Google goes for Goldrush in Space!

De oprichters van Google, intussen slordige miljardairs, steken wat geld in een onderneming die op asteroïden in ons zonnestelsel voor biljoenen dollars goudreserves wil mijnen.

U leest het goed. Dat is toch wat ik verneem uit een artikel van Bloomberg. Ik had verwacht dergelijke waanzinnige artikels te lezen in het jaar 2017 wanneer de goudprijs ergens ver boven de 10.000 dollars per ounce noteert, maar blijkbaar zijn we reeds op het punt aanbeland waarbij sommigen compleet ‘crazy’ gaan om goud te zoeken. En die sommigen behoren steeds tot de rijksten der aarde. Totdat ze het verkwanselen uiteraard.

Planetary Resources Inc., based in Seattle, aims to launch a telescopic space surveyor into Earth’s low orbit in less than two years to identify potential metal- and water-rich asteroids and begin prospecting within four years.

Within a decade it plans to develop galactic “gas stations” that will use hydrogen and oxygen in asteroid water to refuel spacecraft, including satellites.”

Een mede-oprichter van Planetary Resources zegt dat het veel duurzamer is om goud in ons zonnestelsel te mijnen in plaats van op aarde. Ok dan.

“Mijnbouw op asteroïden door robots kan mogelijk ook goedkoper en efficiënter zijn.”

Mogelijk???? Qua businessplan kan dat tellen.

Goud op deze planeet naar boven halen is inderdaad een steeds kostelijker onderneming. Maar toch, heb je de koersen van goudmijnaandelen de laatste tijd eens bekeken? Het nut van in een pioniersbedrijf te investeren dat goud wil exploreren in de ruimte met allerhande onderzoeks & ontwikkelingskosten die daarbij horen, ontgaat me niet volledig. Maar het ontgaat me wel nù, op een moment dat goudmijnaandelen goedkoper noteren dan tijdens het zwaartepunt van de kredietcrisis in oktober 2008!!

Ik weet niet hoeveel algoritmes de jongens van Google hebben losgelaten om het project van Planetary Resources te analyseren, maar het lijkt me qua risico-rendement stukken interessanter om nu gewoon aandelen van een mijnbouwbedrijf op onze eigen aardkloot op te kopen. Er zijn weer meer koopjes bij de goudmijnen die nog serieus wat bewezen reserves op aarde hebben, waarom het dan zo ver gaan zoeken?

Intussen laten de Indiërs het niet aan hun hart komen. Vandaag is het opnieuw het Indische -en nu ga ik even kijken hoe dat weer geschreven wordt- Akshaya Tritiya festival. Als je als Indiër vandaag goud koopt dan brengt dat geluk. Het stond zelfs op de voorpagina van de krant, dus dan is het zeker waar!

Ik heb vandaag geen goud gekocht, dat zal voor volgend jaar zijn. Mijn Apple shortposities gaan hopelijk evenveel geluk brengen. Vooralsnog doen ze het niet slecht. Intussen zou ik Indische lezers willen adviseren dat ook de aankoop van een toilet geluk kan brengen.

Het is een publiek geheim dat vele Indiërs, zelfs in de middenklasse, al te vaak niet over een eigen toilet beschikken. Een gsm, en waarschijnlijk intussen ook al een iPad, bezitten ze natuurlijk wel. Mocht Apple dus opeens innovatieve wc’s beginnen maken, die je bij wijze van spreken in je achterzak kan steken, dan ga ik overwegen mijn shortposities te verkopen, want dat is een iGat in de Indische markt, een groeiende markt van meer dan 1 miljard schijters.

Intussen zijn de koers van goud en zilver wat aan het voortkabbelen. Tot voor twee dagen geleden met een héél lage volatiliteit. We gaan in de richting van een nieuwe driehoek waarbij de koers dan weer naar boven of naar beneden zal uitbreken. Gisteren daalden we ongelukkig onder een belangrijk niveau van 31,10$ een eerdere top in januari 2011.

Hoe de goudzeepbel nu ook afloopt, het lijkt er steeds meer op dat Warren Buffett een grote idioot zal lijken door goud als idiote belegging voor te stellen.

Buffett zegt dat goud geen enkel nut heeft, ook niet als investering. “Mensen halen het uit de grond, ergens in Afrika of elders. Daarna wordt het gesmolten en wordt een nieuw gat in de grond gemaakt om het terug te verbergen. Elke persoon van Mars zou dit schouwspel idioot vinden.”

