HOLY SH€T !

S&P maakt deze avond bekend dat ALLE Eurozone landen een waarschuwing krijgen tot ratingverlaging. Hierbij zouden mogelijks binnen de 60 dagen ook de laatste AAA-landen in de Eurozone hun rating verliezen, inclusief Nederland, Duitsland en Frankrijk. Alle AAA-landen in de Eurozone kregen een waarschuwing.

Of om te herhalen: de volledige Eurozone kreeg een waarschuwing. Een volledig terechte waarschuwing trouwens naar mijn mening. Want geen enkel Eurozone land is nog een AAA rating waardig.

Dit is iets anders voor Australië dat aan de andere kant van de wereld ligt en een veel beter beheer van de publieke financiën heeft, zoals ik vorige week schreef.

Vele Europese politici zullen nu weer schreeuwen over onverantwoordelijk gedrag van de ratingbureau’s doordat ze dergelijke beslissing net voor een belangrijke Europese Top nemen (maar wanneer is er nog eens een week zonder Euro-top!?). Ik ga er dus niet mee akkoord om de ratingbureau’s als schuldige te zien. Meer zelfs, de ratingbureau’s komen veel te laat  met deze verlagingen en gaan nog té traag te werk.

De kans dat de eurozone uiteenspat is weer een beetje….

… groter geworden.

Bovendien, waar was al die euforie op de beurzen van de voorbije dagen voor nodig? O ja, liquiditeiten van centrale banken als adrenalinespuit.

Waarom al die euforie over een akkoord tussen Sarkozy en Merkel (het zoveelste akkoord)?

Of er nu een akkoord komt voor een fiscale unie of niet. Of over een euro-bond. Het maakt niet uit. Of over een strikter begrotingsbeleid. De landen gaan het toch niet kunnen  waarmaken en het zal de schulden er niet minder op maken.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Europa. Bookmark de permalink .

Een reactie op HOLY SH€T !

  1. Pingback: Intussen in Brussel… | Goldandglory's Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s