor alf, en nog enkelen die dit alles zagen komen vanaf de vroege jaren 2000.

 2. goldandglory zegt:

  Dag Nico,

  Het smeken van bijna alle politici én de bevolking in Europa doet me héél, héél sterk denken aan wat ik in het verleden las over voorgaande inflationaire periodes in het Frankrijk van John Law en de Weimar-republiek in Duitsland.

  Hoewel ik dit allemaal wel verwacht had, sta ik er nog versteld van hoe de geschiedenis zich aan het herhalen is. Dit wordt een groot, groot drama.

  België wordt belangrijk onderdeel van dit groot drama. Dexia gaat de staat meer dan 100 miljard extra kosten. Arco is maar 1 miljard. Ze hebben géén idee waar ze aan begonnen zijn!!! Reynders dacht na de nationalisatie dat ze eraan gingen verdienen, Leterme zei dat rente niet ging stijgen.

  What the **** were they thinking and talking?! But shit happens! Shit in het brein van Reynders en Leterme. En van de ganse bevolking die hen blijft geloven.

  Stijgende Belgische rente geeft vicieus effect wanneer Ageas, Dexia, KBC hun OLO’s (Belgische staatsobligaties) mogen afwaarderen aan marktprijzen. Iedereen negeert dit momenteel… maar zal een serieuze bom zijn die ontploft.

  Heb Alf field voorlopig nog maar diagonaal gelezen. Hij zat er eerder al recht op. Kans is zééér groot dat hij gelijk zal krijgen. Een man om te volgen, hoewel schaars met woorden normaal.

  groeten,

 3. kamiel zegt:

  Kyle Bass, geen gewone, vooral het opvragen van munten aan de bank en met winst doorverkopen aan schroothandelaar vond ik de Max.

  Ook Gerard vind ik de Max als hij op zijn paard zit, zeker als ze hem bij zijn pietje hebben gehad…

  Mvg,
  Kamiel.

 4. kamiel zegt:

  Maandagavond 20 februari op Nederland 2

  http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2011-2012/Argentinie.html

  Ook aflevering van nu maandag Goldman Sacks versus Griekenland was de moeite om volgen , nog steeds te zien op hun website.

  Dit is het enige wat ik kon vinden via het World Wide Web op de Belgische TV zenders Vrt & Vtm.

  Als je dan hoort wat ze de laatste minuut van het filmpje uitbazuinen…..

  Goud is enkel voor rijke mensen, dus de armen en middenklasse (meest gewerkt voor hun geld, meest belastingen betaald) zullen mogen vergaan van………….armoede en honger als de (hyper)inflatie voor de deur staan.

  Mvg,
  Kamiel.

 5. Pingback: Griekse “corralito” op komst. | Goldandglory's Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s