Madame Swiggers, it’s your time to shine!

Nu Elio di Rupo deze middag naar schatting voor de 18de keer zijn ontslag als formateur heeft aangeboden bij de Koning én het land na 5XX dagen nog steeds zonder federale regering zit, kunnen we niets anders doen dan hier het idee opperen voor een regering van lopende zaken met een bende technocraten. Dit als kopie van de regeringen die in Griekenland en Italië uit de mouw werden geschut. Dit zal allemaal uiteindelijk snel leiden tot regeringen van lopende technocraten, maar intussen hebben we toch iets nieuws gehad. 

Voor de Koning moet het geen probleem zijn om in een paar uur tijd een mooie selectie te maken van de crème de la crème aan technocraten die het land op deskundige wijze verder in de afgrond kunnen duwen. Technocraten, dat zijn vakmensen met kennis van zaken over hoe economische problemen te camoufleren en er een hefboom onder te zetten waardoor het een tijdje nadat ze vertrokken zijn compleet ineenstort.

Het idee van technocraten installeren in de federale regering is nu enkele dagen oud, maar deze avond wordt duidelijk dat de Koning ook mensen van de banken en centrale banken uitnodigd voor een kopje thee. Er is geen ontkomen meer aan.

De overheden redden de failliete banken en de nog meer failliete banken redden daarna de failliete overheden … wat????

Als mijn favorieten voor een Belgische technocratische regering schuif ik naar voor:

 1. Maurice Lippens als ex-voorzitter van Fortis Bank
 2. Jean-Paul Votron als ex-CEO van Fortis Bank (Breng het Dreamteam terug samen!! Indien dit niet lukt, vraag Jo Lernout en Pol Hauspie!)
 3. Paul -hoe wordt ik dik in 100 dagen- d’Hoore als deskundig beursanalist
 4. Ivan -meer eten voor de mensen- Van de Cloot als deskundig econoom
 5. de twee maîtresses van ex-premier Leterme
 6. Etienne -man van vele Belgische oorlogen- Davignon
 7. de vrouw van ex-premier Leterme (om de sfeer tijdens onderhandelingen optimaal te houden)
 8. Jean-Claude Van Damme, public relations naar de rest van de wereld toe, klaar om tegen de speculanten te vechten.
 9. Frédéric Daerden, ex-CEO revisorenkantoor DC&Co, zoon van Michel -zatte minister van Pensioenen- Daerden, én ook lid van het Europees Parlement, lid van het Waals Parlement en burgemeester van Herstal. Met zo’n polyvalentie en kunde tot multi-tasken, wordt Frédéric Daerden mijn vice-premier in de regering van technocraten.
 10. Echter met stip op 1 komt de eerste vrouwelijke premier in de Belgische geschiedenis: Francine Swiggers. Heden nog CEO van de holding Arco.

Voor de Nederlandse lezers die weinig hebben aan dit lijstje: Arco is de holding die bankroet ging aan Dexia-aandelen en vorige week gered werd door de Belgische overheid. Voor de prijs van 1 à 1,5 miljard euro. Nochtans had voormalig vice-premier Didier Reynders in begin oktober 2011 nog gezegd dat de Belgische staatskas geld ging verdienen (ja, verdienen!!!!) aan de nationalisatie van Dexia. Premier Leterme zei in diezelfde dagen dat de Belgische rente niet zou stijgen. Ondertussen staat de Belgische rente minimum 100 basispunten hoger en zakte de koers van Dexia van rond 1 euro naar 0,26 euro.

Je kan het dus zo zot niet bedenken. Francine Swiggers was eerder dit jaar nog zo slim om herhaaldelijk te zeggen dat een faillissement van Dexia onmogelijk was en dat de daling van de aandelenkoers nergens op was gebaseerd. De “aandelenkoers is fictief”. Het aandeel zakte dit jaar van 2,5 euro naar 0,26 euro. 90% gone with the wind.

Niemand had dit kunnen verwachten, aldus Swiggers. Ja, Swiggy, dat had je goed gedaan! Swiggers lijkt wel iemand die op de treinsporen gaat liggen en nadien verbaasd is dat er een trein komt. Ongelooflijk hoeveel mensen tijdens deze crisis het argument van “wir haben es nicht gewusst” gebruiken. Als er 1 voordeel is aan deze crisis dan is het wel dat complete incompetentie overal komt bovendrijven én niet meer te maskeren valt.

