Al het goud van de wereld.

All The World's Gold
From: Number Sleuth

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in goud. Bookmark de permalink .

4 reacties op Al het goud van de wereld.

 1. kamiel zegt:

  http://nos.nl/l/tcm:5-1152331/

  Misschien één van de redenen waarom dollar langer sterk zou kunnen blijven dan de euro……

  Mvg,

  Kamiel.

  • Tom zegt:

   Ik vrees dat dit ons in de toekomst zuur gaat opbreken. De Europese goudreserves lijken op papier indrukwekkend, maar hoeveel er nog van rest en hoeveel men zal kunnen terugvorderen is een raadsel.

   Zo raakte vorig jaar ook bekend dat de NBB 41 percent van zijn goud heeft uitgeleend tegen een rente van 0.3 percent.

   http://www.zerohedge.com/article/41-belgian-central-bank-gold-has-been-lent-out

   En volgens Max Keiser zou het Duitse goud zelfs volledig in New York liggen.

   http://news.goldseek.gata/1249837200.php

   • goldandglory zegt:

    Beste Tom. Ik ben volledig akkoord!

    Dit is nu tijdelijk nieuws omdat er in Nederland een tv-programma over dit onderwerp ging:

    http://www.slimbeleggen.net/2012/01/07/nieuwsuur-video-goud-van-nederland-hoofdzakelijk-in-buitenland-ft-jim-rickards-willem-middelkoop/?reseller=4ccbfe580ec00

    Dit is wel al 5 jaar of meer geweten. België heeft ten eerst ook veel goud verkocht in de jaren negentig. De rest is in het buitenland opgeslagen. En daarvan is ook nog eens een groot deel uitgeleased. Een goed script voor een toekomstig drama dus! Maar zo is het dus ook met veel goud van andere Europese landen.

    Er is een groep van goudkevers die sterk gelooft in het Euro-project omdat de ECB hun goudposities herwaarderen en daarmee hun balans opwaarderen. Bovendien kan het goud (mits een stijgende goudprijs) een tegengewicht vormen voor de stijgende schulden.

    Ik ben pro het idee van goud als balans voor schulden, maar dan moet je het goud ook effectief bezitten.

    Op de blog heb ik er eens een discussie over gehad met een lezer, vnl. over de nucleaire optie van de ECB om het goud ter herwaarderen en zo de schuldencrisis op te lossen:
    https://goldandglory.wordpress.com/2010/05/06/kapitaalvlucht-bedreigt-euro/#comments

    Geplaatst op 9, mei, 2010, 21:0 at 9:18 pm
    Beste Pars,

    Ik ken de schrijfsels van Another en zijn vriend via FOFOA en zijn blog. Hij schrijft artikels met goede ideëen maar dat wil niet zeggen dat ik met alles wat hij schrijft akkoord gaat. Ik lees niet al zijn artikels van A tot Z maar ik denk wel al heel wat essentiële zaken van zijn gedachtegoed te hebben gevat. Fofoa heeft het inderdaad vaak over het feit dat de euro via het aanpassen van de prijs van de goudreserves een betere optie is dan andere munten. Wat ik van zijn artikels heb gelezen, ben ik het oneens met zijn redenering dat de euro hierdoor een betere munt is dan andere.

    In februari schreef Fofoa een interessant artikel met als titel: ‘Greece is the word’. Toen ik het las wou ik op deze blog een post eraan wijden om te argumenteren dat ik het oneens ben met zijn visie die hij in dat artikel uit. Ik heb die post echter nooit geschreven. Fofoa heeft het in dat artikel onder andere over een ‘nucleaire optie’ waarbij de ECB de euro als sterke munt kan profileren door de goudprijs eenzijdig te revalueren tot pakweg 50.000 dollar per ounce. Omdat de eurolanden nog relatief veel goud bezitten kunnen ze door deze enorme revaluatie hun schulden beter de baas.

    Ik denk dat deze nucleaire optie niet veel meer is dan een mooie theorie die voor Europa niet haalbaar is. Mijn voornaamste probleem met de praktische haalbaarheid van deze optie is dat het overgrote deel van de Europese goudvoorraden zich fysiek niet meer in Europa bevinden. Het is een publiek geheim dat alle goud van de Belgische nationale bank zich in kluizen in de VS en Groot-Brittannië bevinden. Zo is het ook met goud van andere Europese nationale banken. Als de Europa eenzijdig de goudprijs naar een niveau van 50.000 dollar zou revalueren dan verklaart het hiermee de muntenoorlog aan de VS (en andere landen). Denk je dat de VS en het GB het fysiek goud van de Europese nationale banken dan zomaar zullen terugsturen naar Europa?? Ze zullen zeggen: Come and get it! Zie je al Europese vliegdekschepen voor New York liggen en raketten afvuren? Forget it! Als Europa zijn goud fysiek terug laat overbrengen naar het continent dan wil ik nog eens over die nucleaire optie nadenken, anders niet.

