Vreemde gebeurtenissen in goud- en zilvermarkt.

Het bericht over de korte termijn evolutie van de goudprijs dat gisteren werd geschreven verdient wat navolging na de scherpe prijscorrectie die we vandaag zagen. Gisteren schreef ik dat de goudprijs binnenkort uit een technische driehoek zou gaan, waarna een nieuwe trend mogelijk is.

Vandaag al maakte de goudprijs een belangrijke beweging. De goudprijs daalde vandaag 50$, of bijna 3%. Dit moet toch een van de meest scherpe dalingen op dagbasis zijn sinds eind september (en het belang van de driehoekformatie valt niet te onderschatten). Op de tabellen daalde de goudprijs vandaag zelfs even tot 1655$, maar dat is net niet te zien op de grafiek. 1655$, een belangrijk niveau waarop ik nog terugkom. Hierdoor lijkt het erop dat de goudprijs neerwaarts uit de driehoek is gedonderd, zoals ik gisteren op grafiek toonde.

Na de prijsvorming van vandaag zou diezelfde grafiek van gisteren er nu zo uitzien:

De goudprijs breekt neerwaarts uit de driehoek (‘triangle’) nadat er eerder op de dag negatieve resultaten verschenen over de Indische economie (India is een belangrijk importland voor goud), waarna de euro verder onder druk kwam omdat de markten ontgoocheld waren over de resultaten van de laatste Eurotop.

Zoals ik begin oktober liet uitschijnen: er is veel onzekerheid en ik sluit op korte termijn niets uit met betrekking tot het verloop van de goudprijs. Sinds begin oktober verloopt de goudprijs ook in zigzag-bewegingen zonder echt een trend te kiezen. Ik zag zelf ook geen trend en dat was de voornaamste reden waarom er toen in het artikel met elk scenario rekening werd gehouden.

Dat doe ik nog steeds wat betreft de korte termijn evolutie. Er is geen trend en alles is mogelijk.

We kunnen de grafiek echter ook nog even opnieuw technisch analyseren.

De prijscorrectie van vandaag valt nog steeds binnen een driehoek te plaatsen die andere steunpunten raakt. Morgen zal ongetwijfeld een belangrijke dag zijn, des te meer omdat er een vergadering van de Amerikaanse centrale bank staat gepland. En wie weet hoe de goudprijs opnieuw beïnvloedt (of gemanipuleerd) wordt.

Belangrijk is ook de zwarte pijl op de grafiek. Die pijl wijst op een ‘gap’ in de prijsvorming begin augustus toen de goudprijs wegsprong van het niveau op 1655$. Na deze sprong versnelde en explodeerde de prijs boven 1900$. De goudprijs heeft herhaaldelijk dit niveau van 1655-1660$ proberen te testen. Vandaag opnieuw.

Het hertesten van ‘gaten’ in de grafiek is eigenlijk een zeer positieve prijstechnische gebeurtenis. Dit zorgt ervoor dat de markt niet evolueert in een zeepbel.

Het zou uitermate positief zijn als we hier een bodem neerzetten en dan langs de bovenkant van de driehoek uitbreken.

Verdere technische analyse met mogelijke steunniveau’s in geval van verdere correctie:

Eén belangrijkere reden waarom de goudprijs corrigeert, kan gevonden worden in de winstname op de papiermarkt. Meer en meer institutionele en particuliere beleggers willen na de val van MF Global uit de papiermarkt. Er zijn GEEN garanties in de papieren goudmarkt. De druk op de fysieke markt zal toenemen terwijl de papieren goudprijs verder kan dalen.

Hoe dieper de goudprijs daalt, hoe meer de druk op de fysieke markt zal toenemen. Naar mijn mening zal de druk op de fysieke markt de komende dagen alweer toenemen door deze recente correctie. Indien de goudprijs onder 1600$ en de zilverprijs onder 30$ zou gaan, dan zullen er meer dan waarschijnlijk grote tekorten op de fysieke markt duidelijk worden. Mogelijk, en hopelijk, kunnen we dan voor eens en voor altijd een duidelijke divergentie zien tussen de papieren en fysieke prijs. Dan zal de papiermarkt niet langer de prijs van fysieke edelmetalen bepalen.

Als je ziet hoe bijvoorbeeld de papieren zilvermarkt op de Comex het voorbije jaar werd leeggezogen van fysiek zilver, dan weet je wel dat dit spelletje op de papieren markt ooit zal stoppen. En ‘ooit’ komt dichterbij.