Wel, als Planetary Resources dan toch -mogelijk- succesvol zou zijn in goudexploratie, vraag ik me af wat voor grondstoffenoorlog in de ruimte kan losbarsten. Al dan niet met Marsmannetjes of ander bacteriële materie dat zich in ons zonnestelsel verbergt. Op dat moment draait Buffett zich rond in zijn graf.

Aanhangers van Buffett en Roubini zullen met dit nieuws over goudexploratie in de ruimte anderzijds het nieuwe einde van de goudzeepbel proclameren. Er zal zoveel goud ontdekt worden dat de prijs zal ineenstuiken onder een berg van aanbod. Zoals toen de Spanjaarden Latijns-Amerika ontdekten. Wat de kostprijs van die ruimtelijke missies zullen zijn, laten we even achterwege. Waarschijnlijk evenveel biljoenen dat het ooit, mogelijk, zal opbrengen. Mogelijk, gewoon mogelijk, zal het véél meer kosten dat het ooit zal opbrengen. En tegen dan hebben de overheden al quintiljoenen dollars, euro’s en yen’s bijgedrukt om hun exploderende schulden te monetiseren.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in goud. Bookmark de permalink .

4 reacties op Google goes for Goldrush in Space!

 1. wobbledobble zegt:

  Planetary resources Inc. wil op de korte termijn vooral een de markt van surveillance satellieten domineren. Plaatjes verkopen aan google, overheden etc. Dit door middel van een ganse hoop telescopen die zowel naar de aarde gericht kunnen worden als naar de asteroiden die ze dan op de lange termijn willen mijnen. Deze asteroiden zouden dan in eerste instantie dienen om water uit te mijnen wat dan gebruikt zou kunnen worden als levensbron voor astronauten en als brandstof voor satellieten, mijnen voor platinum groep metalen is dus niet de hoofdreden. Dit is ook redelijk scifi, maar het eerste deel van hun plan is best wel realistisch en wellicht ook de reden waarom de googleboyz erop zijn gesprongen.
  De risk is uiteraard enorm groot, 99% kans dat het faalt, maar de return is dan ook astronomisch, pardon the pun. Vele van de “precious” metals zouden die naam gewoon verliezen zoals ooit gebeurd is met aluminium. Het zal wel niet voor deze cyclus zijn, dus smijt je platina nog niet weg.

  http://nextbigfuture.com/2012/04/planetary-resources-early-revenue.html
  http://eijournal.com/2012/earth-observation-industry-buoyant-despite-challenging-economic-environment
  http://en.wikipedia.org/wiki/Precious_metal#Aluminium

 2. nico zegt:

  Hoi, dat ze mogen geluk hebben in space.
  Vandaag de dag zijn er bepaalde junior bedrijven te kopen die veel waardevolle activa hebben gedefinieerd voor goedkoper dan toen ze nog een droom ,hoog risico en elanden weiland waren. (Alhoewel het grootste deel waardeloos zijn, met management teams die veel geld uit de zakken van de aandeelhouders kloppen.)
  Succesvolle exploratie neemt al gauw een tijd van 3 tot 5 jaar in beslag,je moet een team de tijd geven tot slagen, het kopen van hun voorraad als het laag is,-op voorwaarde dat het beheer het juiste doet om te slagen.(vooral focus op de mensen achter het bedrijf)
  Zoals Rick Rule opmerkt: De snelste manier om geld te verdienen in deze sector, is de langzame manier.
  Waar ik me vandaag de dag meer zorgen om maak is het aanhouden van aandelen bij bank of broker.Het is gewoon papier die we bezitten ergens geregistreerd in straat naam.
  Ik zou dit liever op naam geregistreerd zien.
  Is er iemand die een broker of beurshuis kent die dit doet?????????
  Je zou me er enorm mee helpen, ik denk dat dit de zwakste schakel in de ketting is, en als ik deze niet kan vervangen,ook al heb ik een voorliefde voor deze bedrijven, gaan ze met verloop van tijd allemaal de deur uit.

 3. goldandglory zegt:

  Nico,

  Je hebt gelijk. Het tegenpartijrisico is groot. Ikzelf sta ook wantrouwig tov brokers. Zie mijn eerder post die je waarschijnlijk las: https://goldandglory.wordpress.com/2011/12/11/gaat-lynx-gelyncht-worden/

  Ik stel me ook de vraag af welke brokers in de lage landen aandelen op naam registreren zonder veel administratieve rompslomp en kosten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s