    Het zou me ten zeerste verwonderen dat er een ‘grand strategy’ achter het goudbeleid van Europa zit, ik bedoel geen goudvriendelijk beleid. Geen strategie die erop gericht is de welvaart van Europa in stand te houden door een sterk goudbeleid. Het aanpassen van de goudmarktprijs op kwartaalbasis is voor mij dan ook weinig belangrijk. Het is amper een homeopatische versie van de goudstandaard. En zelfs in een goudstandaard kunnen landen bankroet gaan! Twijfel daar niet aan. Vraag het aan Groot-Brittannië in 1931.

    Veel belangrijker dan een continue aanpassing van de reserves aan de goudmarktprijzen is het verhogen van de reserves. Europa heeft het voorbije decennia duizenden tonnen goud verkocht. Dramatisch voor de euro.
    Veel belangrijker dan een continue aanpassing van de reserves aan de goudmarktprijs is ook een continue stroom van nieuw goud. De staatskassen van Europa verkochten niet alleen duizenden tonnen goud op de publieke markt. Daarnaast verkochten ook vele Europese particulieren hun goud, dat ging oostwaarts richting Chinese, Arabische en andere Aziatische particuliere handen. Hierover zijn weinig tot geen officiële cijfers maar het is een proces dat reeds decennia aan de gang is.

    Heel belangrijk is een continue stroom aan nieuw goud. Europa heeft amper nog actieve goudmijnen die nieuw goud produceren. De andere continenten bezitten dit wel.

    Gisteren was ik op een huwelijksfeest van de zoon van een regent van de Belgische Nationale Bank. De zoon is een goeie vriend van mij en ik informeerde hem jaren geleden van een toekomstige muntencrisis en het belang van goud in die tijden. Als er een speciale goudstrategie (zoals Fofoa argumenteert) zou zitten achter de euro dan zou ik het via dit kanaal wel kunnen horen. Tenzij de regent hier zelf niet over wordt geïnformeerd vanuit Frankfurt natuurlijk. Allemaal best mogelijk. Maar zoals ik zei, ook al is er een dergelijke goudstrategie en zelfs al voert Europa het uit, dan zal het voor hen nadelig uitdraaien op lange termijn.

    Met alle respect en bedankt voor de kritiek, maar ik ben er dus van overtuigd dat ze eerder bij de ECB en andere Europese instellingen nog veel huiswerk moeten doen. Ze mogen mij altijd inhuren als consultant. Ik vraag een nettovergoeding van een ounce goud per uur…

    groeten

    Ik vrees dat de meeste van de Europese landen dit goud nooit zullen terugzien. Als ik premier zou zijn, zou het terugvorderen van het Belgische goud één van mijn eerste beleidsdaden zijn.

    Hugo Chavez heeft dit in augustus 2011 gedaan en dit zette de goudmarkt toch wat in rep en roer. De Bank of England mocht al het Venezolaans goud terugleveren (terwijl we weten dat deze bank of england en anderen heel grote posities geleased of verkocht heeft). Als meer landen ook hun goud zouden opvragen zouden deze instellingen hun verplichtingen niet meer kunnen nakomen en zou blijken dat al dit goud reeds verkocht of geleased is (vnl; aan de Aziaten, Russen en Arabieren). Dit zal gigantische implicaties hebben voor de toekomstige wereld/geopolitiek.

    Hieronder een hilarisch relaas over het goud dat in november 2011 terugkwam in Caracas. “Forward Comandante!” 🙂

    Reuters reports the first shipment of gold bars arrived home in Venezuela on Friday “amid wild celebrations.”

    The President of the central bank, Nelson Merentes traveled into the city at the head of the convoy. He did not say how much gold bullion was brought back in Friday’s shipment but said the bullion came from several European countries.

    “Our gold is being stored in the vaults,” Merentes told the cheering crowds, sporting a baseball cap that read “The Central Bank of Venezuela with the People.”

    “It has historic value. It has symbolic value. And it has financial value,” bank chief Merentes said about the first shipment.

    “Each box of gold weighs 500 kilograms and is worth about $30 million,” Merentes said before cheering crowds. “We’ll bring the rest back little by little.”

    Merentes is in favor of the move and said, “The country’s finances will be backed by autonomous wealth, so we are not subject to pressure from anyone,” UPI reported.

    “This guarantees that if there are financial problems in the international markets our gold will be safe here at home,” Merentes said.

    Drums and sirens sounded out across the square as many in the crowd sang “Forward comandante!” in support of the president. Some waved homemade signs that said: “The gold has returned thanks to Chavez!” and “Long live our sovereignty!”

    Chavez addressed the nation on local television last week with the Council of Ministers, the Executive Cabinet and representatives of the Venezuelan Central Bank, including bank chief, Nelson Merentes.

    Speaking from the Miraflores presidential palace Chavez said the move was giving back the country’s, “Body and soul,” and went on to say the return of the gold gave Venezuela more independence from what he described as imperialist powers. While brandishing a copy of the constitution he explained that the Central Bank would carry out the repatriation.

    Chavez said the central bank would now be independent of foreign powers and subject only to the national constitution.

    Chavez announced the repatriation in August as a “sovereign” step that would help protect Venezuela’s foreign reserves from economic turmoil in the United States and Europe. Most of Venezuela’s gold held abroad is in London.