Het meest vreemde is dat de zilvervoorraden op de Comex voor het eerst in lange tijd nog eens zijn toegenomen in november. Maar daarover circuleren verschillende theorieën.

Er is nu al drie jaar sprake van een mogelijk falen van de Comex, maar tot nu toe is het nog niet gebeurd. Jim Willie, een analist die ikzelf al zéér lang volg en wiens mening meer dan gerespecteerd mag worden, zegt dat we er in november héél dicht bij waren. 

“We had a COMEX system failure in November.  COMEX was ready to default on gold and silver in November.  Rather than honor delivery demands in gold and silver- JP Morgan simply stole the money in the accounts that were going to stand for delivery.  They had their pockets picked while they were standing in line at the delivery window.  Notices of delivery were replaced at stolen accounts! 

JP Morgan underwrites a lot of credit default swaps.  JP Morgan makes a lot of money in this unregulated insurance.  How are the sovereign bonds doing? They’re doing lousy.  In order to stay neutral, its always a good idea to buy the underlying asset.  I think MF Global was set up to fail a long time ago to go down in flames- to steal clients’ accounts when the inevitable finally happens.  We were on the verge of the sovereign debt in Europe imploding. We saw a near event of an implosion in some of these sovereign bonds markets. 

JP Morgan covered their butts by letting MF Global fail, and in the process stealing 140,000 accounts.  Its not just MF Global accounts, its stealing many accounts that used MF Global for their clearing!”

Heeft JP Morgan ervoor gezorgd dat MF Global bankroet ging, waarna JP Morgan het zilver en goud van MF Global en zijn cliënten in beslag kon nemen om de eigen tekorten aan te vullen???

Het lijkt een samenzweringstheorie, maar met wat ik de voorbije 5 jaar in de zilvermarkt gezien heb blijken samenzweringstheorieën en manipulatieve praktijken op de allerhoogste niveau’s wel vaker juist te zijn.

JP Morgan, zowat de machtigste bank ter wereld samen met Goldman Sachs, wordt al sinds vorige herfst gerechtelijk vervolgd voor manipulatie in de zilvermarkt.

In elk geval, er zijn meer en meer cliënten die MF Global gerechtelijk vervolgen voor diefstal van goud en zilver.

Het wereldwijde financiële systeem stort zich in de afgrond. Steeds meer vreemde gebeurtenissen zullen plaatsvinden. Maar er is een verband te zien voor zij die ogen hebben en ze gebruiken.

Los van de korte termijn volatiliteit, de lange termijn oogt ongelooflijk positief voor fysiek zilver.

Future Money trends maakt een conclusie waar ik volledig achtersta. Als de zilverprijs op de papiermarkt nog verder daalt, dan zal de fysieke markt in zéér grote problemen komen om vraag en aanbod in balans te brengen. Des te meer omdat enkele grote zilvermijnbedrijven van plan zijn om hun zilver als cash op te potten. Dit onder meer op vraag van miljardair Eric Sprott.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in goud, zilver. Bookmark de permalink .

9 reacties op Vreemde gebeurtenissen in goud- en zilvermarkt.

 1. Marcel zegt:

  Ik waardeer je artikelen. Je hebt een duidelijke visie.
  Maar het is mij niet duidelijk wat de beste manier is om zilver/goud te kopen.

  Is het een goed idee om dit via bullionvault of goldmoney te doen?

  • Gert zegt:

   Volgens mij is de beste manier om in goud te investeren in volgorde van voorkeur:
   1. Het aankopen van fysieke munten zoals Napoleons, Vrenellis, Krugerrands.
   2. Het aankopen van fysieke staven, in tijden van goudkoorts denk ik dat de premie’s hierop iets lager zullen liggen dan munten
   3. Het aankopen van Central Fund of Canada (50% zilver, 50% goud) of het Sprott Gold Fund.

   Wat betreft zilver
   1. Als je het zonder BTW ergens kan aankopen, fysiek aanschaffen van staven en munten
   2. Indien dit niet mogelijk is, kiezen voor Central Fund of Canada. Dit heb ik gedaan.
   3. Sprott Silver Fund (op de 3e plaats omdat hier de premie +/-17% is bovenop de zilverprijs.

   mvg

  • goldandglory zegt:

   Doet goldmoney nog zaken in Europa? Dacht dat ze in Nederland gesloten waren.

   Ik zou niet werken met elektronisch goud. Bits & bytes zijn een ramp in een wereld waarbij alle overheden alles in de gaten willen houden.

   • goldandglory zegt:

    Dus naar mijn mening zijn fysieke munten de beste oplossing. Ik geloof dat de premie op vee fysieke munten voor het einde van de stierenmarkt in goud naar +50% zal gaan.