Een week geleden, op 15 november en na het bankroet van haar holding, zei Swiggy nog:

“Wij denken op termijn, als de schuldencrisis over is en ook de overheden uit Dexia stappen, investeerders te kunnen aantrekken die geloven in het potentieel van Dexia en een globaal pakket willen kopen. Er zit waarde in Dexia, die moet ooit naar boven komen.”

De hubris, de hubris!!!

Als de schuldencrisis over is!! Moeha!

Meerwaarde! Investeerders! Potentieel, zeg ik u!

De waarde van Dexia sinds de Belgische staat zijn garanties gaf voor deze hopeloos failliete bank:

In een wereld waarin omlaag gelijk zou zijn aan omhoog, had Swiggy gelijk. Helaas.

‘We moeten nu vooral proberen de waarde van de restbank Dexia te maximaliseren. Daar zijn nog honderden miljoenen euro’s te verdienen. Honderden miljoenen. Hoe meer waarde bij de restbank, hoe beter voor meneer Huybrechts, voor Arco, de Belgische staat en voor de gewesten.”

Honderden miljoenen, honderden miljoenen. Herhaal uw leugens. Klaar voor de politiek!

Ik kan hier nu met een gerust hard zeggen dat Dexia aan de Belgische staat meer zal kosten dan dat ene miljard van Arco, of datgene dat erbij komt van Ethias.

Zet u schrap. Dexia zal de Belgische staat evenveel kosten als AIG momenteel de Amerikaanse staat heeft gekost. Dat moet iets tussen de 60 en 80 miljard zijn. Zet u schrap. Wij zijn allen bankroet. Want de Belgische economie is nu eenmaal ietsje kleiner dan de Amerikaanse. Het gaat hier niet over een paar honderd miljoen verlies of winst in Dexia. Dat is een bedelaarsfooi in deze wereld. Het zal gaan om tientallen miljarden aan verliezen.

Ik vind mevrouw Swiggers dus niet alleen een lelijke oude koe. Ze is nog idioot én arrogant op de koop toe. Bovendien heeft ze nu ervaring met faillissementen. Perfecte adelbrieven om het failliet van de Belgische staat voor te bereiden. You go, girl!

P.S.: foto van Mevrouw Swiggers verschijnt niet op de website om de ogen van de lezers te beschermen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Dexia, Uncategorized. Bookmark de permalink .

13 reacties op Madame Swiggers, it’s your time to shine!

 1. Pieter- zegt:

  liegen kunnen ze als de beste, fenomenaal, je vraagt je af waar die mensen dat geleerd hebben…
  niet to the point voor dit artikel, toch even dit:

  heeft U toevallig een tabel die weergeeft wat de som is van publieke EN private schuld/schuldgraad tov BNP, en dat per land ?

  waarvoor dank;

 2. Leon zegt:

  Van mij mag de toon van dit artikel wel wat genuanceerder. Met het opsommen van feiten is niks mis, maar om nu te zeggen dat mevrouw Swiggers een lelijke oude koe is gaat wat ver. Zulke informatie voegt niks toe aan waarde.

  • wobbledobble zegt:

   Leon, dit is de tijd niet. Voor eufemismen en leugens kunt u altijd daarheen. Mensen die zoveel leed veroorzaken door ofwel hebzucht, intelectuele onkunde of kwaadaardigheid verdienen erger dan een belediging hier en daar. Gelijk welke van deze facetten tot hen van toepassing zijn.

  • goldandglory zegt:

   Ik heb me inderdaad nog redelijk kalm gehouden en ik vertelde geen onjuiste informatie. Bovendien, deze mensen in topfuncties van de overheid en gerelateerde bedrijven zullen tijdens de komende maanden en jaren nog véél hardere dingen moeten verdragen.

   Momenteel blijft de massa de topmensen vertrouwen. Als je ziet hoe deze week iedereen in staatsbons springt nadat Leterme dit als goede belegging aanprees. Had deze man nog niet genoeg gelogen? Blijkbaar niet.

   Maar op een bepaald moment gaat de massa die mensen niet meer gewoon uitschijten. Ze gaan hen naar de keel grijpen, wat dan ook zeer terecht zal zijn. Maar men zou het beter nu al doen vooraleer er nog meer algemene schade wordt aangericht.