    “They say Chavez is going to take the gold to Miraflores (presidential palace) and is going to give it to Cuba as a gift,” the president chuckled on Friday, mocking political rivals who accuse him of planning to sell the ingots to fill his electoral war chest ahead of next year’s election.

    “The gold is returning to where it was always meant to be: The vaults of the Central Bank of Venezuela.”

    “It’s our gold. It’s the economic reserve for our kids. It’s growing and its going to keep growing, both gold and economic reserves,” said Chavez. “Venezuela is going to become an economic power, not for the bourgeois or capitalism, but for the Venezuelan people.”

    A central bank report released in August showed that Venezuela held gold reserves with the Bank of England, JPMorgan Chase & Co., Barclays Plc and Standard Chartered Plc among other banks.

    Merentes said in August that Venezuela will look to deposit some of its $6.3 billion of cash reserves in emerging-market financial institutions in Russia, China and Brazil.

    Like most of those gathered outside the bank, 62-year-old university professor Jose Escalona wholeheartedly agreed.

    “There was no reason for it to be in England,” he said. “This gold belongs to all Venezuelans,” he told Reuters.

    A senior government source involved in transporting the bars, which amount to 90% of Venezuela’s gold held abroad, has told Reuters they will be shipped in several cargo flights that will be completed before the end of the year.

    The total cost of the operation will be no more than $9 million, the source said, without elaborating.

    Chavez often accuses previous presidents of selling off Venezuelans’ national assets, including by storing most of the country’s gold reserves with Western banks in the mid-1980s.

    Chavez is worried about Venezuela’s foreign reserves being frozen by sanctions.

    By repatriating the bullion, he also reduces the risk of any seizure of assets related to arbitration cases, including those linked to the nationalization of multibillion-dollar oil projects run by US multinationals.

    Critics have suggested that Mr Chavez is acting out of fears Venezuela’s overseas assets could one day be frozen by sanctions, as happened to his friend and ally, the late Libyan leader Col Muammar Gaddafi.

 2. schrijver zegt:

  Alles over de goudbaar

  Wie van plan is te investeren in een goudbaar, doet d at beter met kennis van zaken. Informeer je dus voor je tot een aankoop van fysiek goud overgaat. Hier kom je er alles over te weten.

  Meer dan 30 types

  In totaal bestaan er meer dan dertig verschillende types van goudstaven die circuleren in de verschillende regionale goudmarkten wereldwijd. 24 uur per dag gedurende vijf dagen per week worden de zogenaamde Good Delivery goudbaren gekocht en verkocht door dealers die vanuit Londen werken.
  In totaal zijn er 55 goudverwerkers actief goedgekeurd door de London Bullet Market Association, goed voor zowat 150.000 goudbaren van 400 ounce. Volgens de meest recent beschikbare cijfers (december 2007) stond dat voor een bedrag van 48 biljoen $, wat nu gezien de fel gestegen goudprijs wel eens bijna de helft meer zou kunnen zijn.

  Ten tola en five tail goudbaar

  In de kleinere, lokale goudmarkten van India, Singapore en het Midden Oosten is de meest verhandelde goudbaar de ten tola goudbaar. Deze goudstaaf wordt slechts zelden van een stempel met een serienummer voorzien en weegt 117 gram. Jaarlijks worden van deze opmerkelijke goudbaar ruim twee miljoen exemplaren gemaakt.
  In China is de meest populaire goudbaar dan weer de five tail biscuit, met een gewicht van 187 gram. Deze goudbaren worden aangemaakt in Hong Kong en worden erkend en goedgekeurd door de Chinese Gold & Silver Exchange. Intussen zijn ze al ruim een eeuw in omloop en bij Chinese beleggers enorm populair.

  Waarom een goudbaar kopen?

  Goudbaren kopen is bijna altijd goedkoper dan hetzelfde gewicht in gouden munten aankopen. En hoe groter de goudbaar, hoe lager de kost per gewicht.
  Good Delivery goudbaren zijn gegarandeerd uit 99,5% goud gemaakt. Ze worden door verschillende landen erkend als een investeringgoud in het kader van pensioenplannen.

  Nadelen van kleinere goudbaren

  Kleinere goudbaren die thuis bewaard of in een kluis worden kampen met enkele nadelen. Als je kleinere goudbaren aankoopt, zal je gemiddeld tussen de 2 tot 4% kosten betalen bovenop de waarde van de goudinhoud van de goudstaaf. Reken erop ongeveer evenveel te verliezen als je de goudbaar opnieuw wil verkopen.
  De meeste goud retailers zullen wel de kostprijs van de verzekering bij verzending van de goudbaar aan nieuwe kopers voor hun rekening nemen, maar verwachten dat de kopers die kosten betalen wanneer ze de goudbaar opnieuw willen verkopen.

  Goudcertificaten

  Gespecialiseerde programma’s voor het bewaren van goud – zoals accounts voor goudpools en schema’s voor goudcertificaten – helpen de last van het fysiek bezitten van goud terug te dringen. Het is ook een manier om de premiums bij het aankopen en verkopen van goud te reduceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s