    Yep, +50%

    Er zijn teveel bits & bytes.

  • Aankoop en verkoop van fysiek goud en zilver

   Fysiek goud of zilver aankopen en verkopen doe je niet zomaar. Hoe ben je zeker dat je niet bedrogen wordtWat is de juiste prijs? Wie verkoopt het? Welk soort goud en zilver koop je best, staven, munten of juwelen?

   Echt goud of zilver

   De eerste stap is de prijs weten in euro’s per kilogram zodat je kan vergelijken. De prijzen van Schone Edelmetaalhandel BV zijn een goed startpunt want zij zijn een erkende smelter die ‘good delivery’ bars maken. ‘Good delivery’ bars zijn staven die toegelaten zijn op de grote edelmetaal beurzen in Londen en New York. Om toegelaten te worden tot de ‘good delivery’ lijst dient de smelterij te voldoen aan verschillende regels en wordt hier ook op gecontroleerd. Hierdoor ben je vrij zeker dat het geen oplichters zijn en de hele staaf echt goud of echt zilver bevat. Op de staaf staat ook telkens de stempel van wie de smelter is.

   Good delivery van goud en zilver

   In Nederland heb je maar 2 erkende good delivery smelters Schone (goud en zilver) en Argentia B.V. (enkel zilver). In België heb je enkel Umicore (goud en zilver). Andere bekende veel voorkomende good delivery staven zijn Johnson Matthey, Metalor, Degussa en Engelhard. Een lijst van alle merken die good delivery zijn vind je op http://www.LBMA.org.uk voor goud en voor zilver
   Het probleem van de grootbanken is dat het altijd geregistreerd wordt dat jij goud gekocht hebt. Vroeger kon je nog cash kopen bij de bank maar dat is spijtig genoeg afgelast. De staat hoeft niet te weten hoeveel fysiek goud je hebt want ze zijn niet betrouwbaar en durven goud gewoon aan te slaan. Langs de andere kant, ik koop soms van een bank omdat het toch wit geld is en de staat hierdoor enkel weet dat je het ooit gekocht hebt, maar niet weet of je het nog hebt. Wanneer het zou aangeslaan worden is het mogelijk dat je dat goud al verkocht hebt voor cash zonder banktransactie want dat is je volste recht.

   Fysiek goud aankopen

   Het grootste probleem bij banken is dat ze soms gewoon geen fysiek goud hebben liggen. Ja, straf maar waar. De edelmetaal handelaars echter hebben bijna altijd goud. Dat zijn geen banken maar wel zeer betrouwbare partijen die gespecialiseerd zijn in het vak. Ze hebben ook betere prijzen als Schone en de banken. In België heb je Argentor en Goetz in Antwerpen. Bij Argentor kan je cash en anoniem kopen. Bij Goetz ben je verplicht per overschrijving te werken waardoor je niet meer anoniem koopt.
   In Nederland heb je Kevelam in Garderen en Theo Peters in Amsterdam waar je cash kan kopen. In het zuiden heb je Edelmetaal Uden. In de gouden gids vind je hun telefoon nummers en nog andere edelmetaal handelaars. Ik ben zeer tevreden over Argentor, Kevelam en Theo Peters. Als je wil kopen bel je even enkele op en vraag je de prijs zodat je kan vergelijken.
   Een speler dat ik persoonlijk nog niet gebruikt heb maar waar ik spijt van heb dat ik hem nu pas leer kennen is TheSilverMountain.nl. Je kan op hun website altijd perfect up-to-date de prijzen aflezen, zowel hun verkoop prijzen maar OOK hun inkoop prijzen. Kopen is belangrijk, maar verkopen nog meer want het is daar dat je bij fysiek zilver veel verliest omdat edelmetaal handelaars te weinig geven. En die inkoop prijzen zijn voor zilver bij TheSilverMountain heel hoog. Je krijgt gewoon veel meer geld voor je zilver dan bij andere edelmetaal handelaars. (Update april 2010: voor zilveren munten biedt TheSilverMountain nu ongeveer gelijke prijzen als de anderen, maar voor zilveren kg staven biedt hij nog steeds aanzienlijk meer.)

   Bron: http://www.marcdemesel.be

 2. Pingback: Technische Analyse der Finanzmärkte - Lehrbuch und zahlreiche InfosTechnische Analyse der Finanzmärkte

 3. Pingback: € 10.000.000.000.000 | Goldandglory's Blog

 4. Pingback: Goudprijs wacht op uitbraak van 1764 $. | Goldandglory's Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s