 3. cd zegt:

  3 x heeft de haan gekraaid en 3x heeft Arco de Belgische staat gechanteerd en uiteindelijk zijn ze er in gelukt.Eerste maal bij de eerste redding want Dexia had dringend 330 miljoen euro nodig en dat gaf Arco enkel als alles dus ook omvangrijkere activa gedekt werden.De regering is toen kort erna gevallen en het akkoord was nog niet geldig gemaakt.Enkele maanden geleden net voor de laatste redding van Dexia werd de regering een tweede maal gechanteerd om het verdrag nu wel geldig te maken of de poten werden vanonder Dexia weggetrokken en een faiilisement lonkte.Na de laatste redding van Dexia werd de regering opnieuw gedwongen om het verdrag toe te passen of all e Arcoaandeelhouders zouden hun centen uit de bank halen en de restbank zou moeten beroep doen op het waarborgfonds van de staat.
  Arco heeft een vuil spelletje gespeeld door voortdurend te dreigen Dexia de doodsteek toe te brengen om zichzelf te verrijken op kap van de belastingbetaler.

 4. kamiel zegt:

  België kan reddingsplan Dexia Holding niet uitvoeren

  © afp
  Het reddingsplan voor Dexia Holding is niet uitvoerbaar, zo staat vandaag in de Coreliokranten. De eurocrisis, met de fors gestegen langetermijnrente, maakt het plan onhaalbaar. België vraagt Frankrijk opnieuw te onderhandelen over het plan.

  België neemt het grootste deel (60,5 procent) van de staatswaarborg van 90 miljard euro voor die holding op zich. Die waarborg had Dexia in staat moeten stellen de komende jaren tot 54 miljard euro uit de Belgische obligatiemarkt te halen. Daarmee zou het rechtstreeks in concurrentie komt met België zelf, dat ook geld moet ophalen om zijn staatsschuld en begrotingstekort te financieren.

  De Belgische obligatiemarkt is echter snel aan het opdrogen. Daardoor wordt het onmogelijk om de komende jaren de vele tientallen Dexia-miljarden op te halen. Specialisten schatten dat er voor Dexia ‘slechts’ ruimte is om 20 miljard tot 25 miljard euro uit de markt te halen.

  België heeft Frankrijk en de Europese Commissie daarom al laten weten dat over het reddingsplan voor Dexia Holding opnieuw onderhandeld moet worden, luidt het in de kranten. Met als mogelijke uitweg een nieuw akkoord waarin de Fransen, gedekt door België, een extra deel van de financiering op zich nemen. Maar de Fransen staan daar niet voor te springen. Zij vinden dat België woordbreuk pleegt. (belga/adb)
  22/11/11 05u20

 5. cd zegt:

  Zeer juist Leon.We hebben ons vergist .We hadden niet mogen zeggen dat ze een oude lelijke koe is .Dit woordgebruik past niet en doet oneer aan alle koeien…

 6. Pepijn zegt:

  Beste Leonidas gelieve me te mailen.
  Thx

 7. nico zegt:

  Hoi Pieter,

  Anders moet je even kijken op http://www.tradingeconomics.com

 8. goldandglory zegt:

  Pieter,

  Er zijn uiteraard hier reeds veel studies over gedaan. McKinsey had vorig jaar nog een mooi rapport hierover, met veel tabellen en grafieken.

  The Economist nam de data over en plaatste ze in interactieve grafieken:
  http://www.economist.com/blogs/newsbook/2010/08/government_and_private_debt_after_crisis

  Het is duidelijk dat publieke schuld 1 kant van de zaak is. De crisis is midden jaren 2000 dan ook eerder ontstaan door de private schuld (hypotheken).

  We zien dat bepaalde landen momenteel veel minder in de focus van de markten staan omdat ze een lange publieke schuld hebben. Echter, voorbeelden zoals Nederland en Zwitserland tonen aan dat zo’n lang toch heel wat private schuld kan hebben. In Nederland is de vastgoedzeepbel alvast in een neerwaartse spiraal aan het komen.

  Het US cijfer van 250% is zeker al achterhaald; Deze studie spreekt van 300% en ik zag ook al berekeningen en grafieken van 350% totale schuld. Uiteindelijk zal een paar tiental procent het verschil niet meer maken, voor de meeste landen is het hopeloos teveel geworden om te financieren.

  Kijk ook naar het Verenigd Koninkrijk, waar totale schuld en opzichte van bruto nationaal product 450% bedraagt. Dit op een moment dat Britse staatsobligaties als minder risicovol worden gezien dan Duitse… VS, Japan en VK schuldenproblematiek blijven nog even uit de schijnwerpers door overfocus op Eurozone.

 9. pieter zegt:

  wordt vervolgd lijkt me

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s